Witam
Mam dość nietypowy pomysł
Dostało mi się ok 3 km kabla PKL-2 czyli:
- średnica zewnętrzna żyły izolowanej: 2,05 mm
- siła zrywająca kabel: nie mniej niż 600N
- rezystancja pojedynczej żyły: nie więcej niż 20 omów/km
- impedancja falowa dla f = 800 Hz: 750 omów
- tłumienność jednostkowa dla f = 800 Hz: 0,2 Nepera/km
- wytrzymałość elektryczna izolacji: 600 V
Opis ogólny:
Żyłę stanowi siedmiodrutowa linka skręcona z 4 drutów miedzianych i 3
stalowych ośrednicy 0,25 mm każdy. Żyła jest powleczona izolacją polwinitową
o grubości 0,55mm. Izolacja obu żył ma kolor khaki. Żyły skręcone są ze
skokiem 55mm.
I tak myślę czy by się dało z tego zrobić przedłużacz na 230V długości 3 km.
Jakby zastosować przy wtyczce transformator z 230 na 500 V, i z drugiej strony transformator z 500 na 230V ewentualnie zrobić tak z 3 odczepy żeby można było spadek napięcia zniwelować, przełączane ręcznie lub układzik który mierzy napięcie i jak spada to przełącza.
->Jakie obciążenie można podłączyć do takiego kabla, o długości 3km i napięciu 500V? 1 lub 2 halogeny 1000watt by wytrzymało?
->Czy wystarczyło by przewinąć konwencjonalne transformatory dostępne w sklepach, czy trzeba by jakieś specjalne?
->Czy jeżeli bym dotknął jednej żyły takiego kable to teoretycznie nie powinno się nic stać - transformatory separują od ziemi?
Wiem że pomysł jest specyficzny
ale czasami potrzebuje coś podłączyć z dala od źródła zasilania, bez możliwości zasilania akumulatorowego czy agregatu - to by było bardzo tanie - 2 trafa i drut na przewijanie, resztę mam.
Mam dość nietypowy pomysł

Dostało mi się ok 3 km kabla PKL-2 czyli:
- średnica zewnętrzna żyły izolowanej: 2,05 mm
- siła zrywająca kabel: nie mniej niż 600N
- rezystancja pojedynczej żyły: nie więcej niż 20 omów/km
- impedancja falowa dla f = 800 Hz: 750 omów
- tłumienność jednostkowa dla f = 800 Hz: 0,2 Nepera/km
- wytrzymałość elektryczna izolacji: 600 V
Opis ogólny:
Żyłę stanowi siedmiodrutowa linka skręcona z 4 drutów miedzianych i 3
stalowych ośrednicy 0,25 mm każdy. Żyła jest powleczona izolacją polwinitową
o grubości 0,55mm. Izolacja obu żył ma kolor khaki. Żyły skręcone są ze
skokiem 55mm.
I tak myślę czy by się dało z tego zrobić przedłużacz na 230V długości 3 km.
Jakby zastosować przy wtyczce transformator z 230 na 500 V, i z drugiej strony transformator z 500 na 230V ewentualnie zrobić tak z 3 odczepy żeby można było spadek napięcia zniwelować, przełączane ręcznie lub układzik który mierzy napięcie i jak spada to przełącza.
->Jakie obciążenie można podłączyć do takiego kabla, o długości 3km i napięciu 500V? 1 lub 2 halogeny 1000watt by wytrzymało?
->Czy wystarczyło by przewinąć konwencjonalne transformatory dostępne w sklepach, czy trzeba by jakieś specjalne?
->Czy jeżeli bym dotknął jednej żyły takiego kable to teoretycznie nie powinno się nic stać - transformatory separują od ziemi?
Wiem że pomysł jest specyficzny