Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Problemy z Radeon 8500

GramiYoe 09 Dec 2003 21:49 1648 6
Optex
  • #1
    GramiYoe
    Level 11  
    Juz jakis czas temu przerobilem sobie kompa na chłodzenie wodne.
    Mam bloczki na CPU i GPU i z tym ostatnim sa problemy.....
    Mianowicie karta graficzna mi swiruje - wylacza sie monitor i pokazuje ze brak sygnalu lub komp takjakby sie zaiwesza a po2 minutach wstaje z tym ze w 4 kolorach i 640x480 i system(WinXP) mowi ze wykryl problem uzadzenia i trzeba uruchomic jeszcze raz (Radeon8500 by ATI nie krecony). Wczesniej uzywalem jej po zdjeciu coolerka z samym radiatorem od 486 i chodzilo dobrze. Powinno po zalozeniu bloku chodzic lepiej (blok miedziany - na procku rowniez a temp max 36 st.C wiec watpie zeby to byla tego wina chłodzenia). Sterowniki tez nic raczej do tego nie maja bo testowalem rozne i nic (nawet te na ktorych wczesniej chodzilo dobrze). Zauwazylem rowniez ze nagrzewa sie bardzo jeden scalaczek (az pazy jak sie dotknie) znajdujacy sie w miejscu jak na zdjeciu tylko ze po drugiej stronie (nie mam innego zdjecia).Reszta elementow chlodne jak powinno byc (tj gpu, pamieci inne scalaki) Jak puscilem wentylek dmuchajacy na to miejsce to problem wystepuje rzadziej ale nadal.......

    Co o tym myslicie? Raz pochodzi i 5h a czasami co 10 minut wystepuje w/w problem.
    Czy moja karta juz sie nadaje tylko na smieci ?????

    Ps.Mam jeszcze jeden problem - sam z siebie wlacza mi sie komputer - i to zawsze w nocy ok 2 ,3.Jestem polaczony w sieci lokalnej ale mam wylaczone wszelkie funkcje typu WOL czy inne temu podobne oraz w biosie zaden alarm nie jest ustawiony ani w harmonogramie.... Co to moze byc????
    Komputer po wlaczeniu nic nie robi - wyglada tak jak bym ja go sam wlaczyl!!!!!! Czy da sie jakos zobaczyc po takim uruchomieniu co wywolalo wlaczenie?????? Aha....Kabla sieciowego nie odlaczam - mozliwe ze mimo wylaczeniu w biosie funkcji WOL to jest przez siec?????? Jesli tak to jak wykryc kto to robi (mam 4 kompy w sieci) i jak tego uniknac....


    Dzieki :)
  • Optex
  • #2
    GramiYoe
    Level 11  
    Nikt nic nie wie????
  • Optex
  • #3
    witek_p
    Level 16  
    Czy przykręcałeś blok śrubami, jeżeli tak to czy jakaś z nich nie zwiera jakiejś ścieżki pod GPU. Sprawdź dokładnie, daj jakieś podkładki izolujące, choćby z grubej tektury. 2 sprawa czy na pewno ten blok dobrze przylega do jądra, posmarowałeś go jakąś dobrą pastą ?? Już słyszałem niekiedy o tym że przy montażu ktoś za mocno dokręcił blok i karta się posypała.
    Pozdr.

    SP A z drugiej strony to chyba jest układ stabilizatora napięcia i on raczej będzie się mocno grzał, jeżeli by nie działał, to karta raczej wcale by nie wstała.
  • #4
    GramiYoe
    Level 11  
    Blok mam przyklejony specjalnym klejem ze srebrem (dokladnie Thermopax 85CT)bo niestety jak widac na zdjeciu nie ma dziurek na mocowanie ;(.

    (Jak to moge poprawic??? - tzn jak przyczepic blok jesli nie mam dziur:??)

    Raczej nie styka zadnych sciezek bo jest odstep ze 3 mm (grubosc procesora) A to ze sie grzeje to wykluczam - po drugiej stronie jest chlodno a tym samym ukladem chlodze Athlona 1600+ i temp max mam 36oC wiec watpie.

    Czy regulator napiecia powinien sie az tak grzac (wczesniej wydawao mi sie ze nie ma za bardzo grzejacych sie elementow o chcialem na nie zakladac radiatory i nie znalazlem - choc moze ten maly ukladzik przeoczylem:)
  • #5
    witek_p
    Level 16  
    Jeżeli przykleiłeś Thermopoxem to raczej tak łatwo nie oderwiesz. Jeżeli faktycznie klej Ci się nie rozlał i nie podszedł pod gpu to możliwe że karta źle siedzi w gnieździe, węże lubią niekiedy ją delikatnie wyciągnąć/ nachylić. PRzeczyść złącze na karcie i płycie, tak przymocuj węże żeby nie ciągnęły karty. Nic innego do głowy mi nie przychodzi.
    Pozdr.

    Nie wiem czy stabilizator powinien się tak grzać jak twój bo go nie dotykałem. Ja mam GF4Ti i na nim stabilizatory to najgorętsze układziki, wcześniej nie zwróciłeś na niego uwagi bo pewnie skupiłeś się mocno na GPU i pamięciach ;)
  • #6
    GramiYoe
    Level 11  
    Tak to prawda chyba wlasnie na pamieciahc i Gpu sie skupilem....a na odklejenie bloku jest jeden sposob :) - Na pol godziny do zamrazarki - potem lekko podwazyc i schodzi (testowane ;) Ale czym to moge zastapic?????

    Wlasnie dojrzalem ze blok dotyka do jednego z kondensatoro......moze jakies przebicia miedzy blokiem (bo chyba jakies mini napiecie sie na nim robi?) a kondensatorem......:)?
  • #7
    witek_p
    Level 16  
    Nie wiem czy z tym klejem tak Ci się uda, uważaj żebyś nie oderwał z GPU. Jeszcze jedna sprawa odnośnie kleju, czy aby nie nałożyłeś za grubej warstwy (czy blok się nagrzewa czy pozostaje zimny), jego się daje tylko w ilości "kontaktowej". Czym możesz zastąpić niewiem, jeżeli nie masz otworów wokół GPU to może warto zrobić coś w rodzaju obejmy na kartę i posmarować tylko pastą. Jeżeli dotyka z boku do elektrolitu to raczej nie to, chyba że do SMD to wtedy może coś mieszać.
    Pozdr.