Witam. Pierwsza sprawa to zastanów się dobrze czy ci się to opłaci. Ceny groszku windują "cudownie" do góry a nie licz na to że zastąpisz go byle węglem. Sprawa druga -odpowiednia konstrukcja kotła -max wydajność przy min. paliwa(około 90%). Co do podajnika to sprawa jest prosta..2 obroty na minutę ślimak i to wszystko. Śmiało możesz skorzystać z allegro i zakupić ślimak a rurę dopasujesz sobie na składzie stali. Co do retorty to nie polecam. Łatwiejszy w budowie i bardziej uniwersalny palnik "kieszeniowy",można zastosować niewielką moc silnika i da sobie radę a poza tym łatwiej zastosować inne typy paliwa jak np. zrąbki. Średnica rury powinna być około 5 mm większa od średnicy ślimaka a co do grubości zwoju to od niej główine zależeć będzie żywotność podajnika. Typowo jest to zwój z płaskownika grubości 8mm najlepiej ze stali szlachetnej. Pozdrawiam.