Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Słaby sygnał antenowy radio nie odbiera chrysler voyager

mati374 05 Dec 2007 06:58 6584 9
  • #1
    mati374
    Level 10  
    Mam pytanie jak zdiagnozować usterkę
    Kupiłem auto chrysler Voyager,w którym poprzedni właściciel
    wymienił radio na JVC KD-311G . Radio jest połączone ze wzmacniaczem.
    Jest tak słaby sygnał antenowy,że radio praktycznie nie może znaleźć
    żadnej stacji.
    Kupiłem wzmacniacz antenowy,który podłączyłem,ale nic to nie dało
    praktycznie zero poprawy.
    Nie wiem co może być przyczyną myślę już o antenie ale demontaż
    jej to istna gechenna trzeba rozkręcić pół auta.
    Czy jestem w stanie przed zakupem nowej anteny sprawdzić
    czy to na pewno ona jest powodem tej sytuacji.
    [28-30.06.2022, targi] PowerUP EXPO 2022 - zasilanie w elektronice. Zarejestruj się za darmo
  • #2
    inikue
    Level 14  
    Witam
    Prawdopodobnie antena ma odłączone zasilanie własnego wzmacniacza sygnału. Podłączenie następnego wzmaka nic nie daje. Znależć przewód zasilania anteny.
    pozdrawiam
  • #3
    jarsaw
    Level 23  
    Cześć .musisz napisać jaki to konkretnie model Chryslera dlatego że były tam różne rozwiązania,napisz gdzie masz umiejscowioną antenę.
  • #4
    mati374
    Level 10  
    Jest to chrysler Voyager 2,4 benz 1997r
    antena jest na przednim błotniku od strony pasarzera
  • Helpful post
    #5
    jarsaw
    Level 23  
    Witam ponownie,antena jest bez wzmacniacza ale kabel ma złączkę umiejscowioną na obudowie nagrzewnicy w kabinie jak otworzysz schowek pasażera i wypniesz go z ograniczników będzie na wprost oczu z żołtą klamrą mocującą ,wystarczy tylko sprawdzić przejścia miernikiem.
  • #6
    MichaelR
    Level 21  
    możesz włożyć w miejsce anteny do radia kawałek odizolowanego na końcu przewodu o długości około 1metra (może być dłuższy) i sprawdź czy wyszukuje jakieś stacje.
    Jeśli łapie dobrze sygnał tzn antena do wymiany, jeśli nie ma poprawy problem leży po stronie radia.
    Do tego celu możesz też użyć jakiejkolwiek anteny samochodowej z przewodem.
  • #7
    mati374
    Level 10  
    Dzięki dzisiaj to sprawdzę i sam znać
  • #8
    mati374
    Level 10  
    sprawdzałem waszymi metodami i nic to nie dało,ale stała się
    śmieszna rzecz,gdy pozostawię podłączony do radia wzmacniacz antenowy
    a wyjmę z niego kabel od anteny to radio odbiera,wyszukuje stacje
    i jest wszystko ok ale nie gra na 100% czysto więc myślę że to antena
  • #9
    MichaelR
    Level 21  
    sprawdź jeszcze czy przy złączu od anteny w radiu nie ma zimnego lutu.
  • #10
    mati374
    Level 10  
    Dzisiaj zdjąłem nadkole żeby dostać się do anteny i okazało się,że
    przewód dochodzący do samej anteny wypadł ze złącza.
    Czyli powód już znam,ale jest większy problem w żaden sposób
    nie mogę się dostać do samej anteny.
    Od strony koła po zdjęciu nadkola miejsce gdzie jest antena
    jest całe zabudowane blachą i do samej anteny dojść nie idzie.
    Próbowałem od strony kabiny też nic z tego.
    Zdjąłem nawet wyceraczki i podszybie z przodu myśląc że tędy dojdę
    i też nic.
    Już nie mam koncepcji jak się do niej dostać.
    Może ktoś już wyciągał antenę w chrayslerze i wie jak to zrobić
    Bo ja już nie mam sił