Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Kocioł Termet Minimax Plus - problem z niskim ciśnieniem

reegis 13 Gru 2007 10:18 47733 63
  • #1 13 Gru 2007 10:18
    reegis
    Poziom 9  

    Witam.
    Jestem totalnym laikiem w tych sprawach, a zanim zawołam fachowca może najpierw się poradzę na forum.

    Otóż od wczoraj w moim piecyku Minimax zaczął pojawiać się błąd E9 (ciśnienie 0,4). W instrukcji obsługi wyczytałem, że mam zbyt niskie ciśnienie w instalacji c.o.. Problem pojawił się niespodziewanie, bo nie odpowietrzałem kaloryferów, ani nie grzebałem nic w instalacji. Objawem jest to, że piecyk grzeje minimalnie wodę.

    Nie znam się na tym, jak już wspomniałem, więc jeśli ktoś ma jakieś "domowe" rozwiązanie problemu to byłbym rad.

    Pozdrawiam, Krzysiek.

  • #2 13 Gru 2007 19:21
    DonRomano
    Poziom 33  

    Trzeba dobić ciśnienie do instalacji.
    W instrukcji jest opisane co i jak.

  • #3 13 Gru 2007 19:29
    reegis
    Poziom 9  

    No właśnie. Mam instrukcję i za cholerę nie mogę tego znaleźć. Jak zaznaczyłem na początku, jestem totalnym laikiem w tych sprawach i nie mam pojęcia, który to zaworek trzeba przykręcić. Mieszkam w wynajętym mieszkaniu, kocioł nie ja kupowałem. W dodatku właściciela nie ma teraz w Polsce.

    Jest tam na dole, po prawej taki czarny zaworek (w istrukcji opisany jako "spustowy"). Może to to?

  • #4 13 Gru 2007 19:47
    DonRomano
    Poziom 33  

    Na stronie 5 jest opisany zawór do napełniania instalacji.
    Zawór na tym rysunku ma nr 22.
    Inaczej Ci tego nie wytłumaczę.
    Jak masz możliwość to zrób zdjęcie od dołu kotła.

  • Pomocny post
    #6 13 Gru 2007 20:50
    DonRomano
    Poziom 33  

    Tak, to ten.
    przekręć nim aż ciśnienie na manometrze będzie wynosiło ok 1-1.5 atm. po czym zakręć.

  • #7 13 Gru 2007 21:05
    reegis
    Poziom 9  

    Kręcę, ale wyświetlacz na kotle nie pokazuje ciśnienia, tylko jakąś inną wartość - rośnie od 29 w górę. Rozumiem, że w tym modelu rosnące ciśnienie powinno być wyświetlane na LCD?

  • Pomocny post
    #8 13 Gru 2007 21:51
    waldekel
    Poziom 27  

    Po prawej stronie masz przełącznik wyboru funkcji.
    Ustaw go w pozycję BAR. Będzie możliwy odczyt ciśnienia

  • #9 13 Gru 2007 23:29
    reegis
    Poziom 9  

    No i wszystko gra. Mogę wreszcie wziąć prysznic :)

    Wielkie dzięki chłopaki, po raz kolejny przekonałem się jak pomocne może być forum elektrody.

    Pozdrawiam i życzę miłej nocy.

  • #10 27 Wrz 2008 23:28
    jj09
    Poziom 9  

    witam, tez mam problem z e9....

    mam ustawiona wode dobrze...jak woda leci jest w sam raz
    grzanie...na 67...

    przy bledzie e9 wyswietla mi 2.8 albo 2.9 (nie wiem czy to cisnienie?)

    probowalem krecic tym zaworem o ktorym wczesniej pisaliscie, ale nie pomoglo....

  • #11 28 Wrz 2008 15:41
    serwo66
    Poziom 24  

    kolego w twoim przypadku dopuszczanie wody jest zdędne bo masz za wysoki ciśnienie powinno być w granicach 1.0-1.8, wystarczy spuścić wodę do odpowiedniego ciśnienia, jeśli to nie pomoże napisz podpowiem jak to naprawić.. Awaria E9 występuje przy ciśnieniu 0.5 ( za niskie) i 2.5 bara ( za wysokie ).

  • #12 28 Wrz 2008 15:54
    serwisant73
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Wygląda,że masz kłopot z naczyniem przeponowym.Czy ciśnienie wzrasta kiedy kocioł pracuje?

  • #13 28 Wrz 2008 19:23
    jj09
    Poziom 9  

    ale jak spuscic wode/cisnienie?

    tak wyglada moj piec:
    Kocioł Termet Minimax Plus - problem z niskim ciśnieniem

    Dodano po 21 [minuty]:

    serwisant73 napisał:
    Wygląda,że masz kłopot z naczyniem przeponowym.Czy ciśnienie wzrasta kiedy kocioł pracuje?
    nie jestem pewien, ale chyba tak...bo używam go od 3 dni i na początku wszystko bylo ok(z ciepla woda)....potem wlaczylem grzanie i dzialalo przez chwile...a potem zaczely sie problemy...

  • #14 14 Paź 2008 22:55
    _miros_
    Poziom 1  

    Mam rowniez problemy z E9 - tym razem zbyt wysokie cisnienie. Cisnienie rosnie nawet przy wylaczonym piecyku, az zaczyna dzialac zawor awaryjny. Pomaga tylko zakrecenie zaworu doprowadzajacego wode w ukladzie CW. Oczywiscie musze co chwile spuscic troche wody aby zlikwidowac na jakis czas E9. Wyglada to na nieszczelny zawor do napelniania (poz. 22 z rys w instrukcji), ale zawory kulowe raczej rzadko sie psuja. Slyszalem, ze jest jeszcze jakis element, ktory moze przepuszczac wode z ukladu CW do CO.
    Czy ktos wie co to i jak to wymienic? Pozdrawiam.

  • #15 16 Paź 2008 10:06
    serwo66
    Poziom 24  

    zakręć zawór odprowadzający ciepłą wodę, jeśli nadal będzie dobijać wodę to prawdopodobnie masz uszkodzony wymiennik płytowy ( kocioł minimax ) lub wymiennk bitermiczny ( kocioł miniterm ) zwany nagrzewnicą ewentualnie zawó dopuszczający wodę ale ja z takim przypadkiem nie spotkałem się, możesz jeszcze zakręcic zawór na zasilaniu c.w. i odkręć kran z ciepłą wodą jeśli to wymiennik to powinien być spadek ciśnienia na c.o. i powinna llecieć woda zkranu. Powodzenia.

  • #16 20 Paź 2008 18:26
    jj09
    Poziom 9  

    Witam, znowu miałem za wysokie ciśnienie i spuściłem, ale chyba za dużo;/ No i teraz mam e9 (że chyba za małe), ale nie mogę dobić tego ciśnienia.....przekręciłem ten czarny zawór(co cisnienie dobija) i odkrecilem ciepla wode, ale doopa....caly czas e9...

  • #17 20 Paź 2008 20:44
    serwo66
    Poziom 24  

    do sprawdzenia jest naczynko przeponowe ( prawidłowe ciśnienie 1 bar ) najlepij zrobisz jak wezwiesz serwis, sprawdzi wszystko a potem udzieli instruktarzu odnośnie obsługi kotła powodzenia.

  • #18 20 Paź 2008 22:57
    mirrzo

    Moderator - Systemy Grzewcze

    Te kotły produkują w Świebodzicach, o rzut beretem od Ciebie.
    Zaproś serwis fabryczny.Wykaz tel masz w książce gwarancyjnej lub na stronie www.termet.com.pl , zakładka: serwis

  • #19 20 Paź 2008 23:24
    jj09
    Poziom 9  

    zadzwoniłem do nich i...jednak udało mi się tymczasowo znowu przywrócić dobre ciśnienie...ale chyba będę musiał ich wezwać, bo jeżeli każde włączenie ogrzewania będzie się wiązało z takimi problemami to ja dziękuje.... na razie jest ciepło więc looz...

    ale dzieki za pomoc;)

  • #20 27 Paź 2008 21:08
    sporting22
    Poziom 10  

    Witam

    Mam ten sam problem. E9 0.4. Jak uruchomię ogrzewanie i piec chwilę popracuje to ciśnienie dochodzi do 0.5 i mogę odkręcić ciepłą wodę. Jest to jednak dokuczliwe ponieważ rano zamiast wziąść prysznic muszę czekać aż skoczy w piecu ciśnienie. Czy bez obaw mogę próbować dobić ciśnisnie ? ( podkręcić ten czarny zawór ) Niepoleci mi woda z pieca ?

  • #21 27 Paź 2008 22:52
    mirrzo

    Moderator - Systemy Grzewcze

    Jeżeli nie przekroczysz ciśnienia wstępnego na zimnej instalacji, z reguły ok1,2 bara, to nic złego nie będzie się działo, pod warunkiem, że masz odpowiednie ciśnienie w naczyniu

  • #22 29 Paź 2008 06:53
    sporting22
    Poziom 10  

    A jak to sprawdzić ? I o jakie "naczynie" chodzi ?

  • #23 29 Paź 2008 22:46
    mirrzo

    Moderator - Systemy Grzewcze

    Ciśnienie odczytasz na wyświetlaczu po przekręceniu pokrętła funkcyjnego na "0", a chodzi o naczynie przeponowe, takie czerwone z tyłu kotła. Jednak do pomiaru ciśnienia w naczyniu przeponowym musisz spuścić wodę z kotła.

  • #24 05 Lis 2008 16:23
    gracus7
    Poziom 26  

    witam przykleję się do tematu mam ten sam piec u siebie jednak sprawa dotyczy sąsiadki u której ciśnienie w układzie c.o. wynosi 0.7 bara a jak włączy się piec i grzeje temp do 55 stopni to ciśnienie wzrasta do ponad 2.5 bara i włącza się blokada dodam że piec w zesżłym sezonie grzewczym chodził OK a tydzień temu po włączeniu okazało się ze cieknie zawór ciśnieniowy więc go wymieniłem i juz nic nie cieknie tylko jest problem z tym ciśnieniem. Co się mogło stać z tym naczyniem wzbiorczym może zapowietrzone czy co jak to naprawić?
    Acha piec ma 3 lata i nie jest za dużo używany, ma zaledwie 2 grzejniczki podłączone a temperatura do jakiej ma grzać to 20 stopni mieszkanie około 28 metrów

    własnie sprawdziłem że przy włączonym piecu i temperwturze wody w c.o. około 60 stopni ciśnienie wody wynosi 2.8 bara czyli piec się wyłącza i bład E9 a po wciśnięciu zaworku w zbiorniczku przeponowym tym czerwonym żadnej reakcji czyli nie ma tam ciśnienia a powinno być bo u mnie sprawdzałem i pryska powietrze z wodą.... czyli co może być uszkodzony zbiornik czy zatkany przewód który idzie do zbiornika???

  • #25 05 Lis 2008 21:02
    mirrzo

    Moderator - Systemy Grzewcze

    WOW, jeżeli po naciśnięciu wentylka pryska woda, na bank uszkodzone jest naczynie (membrana) i musowo go wymienić na nowe. Objawy pracy kotła na to wskazują. Zaproś jak najprędzej serwis na wymianę naczynia.

    Jeżeli w tym kotle sąsiadki, nie ma powietrza w naczyniu, wyłącz kocioł, zakręć zawory pod kotłem, spuść wodę, sprawdź ciśnieniomierzem wartość ciśnienia i napompuj do ok 0,9 bara

  • #26 05 Lis 2008 21:08
    gracus7
    Poziom 26  

    możesz dokłądnie opisać jakim ciśnieniomierzem sprawdzić to ciśnienie i jak to napompować??czy zdemontować ten zbiornik czy jak? dlaczego tam nie ma powietrza ???

  • #27 05 Lis 2008 21:16
    mirrzo

    Moderator - Systemy Grzewcze

    Sprawdzić i napompować możesz pompką do kół samochodowych, bez demontowania naczynia z kotła. Pamiętaj o wskazówkach, o których pisałem wyżej.
    Powietrza nie ma, bo uszło. Po napompowaniu sprawdź śliną, czy nie ucieka i zakręć kapturek.

  • #28 05 Lis 2008 21:20
    gracus7
    Poziom 26  

    no fakt nie pomyślałem że tam wentyl samochodowy sorrki!!! a jak już napompuję go do ciśnienia 0.9 bara to co będę widział co to da? mam rozumiec że musi być tam takie ciśnienie aby piec prawidłowo chodził????

    jakiś szpec od kotłów coś gadał że jak zapali się komunikat E9 to jest uszkodzona jakaś szczotka od ciśnienia czy coś, tak mówiła sąsiadka....

  • #29 05 Lis 2008 21:31
    mirrzo

    Moderator - Systemy Grzewcze

    Naczynie kompensuje wzrost ciśnienia wody po jej ogrzaniu, ma to wpływ na prawidłową pracę kotła

  • #30 05 Lis 2008 21:33
    gracus7
    Poziom 26  

    no własnie o to mi chodziło czyli wygląda na to że uszło ciśnienie ze zbiornika i tyle jak zaworek będzie sprawny to będzie wszystko OK napompuję ciśnienie i wystarczy tylko ponownie wody do pieca napuścić i odpowietrzyć grzejniki...

TME logo Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
TME Logo