Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Dekoder 1 z 255 - szukam schematu

mare2k 03 Dec 2007 21:20 1043 3
    mare2k
    Level 10  
    Witam,

Szukam jakiegoś schematu dzięki któremu mógłbym uzyskać dekoder 1 z 255 lub trochę mniejszy :)

Mam 8 wyjść którymi mogę sterować i szukam układu do którego mógłbym to podłączyć i sterować odpowiednim wyjściem z układu. Coś takiego jak tu tylko ze tu jest sterowanie z 4 linii ja ma mam do dyspozycji 8

danthe
    Level 30  
    Używając jednej '138 jako dekodera do załączanie przez wejścia "en" ośmiu innych '138 możesz uzyskać dekoder 1 z 64, lub łącząc teraz wyjścia tego dekodera którego schemat podałeś do 16 '138 możesz uzyskać 1 z 128.

A niech stracę, masz schemacik (z noty, obrobiłem troszkę paintem) aby było wiadomo jak to zrobić.

Pozdr. Daniel
    r2d2004
    Level 31  
    Witam!

Popatrzcie na ten interesujący ekspander f-my CYPRESS, rozszerzający możliwości mikrokontrolerów:

http://pdf1.alldatasheet.com/datasheet-pdf/view/166801/CYPRESS/CY8C9540.html

... z szyną I2C ("blokuje" tylko dwa piny w procesorze), do 60 linii I/O, do 16 PWM i do 27K EEPROM. Do jednej szyny I2C można dopiąć cztery takie ekspandery i mamy wtedy 240 linii I/O, niezależnie sterowanych. Dodatkowe wykorzystanie zaimplementowanych wewnątrz (max. 16 w każdym ekspanderze) generatorów PWM otwiera niesamowite możliwości we wszelkich aplikacjach popularnych "mrygaczy" (np. stopniowe rozjaśnianie i wygaszanie "łańcuchów" świateł), już nie wspomną o dodatkowej pamięci EEPROM, zawartej wewnątrz, w której łatwo można zapamiętać i modyfikować dynamicznie wymyślone efekty świetlne. Szkoda, że te scalaki są praktycznie niedostępne na naszym rynku dla amatorów.

Pozdrawiam