Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Globo, Sigma, Hevet - brak komunikacji

03 Gru 2007 13:58 2817 11
  • Poziom 16  
    Witam

    Oporne 2 tunery to GLOBO digital 50 S i SIGMA 610. Oba to 100% zgodne klony hevet 800.

    Problem: zero komunikacji kompa z dekoderami.

    Próbowałem wielu softów w różnych wersjach: Delta, PCLINK, Peditor, SCeditor, Manager itp.
    Komputer bezproblemowo robi inne dekodery typu ferdek, phil, pionek, próbowałem win xp i win98.
    Dwa rózne kable RS z przeplotem (pewne, sprawdzone).

    Co tu można poradzić?
  • Poziom 19  
    wynień kondensatory w zasilaczu, spróbuj jtagiem rozpiska pinów powinna byc na elektrodzie
  • Poziom 16  
    Czemu kondensatory :?:
    Przecież tunery pracują poprawnie, problem to brak komunikacji po RS, jak już coś grzebać to chyba bardziej maxy 232 do wymiany, ale to mało prawdopodobne aby w dwóch różnych tunerach nagle tak rzadkie uszkodzenie.

    Jtag to ostateczność...
  • Poziom 28  
    zendar napisał:
    Witam

    Oporne 2 tunery to GLOBO digital 50 S i SIGMA 610. Oba to 100% zgodne klony hevet 800.

    A skąd wiesz że to klony przecież różnią sie pamięcią oba mają po 1 mb flesh
    a hevet 800 2mb flesh popatrz tu http://hevet.opalnet.pl/index3.html należało by podmienić flesha na 2mb w obu tunerach pisałam na tym forum o tym
  • Poziom 16  
    Lidzia napisał:

    A skąd wiesz że to klony przecież różnią sie pamięcią oba mają po 1 mb flesh


    Ze strony którą podałaś:

    Klony
    Tak wiec po krótce przedstawie zgodne tunery z innych krajów.
    Hevet 5518 Digital800
    Sigma 610


    Tak więc skoro Hevet 5518 = Sigma 610 to skąd wziełaś różnicę w wielkości flasha?
  • Poziom 28  
    Sory 500 i 600 mają 1mb flesha a 610 to 800/1000
    Sprubuj tak:
    Opis programowania:

    Upewniamy się że posiadamy tuner Hevet 800 lub 1000 lub SIGMA 610
    Umieszczamy flash do katalogu gdzie mamy program Delta
    Podłaczemy tuner do kompa, właczamy na jakis program (np. 01)
    W Delta wybieramy "Read Version"
    Jeżeli wszystko jest ok. możemy wcisnąć Upgrade
    Na wyswietlaczu pojawi się napis D.001 i tak dojdzie do D.100
    Po tym program wyswietli info, klikamy na OK
    W tunerze będę latać kreski (- - - -)
    A zaraz po nich wyswietli się F.001 i tak dojdzie do F.100
    Po tym na wyswietlaczu wyswietli się Good
    I gotowe wyłaczamy tuner i podłaczamy pod TV
    Lub popatrz tu:
    http://www.globo.home.pl/viewtopic.php?t=4001 oczywiście rejestracja
  • Poziom 19  
    dlaczego kondensatory- bo to typowa usterka tych tunerów w zależności od stopnia utraty pojemności różnie się zachowują. (w pierwszym poście nic nie pisałeś o pełnej sprawności tunerów)
    sprawdź jaką masz pamięć flash na module z procesorem , może ktoś podmienił cały moduł, identyczne moduły są np: w sigmie 610, digital 600 (T), philips 300 i kilku innych typach, mogą sie różnić tylko typem flasha i (lub)napięciem jego zasilania 3V lub 5V, lub jego wielkością 1MB lub 2MB
  • Poziom 12  
    Wszyscy tak piszą uparcie z tym ukłądem zasilania a nikt nie wpadł na pomysł ze ta usterka moze stac po stronie ukadu Max 232 odpowiedzialny za komunikacje po RS
  • Poziom 39  
    Sporo mądrości napisano. A ja spytam, czy przewód masowy (bodajże pin 5) jest połączony z korpusem tunera, czyli obudową wtyku?
    Zatem na zasadzie przypuszczeń, czy program upgradejący odpowiedni do loadera (np ja używam CPUGRADE do loadera 1.07), czy odpowiednie softy są ładowane (np SW 3. 3. 86). Jak pokazuje doświadczenie bywa, że oprogramowanie nie potrafi sobie poradzić ze zbyt rozbudowaną ścieżką dostępu. Nie wyczytałem w pytaniu nic na ten temat. I nic nie wiemy w sprawie aktualnego funkcjonowania tunerów.
  • Poziom 16  
    Tak, na kablu jest przejście z 5 pinu do masy.
    Oba tunery nie są wogóle wykrywane przez softy, nie da sie nic z nich zgrać ani wgrać, typ flasha nie może tu grać roli, maxy w obu tunerach nie mogły się uszkodzić, tunery pochodzą z zupełnie różnych źródeł.

    W międzyczasie na bieżąco robię inny hardware przez RS i jest OK.

    Sprawa chyba z archiwum X
  • Poziom 12  
    zendar napisał:

    Oba tunery nie są wogóle wykrywane przez softy, nie da sie nic z nich zgrać ani wgrać, typ flasha nie może tu grać roli, maxy w obu tunerach nie mogły się uszkodzić, tunery pochodzą z zupełnie różnych źródeł.

    Wpierw zrób pomiar bez napieciowy oraz napieciowy ukladu i wtedy dopiero bedzie wiadomo.:D
  • Poziom 16  
    Sigma 610 to czyjś brzydki kawał. Otworzyłem ją i przepiąłem przewód od złącza RS do płyty głównej - dekoder ożył, normalnie się programuje.

    50S nie został zrobiony, już go nie mam, temat zamykam.