Witam

Zbliża się "bardzo sroga zima"więc pragnę pokazać mój piec, który wykonałem sam. Jest to piec retortowy. Starałem się go wykonać jak najmniejszym kosztem. Właściwie wszystkie części pochodzą ze złomowiska . Kupiłem tylko żeliwne palenisko. Sterownik wykonałem na mikrokontrolerze 89C51.Mój projekt różni się od innych tym, że sterownik odlicza czas postoju podajnika i ilość cykli pracy. Cykle zliczane są przez impulsator zrobiony na transoptorze odbiciowym typ. LTH209 i kole kodowym. Jest pokazane na rysunku. Dzięki temu rozwiązaniu układ mój sprawdza czy nastąpił ruch. Wciągu określonego czasu musi zaistnieć jeden cykl obrotu. Sprawdzamy czy nie jest zablokowany podajnik. Jeżeli wystąpi taka okoliczność sterownik wysyła sygnał dźwiękowy (słyszany w kuchni ) i wypisuje na wyświetlaczu LCD co się stało. Sterownik ma jeszcze kilka zabezpieczeń wyświetlanych na wyświetlaczu ,takich jak „Pali się w podajniku”,czy „Brak przyrostu temperatury”.Na sterowniku można zaprogramować na 5 temperatur wciągu doby. Ma on również dwa stopnie pracy na których ustawia się – ilość cykli obrotów podajnika -czas postoju podajnika – moc nadmuchu wentylatora. Na początku wchodzi pierwszy stopień pracy po czasie
drugi. Sterownik posiada cztery kanały wejściowe do pomiaru temperatury -na razie używam trzy.
Zastosowałem układ PCF 8591 i LM 35. Układ mój działa już dwa lata i można powiedzieć że jest
już sprawdzony. W tym roku zaprogramowałem sterownik do odbioru temperatury wejścia wody do kotła i steruje teraz pompą wodną w zależności od różnicy temperatur wejścia i wyjścia.
Piec jest zespawany z blachy o grubości 4mm. Nie jest to jakaś wymyślna konstrukcja ale na początek może być.
Może ktoś powiedzieć że „Nie odkryłem Ameryki” i jest dużo takich kotłów w sklepach i własnoręcznie wykonanych. Ale chcę zachęcić każdego kto czuje się na siłach do wykonania takiego kotła. Jest on bardzo wygodny w eksplatacji i dość oszczędny.

Sterownik pieca

Piec

pozdrawiam

Załącznik poprawiłem . Bardzo proszę o umieszczanie plików w formacie jpg. png. gif. za pomocą opcji " Dodaj zdjęcie" w czasie edycji postu . andre1979
Cool? Ranking DIY