Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Opel Astra '93. Niby wszystko ok ale szarpie

stachu88 10 Dec 2007 17:01 17488 39
    stachu88
    Level 2  
    Witam jestem młodym kierowcą , ostatnio zakupiłem opla astre 93 rok wszystko z jego silnikiem jest wporządku oprócz jednej małej rzeczy. Gdy już mam wrzucony np 2 bieg i dodam gwałtowniej gazu samochód szarpnie, jakby troszke sie zamuli i potem idzie jak strzała(trwa to może z 2 sekundy) gdy dodaje delikanie gazu tak bardzo delikatnie jest ok gdy szybko że aż przeciągam też nie jest to tak zauważalne. Podczas takiej normalnej jazdy zjawisko to wystepuje, sprawdzałem przewody nie widać nigdzie przebicia, samochód trzyma równiutkie obroty i oprócz tej wady wszysko jest ok . Szukałem już podobnych tematów ale nie moge znalesć dokłądnie takiego zjawiska . Drodzy użytkownicy tego forum:) co to może być ? W czym tkwi przyczyna jestem zielony wiec prosze o wmiare proste wytłumaczenie tego, co dzieje sie z moim autem dziękuje i pozdrawiam
    andwod
    Level 13  
    Może to paliwo spróbuj wyjeździc i zatankować gdzie indziej.
    Z drugiej strony nie powinno się np. z 1000obr/min
    wcisnąć gaz do dechy bo większość zapłonów
    nie radzi sobie z takimi wyczynami i nie jest to usterka.
    Miałem kiedyś UNO 0,9 i były podobne może mniej oczuwalne zjawiska.
    carsmot
    Level 19  
    3 mozliwosci : przewody świece i cewka . Po kolei sprawdzic te czesci .Wykręc swiece i sprawdz czy na porcelance nie ma przebicia . Moze to byc swieca lub fajka przewodu . Powodzenia
    kmitki
    Level 22  
    sprawdź najpierw kody błędów, może coś ci to powie.
    powidz
    Level 20  
    Witam
    Jeżeli silnik 14nz to zjawisko normalne.
    User removed account
    User removed account  
    goldwinger
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Cały układ WN do sprawdzenia
    Możesz mu nawet 5 bieg przy 1000 obr/min wrzucić, dać gaz do dechy i nie ma prawa nawet kichnąc
    d-t-x
    Level 21  
    powidz wrote:
    Witam
    Jeżeli silnik 14nz to zjawisko normalne.

Dokladnie, mam taki sam silnik i tez bylem na poczatku tym zaniepokojony. Ale wizyta w serwisie Opla wszystko wyjasnila - w tych silnikach jest to normalne.
    carsmot
    Level 19  
    Sorry jeśli tak podaje serwis Opla ....... W zeszłym tygodniu robiłem dwa auta z takim problemem . W Oplu poszła fajka na świecy i przebiła porcelanke a Ford C-Max poszła cewka . Zawsze te same objawy delikatny gaz wzystko ok depniecie gwałtowne zamulenie ,wypadnięcie zapłonów po chwili ok. 3 tygodnie temu Mitsubischi Carisma fajka w cewce. Jacy mechanicy mowia ze kaszlnięcie to normalny objaw...?

Dodano po 2 [minuty]:

Goldwinger tez tak twierdzi .
    goldwinger
    VIP Meritorious for electroda.pl
    carsmot wiesz jak jest-co w ASO powiedzą to święte
    lucjano
    Level 11  
    miałem to samo przez pół roku sie meczyłem . okazało sie że przewód od jednej ze świec miał przerwe /trzeba wziąc omomierz i pomierzyć
    prawidłowy opór to 2do4 kilo
    d-t-x
    Level 21  
    Panowie, zalezy o jak silnym szarpaniu mowimy. Mi nie chodzi o szarpanie w stylu "auto traci moc i zostaje na srodku skrzyzowania" a o wyczuwalne, aczkolwiek niespecjalnie uciazliwe szarpanie przy mocniejszym wcisnieciu gazu, zwlaszcza na 2 i 3 biegu.
    viper555
    Level 39  
    Spotkałem kilka razy szarpnięcia luźnym palcem./ pęknięta sprężyna na palcu/.P
    lucjano
    Level 11  
    tak własnie sie dzieje kiedy silnik jest obciazony przez dodanie gazu a jes słaba iskra na jakies swiecy i na chwile przestaje pracowac na danym cilindrze

Dodano po 5 [minuty]:

przerwa na kablu polegała na tym ,ze na odcinku 4cm był wypalony materiał przwodzacy /sprawdzałem /a oprność przewodu była 25kilo
    Marcin13736
    Level 15  
    goldwinger wrote:
    Możesz mu nawet 5 bieg przy 1000 obr/min wrzucić, dać gaz do dechy i nie ma prawa nawet kichnąc

Wielki ukłon dla twojej wiedzy, ale chyba masz na myśli silniki co najmniej 200KM a nie astre. Mam osobiście MB C250TD i mogę ruszać z "5" i nie będzie protestował, ale przypominam, że to chodzi o 14 letniego Opla!! Może silnik łapać "lewe" powietrze, może sonda Lambda, może przepływomierz, a może kolega przełącza biegi zbyt wcześnie i silnik się dławi.
    stachu88
    Level 2  
    dziekuje przede wszystkim za zainteresowanie tym tematem , postaram sie jak w najbliższym czasie sprawdzić to co mam do sprawdzenia :)
    cardiag
    Level 30  
    Marcin13736 wrote:
    goldwinger wrote:

Wielki ukłon dla twojej wiedzy, ale chyba masz na myśli silniki co najmniej 200KM a nie astre. Mam osobiście MB C250TD i mogę ruszać z "5" i nie będzie protestował, ale przypominam, że to chodzi o 14 letniego Opla!! Może silnik łapać "lewe" powietrze, może sonda Lambda, może przepływomierz, a może kolega przełącza biegi zbyt wcześnie i silnik się dławi.

Goldwinger ma rację, sugeruję jeszcze wywalić blachy z fajek.

Kolego wielkie M. moc akurat nie ma wpływu na równomierną pracę silnika i prawidłowe spalanie.
    arturek76
    Level 11  
    Od niedawna mam astrę F 1,6 i zdarzają się podobne szarpnięcia głównie podczas opadów i przy dużej wilgotności.Nie podejrzewam nic innego jak przewody lub świece.
    User removed account
    User removed account  
    majkel sony
    Level 25  
    Moj kolega ma taki problem w astrze 1,2 z tym delikatnym szarpnięciem na 2 biegu. Poza tym ostatnio na przeglądzie gośc stwierdził zbyt wielką emisję spalin co to morze być?

Dzięki za odp.
    bartek_j
    Level 35  
    Może być problem np z zapłonem...
    User removed account
    User removed account  
    majkel sony
    Level 25  
    Zapłon był ok kable swiece itd tez.
    Okazało się, że to sonda lambda.

Pozdrawiam.
    mik86
    Level 11  
    witam

odświeże troszke temacik
    mam astre 1,6 75KM z LPG '97r i podobny problem tzn. jak dodam gwałtownie gazu to silnik się mocno dławi z tym, że słychać jakby strzał:) a konkretnie "strzela" z gaźnika do filtra powietrza (to pewnie to kichanie), nie czuć tam spalin a nic takiego bo sprawdzałem. Zauważyłem jeszcze że dzieje się tak na ciepłym silniku.

przewody WN wymieniałem niedawno uszczelka, rozrząd i frezowanie zaworów było robione 60 tyś km temu
    mik86
    Level 11  
    tak samo na benzynie jak na LPG. mam nadzieje ze to tylko instalacja WN ale dziwi mnie to ze na zimnym silniku jest ok...
    kwok
    Level 39  
    miałem to ostatnio w audi
    problem polega na tym że jeśli jeździsz na krótkich odcinkach to w silniku zbierają się skropliny wody i nie ma kiedy ta woda wyparować
    dlaczego na zimnym jest ok?
    zimna woda słabo paruje a jak się silnik nagrzeje to parowanie jest intensywniejsze i niejako rosi się kopułka od wewnątrz i iskra skacze jak chce - tak ja to sobie wytłumaczyłem
    wspomniane audi zaczęło normalnie chodzić po tym jak z otwartą maską i odłączoną od filtra odmą nagrzany silnik pracował ok 30 min ale dla świętego spokoju wyczyściłem kopułkę i palec i chodzi już ponad tydzień bez problemu (to auto kolegi z pracy więc mam bierzące informacje)
    bajla_1987
    Level 1  
    podobnie jak u stacho88 w astrze szarpie na wolnych obrotach,...jezdzilem wieloma samochodami i zaden nie mial klopotow na 3 biegu przy 40 km...a w astrze jak nie "przycisniesz" gazu lub nie zredukujesz na 2 biegto sie krztusi...fachowiec stwierdzil ze jest przebicie gdzies i kopułk trzeba wymienic(rozdzielaczu od iskry) ???????