Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

DIY nadajnik FM dla początkujących.

Matasio 05 Dec 2007 21:37 65597 151
Renex
    eu43
    Level 16  
    Witam :)

Ja też zrobiłem ten sam nadajnik, co kolega Matasio. Poniżej znajdują się jego zdjęcia (słabo wyszły, bo oświetlenie było kiepskie)...

Moja ocena nadajnika:
    Jest to udana konstrukcja, ale miałem problemy z trymerem. Kupiłem mały trymer, ceramiczny, ale często gubił falę. Teraz przylutowałem inny trymer (dawcą było jakieś stare radio) i chodzi dużo lepiej. Jak widać na zdjęciach, zrobiłem tekturowe pokrętło (leży odkręcone obok nadajnika), żeby precyzyjniej szło ustawiać częstotliwość i nie mieć kontaktu z obwodem.
    Zasięg nie jest zły (na pustej fali wynosi do 60m), ale gdy bateria jest już słaba, to gwałtownie maleje. Bez problemu zagłusza inne stacje w zasięgu do 20m, a te słabsze nawet do 30m.
    Układ jest trochę czuły na czynniki zewnętrzne, drgania anteny, czy kontakt z ciałem. Kombinowałem z ekranowaniem nadajnika (zrobiłem obudowę, którą pokryłem folią aluminiową), ale nawet przy podłączeniu obudowy z masą nic to nie dawało (nawet szkodziło).
    Ale ogólnie jestem z niego zadowolony ;)

Czy próbował ktoś odpalić ten nadajnik na napięciu wyższym niż 9V? Buduję zasilacz laboratoryjny i ciekawi mnie, jak będzie dział na napięciu wyższym do zalecanego oraz czy będzie puszczał w eter tzw. "buczenie" sieciowe...

Chcę też zrobić ten nadajnik: http://www.myzlab.pl/elektronika/nadajnik/
    Po schemacie widzę, że jest bardziej zaawansowaną konstrukcją... Wie ktoś może jak on się spisuje?
  • Renex
    Żychw@
    Level 16  
    Matasio wrote:
    Trzeba szukać jakiś szumów albo pykania w nadajniku albo można zrobić to tak ustawić nadajnik do radia a nie radio do nadajnika.

Trzeba szukać pykania w nadajniku? nadajnik jest mikrofonem, czyż nie? to jak mam szukać pykania i szumów w mikrofonie? czy nie powinienem właśnie szukać w odbiorniku?? (radiu)?? Bardzo proszę o wyjaśnienie mi tego.

Bardzo ładny projekt eu43
    Żychw@
    Level 16  
    Mam pytanie ... czy wiecie może jak zwiększyć zasięg nadajnika? Ktoś napisał że ma może ze 30m, a cóż...ja potrzebuje około 5 km :)
    mlody91
    Level 20  
    proste, mały wzmacniacz w.cz. i dobrze zestrojona wysoko umieszczona antena
    Żychw@
    Level 16  
    wzmacniacz? jaki? taki jak do głośników? :) i gdzie go podłączyć? do zasilania? przed anteną? a zwiększenie zasilania nie pomoże?

P.S. mlody91 co to znaczy "w.cz.?? " :P
    mlody91
    Level 20  
    w.cz.- wysoka częstotliwość, możesz jeszcze spotkać RF - radio frequency, taki wzmacniacz jest oparty na specjalnych tranzystorach przystosowanych do wysokich częstotliwości. Tutaj zamieściłem schemat takiego, ale przed takim wzmacniaczem muszą jeszcze być separatory...

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic920385-30.html

Na początek radził bym trochę teorii zdobyć...
    kondzio98
    Level 14  
    Z góry przepraszam ,że niebęde teraz gadał na temat .Jak już wiecie ostatnio zrobiłem omawiany w tym temacie nadajnik.Teraz rozglądam się za kolejną konstrukcją.Chciałbym teraz zrobić ,taki w miarę dobry generator tzn. taki do którego mógłbym z czasem dołonczyć kolejne stopnie mocy.Sam też sporo szukałem ,ale znajdywałem generatory ,których konstrukcja przekraczała zdecydowanie moje możliwości.Dlatego zwracam się do Was z o pomoc.Może Wy macie jakieś schematy ??Lub w czymś doradzicie?????

Kierowałem się głównie tym ,żeby układ był w miarę prosty i jak na razie znalazłem to :
    1.(schemat)
    http://www.elektroda.net/radio/piracifm/nada1w.gif
    (spis elementów)
    http://www.elektroda.net/radio/piracifm/nada1w_spis.gif

2.(schemat)
    http://www.eres.alpha.pl/elektronika/fusion_images/schematy/sch202.gif
    (opis)
    http://www.eres.alpha.pl/elektronika/readarticle.php?article_id=202
    3.I jeszcze to ,tylko tu kolega nie podał schematu i mam problem .
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic920385.html
    kondzio98
    Level 14  
    Dzięki za pomoc!! tylko nie rozumiem oznaczeń cewki.Pod schematem napisane jest ,że cewka nawinięta jest na ferrycie 5mm ,a w opisie pisze ,że jest nawinięta na karkasie 5mm.To jak to z tym jest ,to ma być karkas czy ferryt??????????
    mlody91
    Level 20  
    Karkas jest to tulejka w którą można potem opcjonalnie wkręcić feryt....
  • Renex
    kondzio98
    Level 14  
    Mam jeszcze kilka pytań odnośnie schematu:

1.W lewym górnym rogu schematu jest narysowany prostokąt ,a w nim napisane jest "7809" -co to jest i co to w ogóle oznacza???Czy to jakiś układ scalony ?????
    2.Czy te kondensatory 10µF i 1µF są elektrolityczne ?????
    3.Jeżeli już mam wykonać cewkę ,to wystarczy jeżeli nawinę ją na samym karkasie ,czy tę musi być wkręcony w karkas ferryt??
    metalMANiu
    Level 20  
    według mnie układ spełnia swój cel -edukacyjny:P ale nie tylko. jak pisze autor "urządzenie" potrafi zrobic niezłe zakłócenia:PP miałem kiedyś taki silniczek na bateryjki... jak go uruchomiłem to sąsiedzi widzieli pasy na telewizorach hehe :PP
    mlody91
    Level 20  
    1. 7809 można dać 7812 jest to stabilizator napięcia dodatniego, takie coś sie stosuje jak twój zasilacz nie ma stabilizacji napięcia.
    2. a jakie inne mają być, przecież jest narysowane
    3. Nawiń w powietrzu pionową cewkę i zamiast 5p6 zastosuj JAKIŚ obojętne jaki trymer około 30p. Feryt działa jak kondensator obniżając f [częstotliwość].

Widzę brak podstawowej wiedzy...
    Żychw@
    Level 16  
    mlody91 wrote:

Widzę brak podstawowej wiedzy...

Masz racje, niestety w moim przypadku moje jedyne źródło wiedzy to jest to właśnie forum... W końcu chyba od tego jest, żeby pomagać i objaśniać różne rzeczy innym?
    konrad940
    Level 22  
    eu43 zamieścił byś wzór płytki??
    eu43
    Level 16  
    konrad940 wrote:
    eu43 zamieścił byś wzór płytki??

Hehe myślę, że to nie ma sensu ;) Owszem, nadajnik działa, ale gdy go robiłem to nie miałem jeszcze doświadczenia z układami wysokich częstotliwości... Jak będziecie robić nadajnik, to nie wzorujcie się na moim, bo takie układy trzeba robić inną metodą. Ja robiłem normalne ścieżki, a powinno się robić tylko punkty lutownicze. Wtedy będzie na pewno stabilniejszy, poprawi się sygnał i nie będzie tak podatny na czynniki zewnętrzne :) Cóż, mam narazie 15 lat i uczę się głównie metodą "prób i błędów". Przy następnym nadajniku już nie popełnię tego samego błędu :D
    konrad940
    Level 22  
    Wiem jak się robi płytki techniką w.cz a poprosiłem o wzór bo chciałem iść na łatwiznę:D
    mlody91
    Level 20  
    może być bez to nie ma większego znaczenia... co wstawisz to będzie
    Żychw@
    Level 16  
    Hmmm, a czym One się różnią?
    kondzio98
    Level 14  
    Witam.Chciałbym przedstawic generator wykonany przeze mnie ,z linku ,który podał mi kolega mlody91.Tak ,wiem płytka jest duża ale wynika to z tego ,że jeszcze nie umiem profesjonalnie projektowac ,chciałem ją wykonac w Eagle ,ale mi się coś z bibliotekami porobiło i projektowałem na kartce.Oczywiście parametry elementów podanych na schemacie nie mogły byc zrealizowane z powodu braku ich w sklepie.No i zamiast 12pF dałem 15pF ,zamiast 1µF dałem 0.47µF ,zamiast 10µF dałem 100µF ,rezystory:zamiast 680Ω ,dałem720Ω,trymer :zamiast 10-30pF dałem ok, 10-60pF.
    Także ze względu na brak zastosowałem tranzystory BF240, zamiast BF241.Cewke chciałem wykonac ,tak jak opisywano to przy schemacie ,ale facet z elektronicznego mówił ,że nigdy nie słyszał o takim czymś jak karkas czy ferryt.(zdziwiło mnie to).Do zasilania generatora używam starej ładowarki od komórki(9V i800mA).Antena to drut w emalii o długości ok. 45cm.Układ zadziałał za pierwszym razem.Problem jest w tym ,że bardzo dobrze i skutecznie zakłuca inne stacje i telewizor (na ekranie występują paski), a mojego głosu wogóle nie słychac ,tylko jak postukam palcem w mikrofon to słychac rytmiczne dźwięki.Moje pytanie-czemu nie słychac mojego głosu ?????????????????.Czy jest to spowodowane innymi parametrami elementów??????

Oto kilka fotek :

mlody91
    Level 20  
    Zbytnio mikrofonami się nie przejmowałem tylko odrazu do PC podłączałem i tam muzyka i mic, możliwe że musisz podać jakieś napięcie na mikrofon. Tam gdzie masz puste przestrzenie [bez ścieżek na płytce] następnym razem zostaw i połącz z masą. Wyprowadzenia elementów krótsze i mniejsza długość ścieżek. To tyle co do uwag. Zakłócenia w telewizji są spowodowane niedopasowaniem anteny do generatora :),

ps: a i jak masz w miarę stabilne napiecie to możesz wyjąć stabilizator napięcia, on wprowadza niepotrzebne szumy
    kondzio98
    Level 14  
    Nie działa.Zrobiłem, tak jak mówisz ,podłonczyłem do kompa i puściłem "charakterystyczną" piosenke.Zaczołem kręcic trymerem i nic.Jedyne co robi ten generator to zakłuca , piosenka leciała bez przerwy.Kręciłem jeszcze sporo trymerem i nie znalazłem.Do połonczenia generatora z kompem użyłem gniazd i wtyczek mini jack.Kilka razy sprawdzałem czy dobrze połonczyłem i wszystko było dobrze ,niewiem co jeszcze może byc źle.Gdyby ktoś mógł spojrzec ,czy napewno dobrze podłonczyłem tranzystory ,bo nie jestem pewien.
    mlody91
    Level 20  
    najpierw wyszukaj nośną w radiu, potem zajmiesz się dźwiękiem jeśli ci nie działa
    kondzio98
    Level 14  
    Nie wiem napewno ,ale chyba wyszukałem .Radio stojące u mnie w kuchni nastawiłem tam gdzie nie nadaje żadna stacja.Zacząłem kręcic trymerem i nagle szum w radiu ucichł.Podłonczyłem mikrofon ,mówię i nic nie słychac.Później podłonczyłem walkmana ,jedyne co się zmieniło to to ,że pojawił się szum o innym "tonie" niż na poczontku.Później szukałem jeszcze długo tej nośnej (generator nie był podłonczony do mikrofonu ani do walkmana) ,i nic z tego ,żadnych szumów ,nic.Postanowiłem jeszcze raz podłonczyc mikrofon ,i gdy go w tedy podpiołem to w radiu pojawiły się wysokie piski i "bulgotanie"(przynajmniej mi przypominało to bulgotanie).

Co takiego może byc źle w tym generatorze ,że nie działa????????? (tzn. czemu nie słychac muzyki z kompa czy walkmana).Pod koniec sprawdziłem cały układ , wszystko wygląda dobrze :tranzystory są dobrze podłoczone ,żadne luty nigdzie się nie stykają ,ani żadne nóżki elementów.
    żarówka rtęciowa
    Level 37  
    Prawdopodobnie generator generuje sygnał o częstotliwości leżącej poza zakresem UKF CCIR. Należy więc zmienić wartości elementów LC w obwodzie rezonansowym.
    mlody91
    Level 20  
    możliwe że trzeba dodać na wejściu audio, diodę pojemnościową wraz z zasilaniem, tak miałem w seilerze na BF245. Ale musisz być pewny że ta "cisza" w radiu jest generowana przez twój obwód.
    kondzio98
    Level 14  
    Żarówka rtęciowa - Należy więc zmienić wartości elementów LC w obwodzie rezonansowym.

Jak wiecie jestem poczontkujący ,i sam nie potrafie określic ,które elementy mam zmienic na inne i o jakiej wartości ???Chodzi mi właśnie ,które elementy będe musiał zmienic i na jakie ????

mlody91-że trzeba dodać na wejściu audio, diodę pojemnościową wraz z zasilaniem

Tylko jaki będzie odpowiedni typ diody do tego układu i jakie mam jej dac napięcie zasilania?????