Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Pasta Aoyue do SMD - uwagi eksploatacyjne

Kot_Behemot 10 Dec 2007 13:58 4334 7
    Kot_Behemot
    Level 11  
    Witam,
    zamierzam zakupić za niedługo pastę lutownicza SMD w celu przylutowania SSOP 56 przy pomocy hotair. Dopiero będę zaczynał swoja przygodę z smd, a wrazenia z zabawy ze stara płytą sa niezbyt ciekawe. Dlatego właśnie chciałbym spróbować z pasta.
    Trzeba przyznac, ze koki jest strasznie droga dla studenta robiacego projekt semestralny, nieprzynoszący korzysci poza wiedza i ogromna przyjemnoscia z przeniesienia czegos z komputera w rzeczywistosc. Z powodu pewnych ograniczen pienieznych zaczalem sie zastanawiac nad pasta Aoyue do smd (w sumie napisane jest, ze jest do stawiania kulek na bga, ale z przeczytanych do tej pory materialow wynika, ze to chyba taka sama pasta).
    Jakie sa Wasze wrazenia z uzywania tej pasty? Rownie zle jak z KEDA? Czy moze juz na tyle dobrze, ze roznica 2x w cenie powinna mnie sklaniac do zakupu właśnie jej?
    Nigdzie w internecie nie udalo mi sie znalezc nic na ten temat oprocz marketingowego belkotu. Mam nadzieje, ze Wasze doswiadczenie w tej dziedzinie pomoze mi w dokonaniu wyboru.
    A przy okazji:
    Czy jak na cyfronice pisza o koki, ze temp topnienia jest 170°C to powinienem lutowac np. nie wiecej niz 200°C? Czy powinienem ja przegrzac wyzej? Czy jesli znajde dla koki profile lutowania gdzies w internecie (powinno to byc w formie wykresow?), to powinienem postepowac w miare zgodnie z nimi, czy to odnosi sie tylko do lutowania w piecu? Czy lutowanie w piecu mozna przeprowadzic w domowych warunkach- moze jakies sa materialy na ten temat?

Dziekuje za wszelka pomoc i mam nadzieje (oparta na dlugich poszukiwaniach na elektordzie), ze nie powtarzam tematu poraz n-ty.
  • Helpful post
    wsz_rk
    Level 27  
    1. hot air używam, gdy już inaczej nie można, np. BGA, lub do wylutowania TSOP32, PLCC32 (bo juz mam odpowiednie dysze), ale przed podgrzaniem rozprowadzam troche topnika w żelu
    2. hot air należy odpowiednio ustawić, to znaczy nadmuch na minimum (jak będzie duży to Ci się elementy rozlecą), a temperatura ok. 300st (ale tu zdania są podzielone), tak by zadziałać zdecydowanie i szybko - zrobić swoje i nie przegrzać elementów i PCB, bardzo się też przyda wcześniej podgrzać płytke np na żelazku do 150st
    3. rozumiem że w Twoim projekcie nie ma BGA? w takim razie nie widzę potrzeby używania hot air, wystarczy kolba - najpierw robisz na każdy element jedną małą kropkę lutu, przykładasz element, pozycjonujesz go, rozgrzewasz lut, lutujesz pozostałe wyprowadzenia, w przypadku IC - łapiesz go najpierw za dwa skrajne wyprowadzenia, jeżeli nogi są gęsto, to nie lutuje nog oddzielnie, tylko rzędami ciągnę przy wykorzystaniu topnika w żelu, na końcu kilka wyprowadzeń jest sklejonych lutem, więc nadmiar lutowia odciągam miedzianą linką, do tego celu są też robione specjalne groty "minifala"
    4. jeżeli masz piekarnik/grill elektryczny to tutaj możesz nałożyć pastę strzykawką na pola, rozłożyć elementy, umieścić całość w piekarniku wcześniej rozgrzanym do odpowiedniej temperatury, przez szybkę możesz obserwować proces lutowania - jest to lepsze od hot air, bo nie dmuchasz na elementy i wszystko nagrzewa się jednakowo, ale problem jest na końcu z wyjęciem z piekarnika (płynny lut), można piekarnik wyłączyć i otworzyć celem powolnego studzenia, ale osobiście jeszcze tego nie próbowałem
    5. obecnie obowiązuje dyrektywa Rohs która nakazuje stosowania lutu bezołowiowego, który jak wiadomo jest szajs albo inaczej "jest szczególnie wymagający", więc jeśli chcesz stosować pastę do celów amatorskich to mniej stresu będzie z pastą na bazie "niedobrego" lutu Sn60Pb40
    Kot_Behemot
    Level 11  
    W moim projekcie nie ma elementow bga, wiec oczywiscie istnieje mozliwosc lutowania kolba, jednak przy moim malym doswiadczeniu boje sie uszkodzic elementy. Spodobal mi sie dosc pomysl posmarowania na zimno i przejechania tego hot-airem, dlatego wlasnie szukam dla siebie jakiejs pasty w dobrej cenie z odpowiednia jakoscia.
    Jesli nie bede widzial innej opcji to oczywiscie zabiore sie za kolbe, ale wolalbym tego uniknac, a napewno chcialbym poznac dostepne opcje cenowe past.
    Ceny juz znam:
    -KEDO tanie, ale totalnie badziewne, stare, suche i malo w opakowaniu
    -KOKI drogie, ale bardzo dobre
    -Aoyue, w cenie 1/2 ceny koki, ale nigdzie nie moge znalezc informacji na temat jakosci

I wlasnie o uzupelnienie tej ostatniej luki prosilbym Was.
    Plytke robie poprzez firme zajmujaca sie takimi rzeczami, chce juz zamowic pocynowana, z solder maska.
  • Helpful post
    wsz_rk
    Level 27  
    1. tylko ze przy pomocy hot air o wiele latwiej spalic PCB i elementy, jezeli Ci na nich zalezy to proponuje kolbe, a jesli chcesz poeksperymentowac, to lepiej nawiaz kontakt z kims w Twoim otoczeniu, kto Ci udostepni sprzet, materialy i doswiadczenie, moze opiekun Tojego projektu, a jak nie to moze wskazac on kogos znajomego...
    2. ze swej strony moge dodac jeszcze ze nabylem kiedys droga kupna troche pasty (niestety nie pamietam jaka - w opakowaniu zastepczym, ale napewno nie chinska) oraz topnika (ten akurat dostalem w oryginalnej tubie - Warton future hf rework jelly flux) i z cala stanowczoscia stwierdzam ze topnik przydaje sie bardzo czesto, natomiast pasta niezbyt (poza stawianiem kulek)
    3. a propos kolba: kolba kolbie nierowna, mam oczywiscie na mysli kolbe ze stablilizacja temperatury
    tomahawk_
    Level 18  
    Jak chcesz przylutować hot-air'em jeden element to może warto popytać się w serwisach gsm, na 100% używają H-A.
    Kot_Behemot
    Level 11  
    Dziekuje bardzo za wszelkie informacje. W sumie stanelo na tym, ze bede lutowal wlasnie za pomoca kolby ze stabilizacja temperatury i mam nadzieje, ze przy moich roztrzesionych lapskach nic nie zniszcze. W sumie co do skontaktowania sie z jakims serwisem gsm to nawet o tym myslalem, ale chcialbym sie jednak nauczyc takie rzeczy lutowac- w ten czy inny sposob.
    No wlasnie jesli chodzi o kwestie lutowania to wlasnie prowadzacy nie byl za bardzo pomocny- mam nadzieje go jeszcze pomeczyc dokladnie jak juz bede mial plytke gotowa.
    Zobaczymy.
    Jeszcze raz dziekuje za rady.