Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Usterka sterownika skrzyni biegów - Safrane

Pawel_safrane 10 Dec 2003 00:01 6245 6
    Pawel_safrane
    Level 2  
    Mam problem (podobno ze sterownikiem), tak powiedziano mi w serwisie

Obiawy sa nastepujace: po przekreceniu kluczyka w stacyjce, skrzynia "swieci na pomaranczowo", potem gasnie i niby jest wszysko oki, az do momentu, gdy nagle w trakcie jazdy zalacza sie tryb awaryjny. Nie wiadomo kiedy i dlaczego. Raz moge przejechc normalnie 100 km innym razem 10. Gdy wylacze i wlacze zaplon ponownie, jest dobrze.
    Jestem tylko uzytkownikiem samochodu i chetnie bym nawiazal kontakt z czl;owiekiem ktory (oczywiscie odplatnie) mogl zajac sie naprawa steronika i przy okazji innymi elementami elektroniki (czasami rowniez zalacza sie serwis w klimatroniku i wylacza nagrzewanie). Moje gg: 3139451. albo kom 503-14-14-97. Przepraszam jesli zlamalem jakis regulamin ale jestem tu po raz pierwszy. Z gory dzieki!
    Anonymous
    Anonymous  
    setaszi
    Level 14  
    witam

Ja bym sie skłaniał ku hydraulice,to moze byc jakis zawór który sie przycina ,a niema problemu z biegami ?
    roncys
    Level 14  
    Jakie błędy widzi sterownik skrzyni? Najprawdopodobniej powodem jest sama skrzynia. Czy występuje zjawisko ślizgania skrzyni. Czy na dnie miski są opiłki i jakie.
    Pawel_safrane
    Level 2  
    Witam!

Jezeli chodzi o hydraulike, ja niestety nie potrafie sie wypowiedziec, gdyz mam informacje, ktore podano mi jedynie w sewisie.
    W wyniku moich osobistych obserwacji moge stwierdzic, ze czasem gdy samochod jest zimny i wyjezdzam nim z garazu, to na wstecznym jest oki, a chwile potem gdy wlaczam na Drive, skrzynia nie lapie a ponosza sie jedynie obroty. Wowczas przelaczam raz jeszcze na wsteczny, ponownie na drive i jest wszystko oki.
    Dodatkowo nie potrafie zrozumiec, ze czasem moge przejechac 100, 200 km i nie zalaczy sie tryb awaryjny, a czasem 20 i tryb awaryjny sie zalacza.
    Dodam,ze po odpaleniu kontrolka skrzyni nie gasnie, az do momentu uruchomienia silnika. Wtedy gasnie i (oczywiescie) pracuje niby normalnie.
    Zdarza sie ze przy niewielkiej prekosci i ok 2000 obrotow nie potrafi skrzynia zdecydowac na jaki bieg ma wejsc i wtedy skacze w obrotach, ale rzadko.
    Chcialem rowniez zapytac, czy naprawa tego moze byc droga (sterownika) a jesli to nie tylko on to i hydrauliki? Czy ewentualny zakup urzywanej skrzyni jest rowniez duzym kosztem?

Pytam bo nie dawno kupilem to auto ale bardzo sie do niego przyzwyczailem - wersja baccara i jedyna powazna usterka jest wlasnie ta skrzynia.

PS. Nie wiem dlaczego czasem podczas jazdy zalacza mi sie service w klimatroniku. Dziwne jest jednak to pojawi sie napis service, nic sie nie dzieje i nagle zniknie ?

Serdecznie dziekuje kazdemu za udzielanie mi - przydatnych info.
    sq4ffp
    Level 16  
    Wydaje mi się, że przepustnica źle skalibrowana. Od tego bym zaczynał.

Moderated By T5:

Temat z 2003 roku.
    3.1.19. Nie wysyłaj wiadomości w tematach archiwalnych, jeśli jest to kolejne pytanie, w szczególności inne niż osoby pytającej. Z racji szacunku do pytającego załóż własny temat. Możesz dopisać tylko sposób rozwiązania problemu.