Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Kocioł Junkers ZSC 21-1MFA

02 Gru 2007 12:16 2269 8
  • Poziom 12  
    Posiadam kocioł Jukers ZSC21-1MFA dwufuncyjny z zasobnikiem Galmet 150l. Problem jest taki, że posiada on tzw histerezę grzania wody o gigantycznej szerokości . Mówiąc prosto jak długo nie używam wody( kilka godzin) to zaczyna grzać wodę dopiero przy 33 stopniach mimo nastawienia pokrętła na 11(ok 45 st.). Znów jak często pobieram ciepłą wodę to dogrzewa do 55 stopni. Mimo kilku wizyt serwisanta z Junkersa nie ma poprawy dostałem tylko od niego informację , którą podaję w załączniku. Mam już taki drogi kocioł a taka lipa, ludzie mają zwykłe przepływowe ogrzewacze i nie ma żadnych problemów. Kocioł ma dopiero półtora roku.Podobny problem był już na forum z kotłem ZWC jednak tam pomogła wymiana czujnika temperatury cwu a u mnie nie.Może znajdzie się ktoś kto mógłby mi pomóc .
  • Poziom 17  
    witam to co napisał serwisant ma racje bytu tak może być skonstruowany program panela sterowania i raczej nic z tym nie zrobisz
    pozdrawiam drops
  • Poziom 12  
    Witam!Wpadłem na prosty sposób sprawdzenia co jest grane.Serwisant założył termostat zamiast czujnika temperatury (tym samym pomijając układ histerezy kotła) i okazało się, że dalej jest tak samo.Założyłem czujnik do pomiaru temperatury z multimetru obok czujnika termostatu w zasobniku.Okazało się, że to zasobnik robi taki młyn.Kocioł grzeje wodę od 29 st. (wtedy na górze zasobnika gdzie jest założony termometr jest 42 st.) do 42 potem po wyłączeniu kotła w ciągu siedmiu minut temperatura w miejscu gdzie jest czujnik rośnie do 50 stopni a na górze kotła termometr wskazuje 52st. Wszystko bez poboru ciepłej wody. Potem spada do 29 st i znowu to samo.Po dłuższym odstaniu na dole zasobnika temperatura robi się wyższa niż na górze i kocioł nie grzeje aż wypuszczę z niego trochę wody. Czy ktoś wie czy można coś z tym zrobić?Czy muszę kupić inny zasobnik?Pozdrawiam.
  • Poziom 17  
    witam czy masz dokumentacje z tego urządzenia to sprawdź czy zasobnik jest prawidłowo podłączony (instalacja wodna CO+ CWO)
    ?jak na dole zasobnika może być większa temperatura niż u góry po chwili postoju woda ciepła zawsze idzie do góry a zimna na dół nie zabardzo to mogę pojąć ale to może zmęczenie
  • Poziom 33  
    A może jest podłączona cyrkulacja CWU?
  • Poziom 12  
    Cyrkulacja jest podłączona ,czy to źle?Załączam rysunek zasobnika , u mnie jest podobnie tylko dopływ gorącej wody z kotła jest od dołu.

  • Moderator na urlopie...
    Podłączenie zasobnika do kotła powinno być takie, jak zakłada producent i "sztuka" instalatorska.
    Każda "kombinacja" prowadzi do jakichś tam efektów.
    Może podłącz prawidłowo i wtedy pogadamy co i jak
    :-)
  • Poziom 17  
    witam jak na mój gust to jest źle podłączenie instalacji co według instrukcji ma być inaczej to może powodować takie rzeczy?!

    przecież czujnik z zasobnika jest w dolnej części wężownicy a to właśnie tam idzie od razu gorąca woda z instalacji CO powoduje szybkie osiągniecie temperatury na tej czujce co może wpływać na system grzania CWO
    ja bym to zmienił


    pozdro drops
  • Poziom 12  
    Okazało się, że termostat miał tak szeroką histerezę jak kocioł.Po zmianie na inny z histerezą 4 stopnie wreszcie wszystko zadziałało poprawnie. Zamykam temat. Dziękuję za porady.