Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Licznik monet w Bascom AVR

coyotus 17 Nov 2016 10:59 6518 69
Altium Designer Computer Controls
    Orion045
    Level 12  
    Mam pytanie czy dobrze zaprojektowałem.Podzieliłem na dwa moduły - Attiny2313 i LCD. Licznik monet w Bascom AVR Licznik monet w Bascom AVR Licznik monet w Bascom AVR Licznik monet w Bascom AVR Licznik monet w Bascom AVR
    Teraz próbuję projektować moduł LCD.Cały schemat jest w poprzednim poście. Słyszałem że do wydrukowania szablonu płytki PCB potrzebna jest drukarka laserowa?
  • Altium Designer Computer Controls
  • Altium Designer Computer Controls
    Orion045
    Level 12  
    Poprawiałem schemat. Jest wszystko dobrze?
    Jak teraz dobrze zaprojektować płytkę PCB? Chodzi o rozmieszczenie elementów. I jak zaznaczyć na płytce punkty do których musiał bym podłączyć drutem gdy nie można by było pociągnąć ścieżek?
    piotrva
    VIP Meritorious for electroda.pl
    1. Wyprowadź sobie złącza do programowania.
    2. Ja dałbym 16 MHz kwarc. Jak chcesz 8 MHz to można skorzystać z wewnętrznego oscylatora w Tiny2313
    3. Brak kondensatorów na zasilaniu
    4. W zależności od wyświetlacza rezystor na podświetlaniu może okazać się zbędny lub jego wartość będzie trzeba zmniejszyć.
    Orion045
    Level 12  
    piotrva wrote:
    1. Wyprowadź sobie złącza do programowania.
    2. Ja dałbym 16 MHz kwarc. Jak chcesz 8 MHz to można skorzystać z wewnętrznego oscylatora w Tiny2313
    3. Brak kondensatorów na zasilaniu
    4. W zależności od wyświetlacza rezystor na podświetlaniu może okazać się zbędny lub jego wartość będzie trzeba zmniejszyć.

1. Licznik monet w Bascom AVR Kupiłem programator USBasp więc układ zaprogramowałem na nim.
    2.Można by zlikwidować kwarc? Jak mam programator a do płytki wlutuje podstawkę?
    3.Jakie kondensatory dać na zasilaniu i gdzie? Dałem za gniazdem zasilającym kondensator 100 uF. Może być?
    4.Wyświetlacz kupiłem bez i2c.
    Dałem zwykły potenciometr montażowy 10k i na płytce stykowej trochę brakuje.Nie do końca ustawia kontrast. Dać lepiej potenciometr montażowy precyzyjny?
    Przydał by się ktoś doświadczony co by zaprojektował i wykonał schemat i płytkę PCB. Ja narazie jestem początkujący i nie mam sprzętu do wykonania płytki. Drukarkę mam atramentową a podobno potrzebna jest laserowa i papier kredowy.
    User removed account
    User removed account  
    Orion045
    Level 12  

Mam pytanie czy teraz mam na schemacie wszystko dobrze? Przeczytałem żeby na VCC jak najbliżej mikrokontrolera dać kondensatory filtrujące. Zwykłe czy elektrolityczne? Które lepsze? Mam elektrolityczne 100 uF 25V. Mógłby ktoś sprawdzić? Mam też trudność z zaprojektowaniem płyki PCB. Za dużo mi zostaje nie połączone.
    dondu
    Moderator on vacation ...
    1. Pin Reset jest źle podłączony.
    2. Skoro czytałeś to powinieneś wiedzieć jakie kondensatory.

Wszystko powyżej jest opisane we wskazanym rozdziale z linku wcześniej wklejonego.

Transoptor też chyba niewłaściwie, ale nie widać jak go podłączasz, bo jest tylko złącze.

Uwagi dot przycisku także nie wziąłeś pod rozwagę, choć oczywiście nie jest to niezbędne.

Płytkę projektujesz samodzielnie, czy autorouterem?