Witam wszystkich, mam problem z tym TV. Mianowicie z 2 sron bo bokach obraz jest półokrągły do zewnątrz. Jeżeli widzimy twarz to nie widać dokładnie tego zniekształcenia, jeżeli natomiast z boki ekranu będzie stał słup będzie on półokrągły i tak z 2 stron. Jak idą napisy to na dole sa szerokie potem zwęzaja się ku środkowi a następnie ku górze się rozszeżają. Zdjęcie poniżej zobrazuje mój problem(zdjęcie numer DSC00007). Wygląda na to iż obraz jest wklęsły dośrodka, ale może tak mi się wydaje przez ten pierwszy wyżej opisany efekt.
Domyślam się iż układ IC801 (BA 4558) (kawałek schematu poniżej) jest odpowiedzialny za ta usterke. Posprawdzałem więc napięcia i sa one następujące:
Noga 8 scalaka IC801 ma 12,2V (ze stabilizatora 12V)
Noga 1 scalaka IC801 ma 1,3V (steruje tranzystorem Q803)
Na kolektorze Q803 jest 12,5V
Kawałek schematu poniżej. Myślałem tez nad dławikiem L805 ale nie wygląda na "przysmażonego".
Co jeszcze mógłbym sprawdzić ??
Domyślam się iż układ IC801 (BA 4558) (kawałek schematu poniżej) jest odpowiedzialny za ta usterke. Posprawdzałem więc napięcia i sa one następujące:
Noga 8 scalaka IC801 ma 12,2V (ze stabilizatora 12V)
Noga 1 scalaka IC801 ma 1,3V (steruje tranzystorem Q803)
Na kolektorze Q803 jest 12,5V
Kawałek schematu poniżej. Myślałem tez nad dławikiem L805 ale nie wygląda na "przysmażonego".
Co jeszcze mógłbym sprawdzić ??