Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

TV Elemis 6310T kolorowe linie powrotu widoczne na ekranie

mosogep 08 Dec 2007 22:16 3875 9
  • #1
    mosogep
    Level 11  
    Wymieniłem trafopowielacz TA 904 na identyczny (stary trafopowielacz miał wewnętrzne zwarcie i przeskakiwała iskra).
    Po wymianie obraz jest bardzo ładny, ale u góry ekranu pojawiło się kilka kolorowych linii powrotu odchylania poziomego, na całej szerokości ekranu (widać to na dołączonej fotografii; przedstawia ona tylko lewy górny narożnik kineskopu). 2 linie niebieskie, 2 zielone i 2 czerwone, linie są w odległości ok. 0,5cm od siebie.
    Czy ktoś może pomóc, jak zlikwidować te kolorowe linie?
  • #2
    marcin_211
    Level 24  
    Sprawdż/wymień elementy w aplikacji układu odchylania pionowego (elki) i sam układ.
  • #3
    mosogep
    Level 11  
    Dzięki za sugestie. Prawdę mówiąc spodziewałem się, że te linie można usunąć poprzez jakąś regulację, gdyż zdobycie części trochę potrwa.
    Kilka lat temu, jak wymieniany był po raz piewszy trafopowielacz (teraźniejsza wymiana była trzecią wymianą trafo od nowości, czyli od ponad 10 lat), to pan serwisant usunął podobną usterkę nawijając kilka zwojów drutu na rdzeniu trafopowielacza. Może więc powinienem popróbować z tymi dodatkowymi zwojami na rdzeniu?
  • #4
    karol5608
    Level 28  
    Nie kombinuj z nawijaniem tylko jak pisał poprzednik wymiana elek w aplikacji pionu, sprawdzenie pozostałych elementów a jak nie to sam układ do wymiany. Usterka powinna ustąpić. Pozdrawiam
  • #5
    mosogep
    Level 11  
    Elki wymienione, brak poprawy. W najbliższych dniach wymienię układ scalony i dam znać o wynikach.
  • #6
    miloon
    Level 19  
    Czy jak masz czarne tło (telegazeta, AV) to linie dalej masz tylko na górze? czy na całym?
    Jeśli na całym to możesz zmniejszyć trochę UG2 (dolny potencjometr na trafie). Jeśli tylko na górze to szukaj dalej w pionie.
  • #7
    mosogep
    Level 11  
    Te kolorowe linie są tylko u góry ekranu.
    Jeśli nadawany obraz jest "tradycyjny", czyli wypełniający cały ekran, to tych kolorowych linii nawet nie widać, bo nakładają się na zwykły obraz.
    Jeśli natomiast nadawany jest obraz panoramiczny, z czarnymi pasami u dołu i góry ekranu, to linie te widać bardzo wyraźnie.
    Jutro dotrze do mnie układ scalony, więc pewno jutro wieczorem powalczę z jego wymianą.
    Dam znać o wynikach, lub poproszę szanownych fachowców o dalszą radę.
  • #8
    Malek
    Level 21  
    No cóż Pan serwisant poprostu podniósł napięcie zasilania odchylania pionowego ponieważ było za niskie. Widocznie juz wcześniej trafo było wymieniane na inne które dawało mniejsze napięcie (np. 27V zamiast 32V). Nawinięcie 2lub 3 zwoje i włączenie w szereg z diodą za odczepem trafa powoduje wzrost napięcia w konsekwencji zniknięcie kolorowych lini.
    Proponuje podłaczyć nawinięte zwoje w taki sposób w jaki były podłączone przed wymiana spalonego trafa. Pozdrawiam moderatorów - szczególnie tego który zamknął mój post dotyczący układu telegazety (nawiasem mówiąc to był szczyt indolencji- cały czas myslałem że forum dla początkujących jest do zadawania pytań a moderator powołany do pomocy , a tu masz..... impertynencja i dobra rada wpisz se w google to ci wyskoczy i nie zadawaj takich pytań?- a jakie trzeba zadawać??? ja na jego miejscu spaliłbym sie ze wstydu....)
  • #9
    miloon
    Level 19  
    Z czego te zwoje? chodzi o przewód