Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Ogrzewacz przepływowy wody Perfect 40 nie działa

tomallion 11 Gru 2007 20:05 13563 20
  • #1 11 Gru 2007 20:05
    tomallion
    Poziom 9  

    Witam wszystkich

    Jeśli ktoś z państwa się zna na tym urządzeniu , bardzo proszę o radę.
    Ogrzewacz działał była ciepła woda , zakręciłem. Przychodzę po 15 minutach , chcę umyć talerz już nie działa i tak zostało:) . Teraz pytanie do znawców (a wiem że jest ich na tym forum wielu), co laikowi można doradzić , od czego zacząć, jak można sprawdzić czy działa grzałka gdzie można podać napięcie i jak można sprawdzić czy triak jest dobry, w tym urządzeniu zdaje się że jest jeszcze optotriak. Zanim tu napisałem ten temat długo szukałem w Internecie jakiejś rady, żeby tu nie zawracać ludziom głowy błahostkami jednak się nie udało, więc proszę o pomoc. Tak wygląda ten podgrzewacz po zdjęciu obudowy. Wszystkim z góry dziękuję,
    pozdrawiam.

    Aha, co jeszce chciałem dopisać to kable sprawdziłem,do urządzenia prąd dochodzi, woda przez podgrzewacz płynie normalnie , nie wygląda żeby się filtr zapchał,czerwona dioda zadziałania nie zapala się po odkręceniu wody, też zmierzyłem przejście na dwóch zewnętrznych nużkach tego czarnego elementu u góry zdjęcia (to chyba właśnie jest triac) i jest tam 53,6 Ohma, to tyle, bardzo proszę o pomoc.

    Ogrzewacz przepływowy wody Perfect 40 nie działa

    4 20
  • #2 11 Gru 2007 20:19
    staniol72
    Poziom 21  

    Na początku proponuję sprawdzić, czy nie zadziałało zabezpieczenie termiczne. Należy nacisnąć przycisk wg. zdjęcia po prawej stronie, czarny element z dwoma konektorami.

    2
  • #3 11 Gru 2007 21:43
    tomallion
    Poziom 9  

    Przycisk zresetowany, nie pomogło, nic sie nie zmieniło, nadal nie działa

    1
  • Pomocny post
    #4 11 Gru 2007 22:42
    Drops26
    Poziom 17  

    witam grzałka jest tylko jedna oba przyłącza są za listwą ochronną tam można zmierzyć czy jest podawane napiecie a i czy grzałka ma jakąś oporność ewentualnie mugł sie zablikować układ załanczający (kontraktron ) jedna częsc tego jest w maej czarnej rurce a druga w ogrzewaczu jak poobracasz ogrzewacz w pionie o 180 stopni to powinno być słychać delikatne stuki magnesu to znaczy że układ załanczjący działa poprawnie
    ja bym stawiał na grzałkę to się zdarzało i to często
    pozdro drops

    0
  • #5 12 Gru 2007 11:16
    tomallion
    Poziom 9  

    Zmierzyłem oporność na tych dwóch śrubach pod listwą wychodzi 14 ohm po odkręceniu wody nie pojawia się tam napięcie, a mam pytanie jak można sprawdzić czy kontraktor jest dobry po odkręceniu wody na nim nic się nie działo ani napięcia ani oporności

    0
  • Pomocny post
    #6 12 Gru 2007 12:18
    cezet
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Kontaktron zwiera pod wpływem pola magnetycznego, czyli musi go załączyć zwykły magnes,czyli w tym ogrzewaczu po odkręceniu wody ten magnes się przesuwa i załącza kontaktron(zwiera).
    Możliwe że ten magnes się nie przesuwa ,może być zabrudzony w środku.

    0
  • #7 12 Gru 2007 12:32
    tomallion
    Poziom 9  

    jeśli magnes jest w tym czarnym elemencie a wydaje mi sie ze jest bo odetkałem ta czarną zaślepkę i jest tam magnesik (prawy dolny element włączony szeregowo z przyciskiem +2 konektory) to przesówa się bez problemu co może być w takim razie przyczyną że sie nie załancza po odkręceniu wody

    0
  • #8 12 Gru 2007 13:03
    cezet
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Magnes masz pod kontaktronem!
    To o czym piszesz to termik(zabezpieczenie).
    A kontaktron to ta mała cieniutka rureczka u góry i ona ma zwierać.

    0
  • #9 12 Gru 2007 13:26
    tomallion
    Poziom 9  

    gdy kręcę ogrzewaczem z pozycji pionowej o 180 stopni jak kolega pisał wyżej to faktycznie czuć zdecydowane przesuwanie się czegoś w środku to w takim razie jest chyba ten magnes, więc co można by dotychczas wykluczyć jeśli rusza sie magnes to w takim razie chyba nie on, jeśli grzałka ma oporność to chyba jest dobra, czy piszę głupoty proszę o ewentualne sprostowanie i co mogę jeszcze sprawdzić zastanawiam się co to jest ten MIFLEX i to obok niego wg.rys. po prawej (trzy nóżki) i jak to działa ktoś na forum pisał już kiedyś o takim podgrzewaczu u niego były inne objawy paliła się dioda tak jakby wszystko działało ale nie grzał i ten ktoś napisał na forum że wymienił optotriak i pomogło nie sterował on triakiem który załączał grzałkę może ja też powinienem to sprawdzić tylko nie wiem gdzie to jest i jak to sprawdzić help:)

    0
  • #10 12 Gru 2007 13:29
    cezet
    VIP Zasłużony dla elektroda

    A sprawdziłeś w końcu czy zwiera kontaktron?

    0
  • #11 12 Gru 2007 13:54
    tomallion
    Poziom 9  

    a jak to sprawdzić bo włączyłem go do prądu odkręciłem wodę no i nic się na nim nie pokazało ani opór ani napięcie chyba że powinienem to zrobić inaczej

    Dodano po 17 [minuty]:

    teraz przyłożyłem do kontaktrona własny magnes taki co mam w domu i delikatnie cyka ale po tym przyłożeniu sprawdzałem go omomierzem i nie przepuszcza to znaczy że jest zepsuty?

    0
  • #12 12 Gru 2007 14:47
    cezet
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Tak, wszystko na to wskazuje.
    Jeszcze jedno : W takim ogrzewaczu najpierw puszcza się wodę aby go odpowietrzyć a potem załącza się do prądu, bo inaczej grzałka się bardzo szybko spali.

    1
  • #13 12 Gru 2007 15:38
    tomallion
    Poziom 9  

    ok no to go spróbuje wymienić ale jak na razie w trzech sklepach nie ma takiego jest trochę mniejszy nie wiem czy moge dać taki jak znajde i podmienie to dam znac czy działa pozdrawiam

    0
  • #14 12 Gru 2007 15:49
    Tomasz.W
    Poziom 35  

    tomallion napisał:
    ...przyłożyłem do kontaktrona własny magnes taki co mam w domu i delikatnie cyka ale po tym przyłożeniu sprawdzałem go omomierzem i nie przepuszcza to znaczy że jest zepsuty?
    Kontaktron będzie "przepuszczał" tylko wtedy gdy będzie do niego przyłożony magnes. Jak zabierzesz magnes to kontaktron się rozłączy. Jeszcze nie słyszałem żeby się kontaktron zepsuł. Wytrzymują one po kilkanaście milionów załączeń i rozłączeń. Musiał byś mieć naprawdę pecha. Powiedz mi czy masz jakiś miernik uniwersalny, coś czym da się zmierzyć napięcie zmienne?

    0
  • #15 12 Gru 2007 16:40
    tomallion
    Poziom 9  

    no to właśnie miałem położony na nim magnes i po cyknięciu nie przepuszczał

    Dodano po 2 [minuty]:

    ale miernik mam co i gdzie powinienem zmierzyć?

    2
  • #16 12 Gru 2007 16:48
    Tomasz.W
    Poziom 35  

    tomallion napisał:
    no to właśnie miałem położony na nim magnes i po cyknięciu nie przepuszczał..
    Powinieneś grać w totka. A tak poważnie, nie pozostaje nic innego jak ten kontaktron wymienić. A przejście przez kontaktron sprawdzałeś omomierzem jak sądzę.

    0
  • #18 12 Gru 2007 19:01
    cezet
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Tomasz.W napisał:
    tomallion napisał:
    ...przyłożyłem do kontaktrona własny magnes taki co mam w domu i delikatnie cyka ale po tym przyłożeniu sprawdzałem go omomierzem i nie przepuszcza to znaczy że jest zepsuty?
    Kontaktron będzie "przepuszczał" tylko wtedy gdy będzie do niego przyłożony magnes. Jak zabierzesz magnes to kontaktron się rozłączy. Jeszcze nie słyszałem żeby się kontaktron zepsuł. Wytrzymują one po kilkanaście milionów załączeń i rozłączeń. Musiał byś mieć naprawdę pecha. Powiedz mi czy masz jakiś miernik uniwersalny, coś czym da się zmierzyć napięcie zmienne?

    To się zdarza ostatnio coraz częściej, niby niezniszczalny a jednak.

    0
  • #19 13 Gru 2007 00:56
    Adam-T
    Poziom 37  

    Żeby się upewnić do końca czy to jest wina tego kontaktronu: puść wodę przez podgrzewacz, włącz go do prądu i zewrzyj np kabelkiem ten kontaktron. Pamiętaj rób to bardzo ostrożnie, żeby nic innego nie zewrzeć. Jeżeli masz obawy co do tej metody to najpierw zewrzyj ten kontaktron lutując do niego kabelek, potem puść wodę a na końcu włącz go do prądu.

    Pozdrawiam
    Adam

    0
  • #20 13 Gru 2007 16:47
    tomallion
    Poziom 9  

    Panowie Kontaktron Wymieniony sprzęt działa, teraz tylko czekam aż znów się przepali bo założyłem mniejszy , okazuje się żeby dostać taki kontaktron 27mm przed świętami to nie takie proste dziękuję wszystkim za zainteresowanie i pomoc , pozdrawiam Tomasz

    1
  • #21 17 Sie 2017 16:45
    damszelb
    Poziom 11  

    Witam!
    Jaki tranzystor jest zastosowany w tym podgrzewaczu?

    0
TME logo Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
TME Logo