Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Subwoofer 18" problemy z konstrukcja

Kwaczor 24 Dec 2003 09:49 6657 47
    Kwaczor

VIP Meritorious for electroda.pl
    do grania imprezek raczej w salach, nie na terenie otwartym. tylko jak zapewne zauwazyliscie otwor BR "upadł" juz wczesniej ze wzgledu na wysoki Qts. czy ktos moze sie ustosunkowac do tego? bo juz sam nie wiem co dalej robic.
    Falco76
    Level 25  
    Budowałem subwoofer dla głośnika o podobnych parametrach. Pierwszą skrzynię jaką zrobiłem była zamknięta, potem dodałem z boku br i efekt był o wiele lepszy. Ważne aby br miał średnicę nie mniejszą niż 10 cm (może być większa).
    Kwaczor

wczesniej byly 2 br o srednicy kazdy 10cm. ale kasta była znacznie wieksza. efekt raczej był bardzo marny (stad ten post). moge po swietach pokombinowac, ale watpie zebym to do sylwestra przekonstruował
    grzegorz luberski
    Level 1  
    amoze to filtr ma wine
    DJCHUCKY
    Level 19  
    Witam wszystkich.

Przejąłem ten głosnik RW1800 od Kwaczora.

Będę budował jakąś skrzynkę.

MOże coś polecicie?

Nie chodzi o niski bass ale chcę uzyskać kosztem niskiego basu dużą efektywność w wyższym paśmie basu.

JA już mam w głowie pomysł skrzynki ze zmiennymi pasmami przenoszenia przez zmianę wymiennych elementów obudowy.

Tak aby się nadawała do samochodu, kina domowego, i dyskoteki.

Zanim przedstawię efekt mojej pracy to chciałbym zobaczyć czy wy coś innego byście wymyślili lub polecili.

Może zmienię mój projekt w oparciu o wasze spostrzeżenia i uwagi.

(będę używał programu win isd, programu Hobbybox do pomiaru parametrów głośnika i programu Speaker Workshop do pomiaru pasma przenoszenia)

No a głośnik potem będę spalał wzmacniaczem ADS 2000 LX :)

I pytanie do Kwaczora: jakim wzmacniaczem zasilałeś ten głosnik przy testowaniu tej skrzynki co niby miałeś?
    nfsking
    Level 24  
    ludzie!!!! opanujcie sie!!!!!!

to ze ten głosnik jest duzy, nie oznacza ze ma duze mozliwosci!! to jest alphard... ma jakies 80-kilka dB i qts w granicach 1 - 1,5... Przeciez to sie nie nadaje do niczego procz szpanowania wyglądem 18". Taki sam(lub lepszy) efekt uzyskasz na połowe mniejszym głosniku np. tonsila czy stx'a!! Ale nie, trzeba było kupic jak najwiekszy głosnik bo wiekszy=lepszy.
    cqt
    Level 17  
    chucky
    Zrob tube. Z tych 80dB zrobi sie kolo 104 zapewne. Niskiego nie bedzie bo ten gosnik to porazka jak wszystkie alphardy ale przynajmniej bedzie glosno. O ile wiem do twojego samochodu zmiesci si tuba (i miales ambitniejsze plany)
    Kwaczor

to była koncowka mocy o niewiadomym do konca pochodzeniu. toretycznie 100W/8R. ale nie dawało sie tego odczuć. byc moze miała 100W/4R. wiec przy 8ohm to pewnie ze 60W
    DJCHUCKY
    Level 19  
    Dobra.
    Ile razy jeszcze macie zamiar mówić że Alphard to badziewie.
    No przecież ja o tym dobrze wiem.

Skrzynkę którą chcę zrobić to tylko skrzynka testowa i głośnik też nabyłem w ramach testu.
    Mam jeszce Beyme 18 GT400. Kiedys się nią pobawię.
    Więc jak takie z was mądre ludzie to możecie powiedzieć co zrobić z badziewia.
    A jak nie wiecie to poprostu jesteście cieniasy. :)

A plany co do samochodu to ja prędzej czy później zrealizuję. To jest 100% pewne, ale narazie muszę kupić drugi samochód jako dawcę części a przede wszystkim silnika 3.0 24V. Narazie to jes mój priorytet.

Dobra a teraz juz nie o pierdołach.

Zmierzyłem parametry programem HobbyBox. Nie wiem czy to dobrze mierzy.
    Mierzyłem kilka głośników np, takie małe dwa głośniczki w których jeden naprawiany i normalnie parametry lekko inne bo doszły masy kleju itd.

RW 1800 Mierzyłem chyba z 10 razy no i tak wychodziły zawsze prawie takie same, a jedyne co wyszło identyczne z danymi producenta to rezonans 39 HZ.

Reszta raczej trochę gorsza co mi trochę popsuło plany i będę musiał skrzynkę "testową" zmodyfikować.

Podaję parametry:

Zmax=36,3 Ohm
    Re=8,2 Ohm
    fs=39 Hz
    D=40,5 cm śr. membrany + 0,5 zawieszenia górnego
    Qts=0,86
    Qms=3,82
    Qes=1,11
    Vas=318,71
    Mms=123,14 gr
    Cms=o,14 mm/N
    Bl= 14,9 Tm
    Spl=94,1dB
    no=1,64%
    Le=1,11 mH [200 Hz]

Patrząc na parametry co możecie powiedzieć.
    Nie mam Xmax jeszce i reszty ale spróbuję coś wykombinować i to zmierzyć.

Głośnik chcę upchnąć do obudowy Pasmowo Przepustowej 6Th.
    Narazie chcę uzyskać efektywność w wyższym basie kosztem spadku efektywności w basie poniżej 50 lub nawet 60 Hz.

Ma być BEAT !!!!
    *dj*eliot*
    Level 16  
    Czesc ludziska
    Calkiem przypadkiem szukając w googlach mojego glosnika trafilem na ten temat z roku 2004 ... i bardzo sie ciesze.
    Bo ja mam ten sam problem co mial Kwaczor dwa lata temu :D tylko bardziej skomplikowany :(
    Kupilem ten glosnik jako Celestion 600 wrms 18" w obudowie BP4th robionej niby na zamówienie...
    Jednak ten glosnik to albo RW1800 albo SUB1801 ale trudno okreslić bo naklejka zdarta i tylko brud po kleju zostal :(
    Ale raczej RW1800 ale ze zmienioną membramą na taką czarną jak w SUB1801 zeby wyglądalo jak on i zeby drozej sprzedać bo terminale na kable nie są na zaciski tylko na zakrecanie.
    Skrzynie przerobilem na BR 160 litrów BR 45x6 12dlugi ale glosnik za wiele nie wytrzymuje co juz zrozumialem przeczytając pocątek postu.
    Jednak mnie dreczy mysl zeby zaś BP4th zrobić tylko takie zeby to gralo lepiej bo w Closed za wiele podbicia nie ma :/
    DJCHUCKY
    Level 19  
    WYślij mi zdjęcie tego głośnika to ci powiem czy to RW1800.
    Miałem taki jeden i jeden taki naprawiałem też.
    Hubertum
    Level 13  
    Głośnik 45 cm średnicy powinien siedzieć w skrzyni 130 litrowej i napewno nie większej bo potem właśnie takie tematy sie tworzą. 180 litrów skrzynia to bez przemyślenia, normalnie gdzie głowa. 160 litrów to też obudowa bez głowy robiona. No koment.
    Kwaczor

Hubertum - nie wiem czy zauwazyłeś, że temat jest z 2003r. Tamten wątek dawno już się zakończył. A temat nie jest zamkniety, tylko datego, że pyta ktoś nowy i nic chciał zakładać kolejnego tematu.
    *dj*eliot*
    Level 16  
    A no jak przerabialem to ja myslalem sie aż tak nie znalem i nie wiedzialem ze on nie powinien siedzieć w takiej skrzyni ale wlasnie uzgadnialem to z pewnym kolegą "x" z tego forum i on mi wlasnie zalecil 160 litrów. Przerabialem bo w BP4th takim jak bylo zrobione to daremnie gralo juz teraz dobrze nie pamietam ale daremnie, poprostu dudnilo okropnie.
    W załączniku daje rysunek jak chcialbym zeby to wyglądalo i teraz licze na waszą pomoc co do wyliczenie V1 V2 H1 oraz H2.
    Mysle ze tylko w BP jeszcze sie da coś z tego glosnika wyciągnąć, w WinISD próbowalem coś robić ale Alphard ponoć podaje Qtasy z kosmosu i nic mi ciekawego nie wychodzilo, zresztą WinISD do liczenia BP nie polecam a to z jednego powodu: mialem swego czasu WinISD beta 0.44 i codziennie siedzialem po kilka godzin i symulowalem zeby dojść do jaknajlepszych rezultatów no i wyliczylem kilka świetnych skrzynach na stxy potem zainstalowalem nowe WinISD Pro Alpha i wszystkie moje projekty legly w gruzach bo w nowej windzie pokazywalo o wiele gorsze charki i ogóle wszystkie BP4th jakby byly cichsze o 3dB niż w starszej wersji.
    Oparek_D
    Level 12  
    Dlaczego bas nie jest piorunujacy odp . Obudowa ma za duzy litraz wiec jeje strojenie jest zbyt niskie. A jak wiadomo jezeli glosnik gra zbyt nisko to membrana zabrdzo sie wychyla i traci na dynamice :)
    pzdr Oparek
    *dj*eliot*
    Level 16  
    OK ale czy ktoś może mi pomóc i podpowiedzieć jakie dobrać wymiary komór i reflexów bo wlasnie w tym mam problem
    drakston
    Level 18  
    Hubertum: widze, że jesteś specem, może wytłumaczysz z technicznego punktu widzenia, dlaczego obudowy nie większe niż 130L ?

^^
    *dj*eliot*
    Level 16  
    Chyba jednak nie mogę liczyć na waszą pomoc :(
    Trudno zrobie tylną 60 L przednią 95L nastroje na 70 hz potem na 75 potem na 80 i zobacze co najlepsze.
    Oczywiście glosnik na sprzedaż