Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Kuchenka gazowa AMICA, problem z termoparą

DEMON_X 10 Dec 2007 11:42 37180 10
  • #1
    DEMON_X
    Level 16  
    Witam, mam problem z 1 palnikiem, cały czas po puszczeniu kurka gazu gaśnie.
    Poczytałem trochę na forum i posprawdzałem co możliwe i z moich obserwacji wynika, że mam uszkodzony (lub nieodpowiedni ) elektrozawór.
    termopara w moim przypadku jest 1 przewodowa i po podgrzaniu zapalniczką daje napięcie około 5mV , czyli tak jak pozostałe. W palniku, który gaśnie mam założony elektrozawór o oznaczeniu JUNKERS 084, a w pozostałych zaworach mają oznaczenie 4011/51 ORKLI_ .
    Dodam, że sam elektromagnes działa ( podłączałem pod baterię 1,5v)
    styki ok.
    Skąd dostać taki oryginalny elektrozawór, ewentualnie może prościej, lub taniej będzie dobrać do tego junkersa termoparę ( ten niby wadliwy elektrozawór kiedyś działał w miarę normalnie).
  • #2
    Jasiek690
    Moderator on vacation ...
    Sprawdzałeś czy przewód termopary nie jest gdzieś zwarty z masą?
  • #3
    DEMON_X
    Level 16  
    Sprawdzałem termoparę podpinając drugi zawór (w powietrzu trzymając ręką) i działał , a zwarcie na mierniku z tego co pamiętam to było, ale tak samo na wszystkich termoparach.
  • #4
    waldekel
    Level 28  
    Można kupić zawór łącznie z elektrozaworem - koszt około 90zł.
    Jednak posprawdzaj jeszcze raz wszystko bo mi się nie wydaje żeby zawór padł.
  • #5
    DEMON_X
    Level 16  
    Posprawdzałem wszystko i ewidentnie wskazuje na elektrozawór (zamieniałem miejscami) z tego co widzę to ten "nieprawidłowy zawór" ma 2 zwoje na cewce mniej niż te sprawne, spróbuję jeszcze go przewinąć, może to coś da.
  • #7
    Karlheinz
    Level 21  
    Mirek321 wrote:
    sprawdź prozaiczną sprawę zdejmij pokrętło i sprawdź poprawność działania

    czyli czy jest docisk do elektrozaworu , czasami pokrętło lub jego nakładka zapiera sie o maskownice i grzybek nie dociska...

    Pozdrawiam
  • #8
    DEMON_X
    Level 16  
    To była pierwsza sprawa jaką sprawdziłem, więc to na pewno nie w tym problem, mam pewność, że to sam elektromagnes jest nieodpowiedni, ale nie mogę nigdzie dostać samego, wszędzie proponują cały zawór.
  • #9
    DEMON_X
    Level 16  
    Zamówiłem cały zawór bezpośrednio z AMICA
    pod nr serwisowym 0801801800 koszt zaworu 60zł + koszt przesyłki 12zł.
    Teraz czekam na przesyłkę. Dzięki za zainteresowanie moim problemem. pozdrawiam.
    Ps. Jak wymienię to dam znać czy wszystko ok.
  • #10
    Karlheinz
    Level 21  
    DEMON , jeśli jesteś z warszawy mogę Ci zaoferować nowy zawór 4011/51 ORKLI za 5 zeta! Poza tym jeśli chodzi o JUNKERS-a to nie spotkałem się by zastosowany był (przez producenta) w jakiejkolwiek kuchni...
    Pozdrawiam
  • #11
    Tomi_
    Level 12  
    w mojej kuchence (Electrolux) problem powodował zawór elektromagnetyczny Orkli. Doszedłem do tego wkręcając go do innego palnika, który przedtem działał.
    Zastanawiałem się co się może popsuć w takim zaworze - tam jest tylko rdzeń, gruby drut i obudowa.
    Udało mi się go "zregenerować". Wymontowałem go i podłączyłem do zasilacza prądu stałego o napięciu 1V i ustawionym ograniczeniu prądowym min. 1A (okazało się że zawór potrafi ciągnąć nieźle prądu). Wcisnąłem palcem zawór i włączyłem zasilacz. SEM powodowała, że zawór pozostawał wciśnięty. Przy ograniczeniu prądowym mniejszym niż 1A zawór nie trzymał. Po kilku włączeniach i wyłączeniach w zaworze jakby coś się odblokowało i zaczął trzymać już nawet przy mniejszych prądach.
    Zamontowałem go do palnika, działa już kilka tygodni i jest spokój.