Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Regulator napiecia do motocykla

bartasjbl 04 Dec 2007 01:12 2092 7
    bartasjbl
    Level 2  
    Witam wszystkich. O elektryce nie mam zadnego pojecia i potrzebuje pomocy. Mam motor ktory w pradnicy wytwarza ok 80V na wysokoich obrotach a na niskich 12V. Ten prad ma byc uzty do lamp i chce uzyskac 15-20V. Co do tego jest potrzebne regulator? nie mam akumlatora i jest nie potrzebn. Prosze pomozcie.
    zgło

Regulamin pkt 11. Uzupełnij i skonkretyzuj temat! <Błażej>
    HONDAS
    User under supervision
    Nie osiągniesz tego w prosty sposób,za duża rozpiętośc napięc i to jedno a po drugie jak z 12v na 15v ?.To nie tak hop i nie podałeś jakiej mocy miałyby to byc żarówki.
    bartasjbl
    Level 2  
    Tzn moze zle napisalem. Nie zbyt zrozumiale. Na wolnych obrotach mam te 12V a na wysokich dochodzi nawet do 80V. Cchce zeby po dodaniu gazu maksymmalne napiecie bylo okolo 15V. Ma byc z tego zasilana zarowka h4. pozdr i licze na pomoc
    Czesiek
    Level 28  
    A prądnica jest samowzbudna czy obcowzbudna?
    Błażej
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Zgaduję: koło magnesowe z cewkami. Zwykły stabilizator napięcie się nie nada, o rozpiętość napięć na wejściu jest zbyt duża. Samochodowy regulator się nie nada, bo tu nie ma jak sterować strumień magnetycznym. Potrzebny jest układ prostownika - stabilizatora tyrystorowego. Jest także określany regulatorem stratnym. Schematy są na elektrodzie. Szukaj dyskusji o regulatorach w motorowerach i "japończykach".
    Czesiek
    Level 28  
    Błażej
    Jeśli to prądnica prądu stałego to tyrystor bardzo trudno sterować. Lepszy wówczas byłby tranzystor IGBT kluczowany impulsowo.
    Błażej
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Jeśli to dynamko z kołem z magnesem stałym, to jak ty sobie wyobrażasz generowanie tam prądu stałego? :D
    Zgaduję, ze to coś takiego, bo to teraz standard. A ponieważ w takim rozwiązaniu nie da sie sterować siłą strumienia magnetycznego, to całej regulacji trzeba dokonywać na wyjściu.
    Ale poczekajmy na autora.
    bartasjbl
    Level 2  
    Witam, nie nzam sie na tym za abrdzo ale jest to pradnica skladajaca sie z kola magnecowego i cewek do okola. Wyttwarza to prad zmienny, i po obnizeniu naoiecia do okolo 15V nadal ma byc prad zmienny wiec chyba zaden mostek prostowniczy nie jest potrzebny. Mysle ze nie jest to skomplikowane do zrobienia. Czy wie ktos jak to zrobic? prosze o pococ> pozdrawim