Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.
    KaNiOn
    Level 11  
    Mam wielką prośbę, czy mógłby mi ktoś podesłać schemat najprostszego na świecie stopera??
    Potrzebuje zeby sie wlaczal jak nacisne jeden przycisk, wylaczal jak nacisne drugi, oraz zerowal na trzecim przycisku. Wskazana maja byc wyswietlane na najtanszym z mozliwych wyświetlaczu. Dokładność do 1/10sec, albo 1/100sec (obojetne, ale jesli to nie problem to lepiej dokladniejszy xD). Zalezy mi zeby stoper byl jak najtanszy i najprostszy.. Idealny jest kit Jabla J-233 http://jabel.com.pl/files/instrukcje/J-233.pdf ale cena jest zabójcza.. po za tym wydaje mi sie ze dolaczany do niego uPC jest juz zaprogramowany- nie moglbym sam nabyc elementow, zrobic plytki i zmontowac ukladu:/

BŁAGAM O SZYBKĄ POMOC
    adams987
    Level 35  
    Najtańszy to może być na układzie cd4040 taktowany z sieci (100hz) (dokładność około 99%) i odczyt za pomocą 12 diod w systemie binarnym (trzeba szybko przeliczyć sobie na dziesiętny). Dokładność to 1ms a zakres to 1msX2do12 czyli 40s 96ms.
    pubus
    Level 30  
    Dorzuć dekoder BCD-7seg (4511) do tego wyświetlacz 7-seg i już przeliczać nie trzeba...
    wader_669
    Level 28  
    mi sie wydaje ze dla poczatkujacego najletwiej i najlepiej by bylo atmega8 wyswietlacz lcd (ok 20 zl) 3 przyciski i wszystko taktowane kwarcem zegarkowym, czy nie ? (i jezyk bascom tylko nie wiem czy mozna mierzyc setne sekund)
    KaNiOn
    Level 11  
    Dziekuje wam bardzo za odpowiedzi. Niestety mimo waszej pomocy dalej nic nie wiem.. Po prostu nie potrafię sam zaprojektować schematu :/ Wiem, że nikomu sie nie chce tego rysować, ale na całym forum elektrody znajduje tylko odpowiedzi wlasnie w stylu "najlepszy bedzie układ scalony x", co zupełnie nic mi nie daje..
    adams987
    Level 35  
    Napisz czy to ma być przenośny stoper , czy stacjonarny zasilany z jakiegoś zasilacza ( bo wtedy można wykorzystać "zegar" z elektrowni i jest on wystarczająco dokładny bo myli sie około 1% i to nie zawsze.) Przenośny zasilany z baterii wymaga kwarcu - inne rozwiązanie. Pewnie nie masz możliwości programowania więc pozostają układy cmos typu 4060, 4040. Odczyt najtańszy na diodach bezpośrednio dołączonych do wyjść układu 4040. I tak najprostszy i najtańszy to jak pisałem w pierwszym moim poście to koszt części około 2-3zł plus płytka. Można dołączyć wyświetlacz, co cię interesuje?
    KaNiOn
    Level 11  
    Stacjonarny z zasilacza. Ale mimo wszytsko wolałbym na jakimś US- wole samodzielnie zrobic cale urzadzenie. Zalezy mi na jak najmniejszych rozmiarach i kosztach dlatego mysle ze US bedzie lepszy. Z tego co już wiem (dzięki wam) dobry bedzie ten 4040 (chociaz wolałbym wiekszy zakres jesli nie skomplikuje to mocno konstrukcji- 40sec troche malo). Musi byc wyswietlacz 10tny.
  • Helpful post
    adams987
    Level 35  
    Z wyświetlaczem układ jest już bardziej skomplikowany i droższy a szczegolnie w tedy gdy ma wyświetlać minuty, sekundy i setne części sekund. W miarę prosty jest jeszcze taki format "99,99" czyli maksymalnie 99 sekund i 99/100 sekundy co daje prawie 1min.40sek. Nie wiem czy taki zakres stopera wystarcza. Trochę obrazowo najprostsze i proste rozwiązanie na układach cyfrowych :
    Stoper

Stoper

To schematy blokowe przykładowych dwóch rozwiązań ( no i możliwość trzeciego jest zaznaczona z wyświetlaniem minut) , i teraz jak to ma wyglądać , bo im to ma był lepsze to bardziej przemawia konstrukcja na mikrokontrolerze. Zaprogramowanie może ktoś Ci zrobi za dziękuje z osób z elektrody- koszt wysłania.
    KaNiOn
    Level 11  
    Dzięki! 99,99sec wystarcza, układ idealny. Na prawdę mi pomogłeś- zastosuje układ CD40110. Mam tylko jeszcze pytanie dla scisłości- co trzeba zrobić, żeby układ wystartował/zatrzymał się/zresetował? Do czego są piny 5i 6, oraz jakim napięciem należy go zasilać (piny Vdd i Vss - kóry to + a który -?)?? Jeszcze raz dzięki.
    PS. ciezko byloby dorobic uklad ktory by resetowal stoper po kilkunastu sec od zatrzymania??
    adams987
    Level 35  
    Cały stoper musi się składać z czterech 40110(2,5złx4szt) plus albo cztery pojedyncze wyświetlacze ale taniej jeden poczwórny (6zł), stabilizator(1zł), układ formujący te 100Hz z sieci (1zł) i zasilacz może jakiś w domu masz, może być na napięcia od 5V do 12V o wydajności prądowej około 100mA lub więcej ( z telefonu komórkowego, zasilacz antenowy itp)
    Tutaj jest opisany cd40110 : http://www.datasheetcatalog.com/datasheets_pdf/C/D/4/0/CD40110.shtml
    Wieczorem będę miał czas więcej napisać. Daj znać czy masz jakiś zasilacz ( nawet taki 3V z hakiem od komórki powinien być dobry) i czy jest stabilizowany.
    marenc
    Level 24  
    Ja tylko dodam jedno ... w sieci energetycznej mamy 50Hz ... i jeżeli rano częstotliwość się zmniejszy to wieczorem podniesie ... może nie jasno napisałem, ale średnia częstotliwości na 24h to DOKŁADNIE 50Hz ... i takie stopery nadają się tylko i wyłącznie na dłuższe odliczania lub zegarki :)
    adams987
    Level 35  
    Tak na szybkiego bo wychodzę, 50hz jak wyprostujesz dwupołówkowo to masz 100Hz. Częstotliwość waha się i jest najmniejsza w godzinach szczytu, i jeśli wyniesie 49,7Hz to 49,7z50 to 0,994 czyli 99,4%. Mylisz się o 0,6% czy to dużo ???
    A częstotliwość średnia w sieci jest poniżej 50Hz bo rzadko przekracza 50hz praktycznie zawsze jest poniżej, więc takie zegarki chodzą wolniej.