Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

WATSON FA5432T problem z zasilaczem

marekkaz31 13 Dec 2007 19:57 2701 19
    marekkaz31
    Level 13  
    TV po burzy uszkodzona przetwornica. Po wymianie scalaka diod elektrolitów mos-feta TV działa ,ale po paru minutach radiator pod mos-fetem gorący - parzy. wstawiam BUZ91A,IRFBC40 i jest to samo. Na schemacie jest 2SK2750 ale takiego nie mam. Czy to ma znaczenie? Jaki był nie wiem bo był w strzępach - rozerwany. proszę o pomoc. Hassis 11AK30
    stanislaw piechucki
    Level 36  
    Klucz zawsze oryginal,zamienniki czasem robia klopoty.2SK sa dostepne.Sprawdz cala aplikacje tego tranzystora.Tymczasem.
    Bogdan58
    Level 32  
    Parę tygodni temu naprawiałem przetwornicę w AK1130 i też tranzystor był bardzo gorący. Jednak po sprawdzeniu napięć i geometrii oddałem TV klientowi, jako naprawiony. Nie wrócił. Czyli, temperatura może dobra? Zaryzykuj i załącz na parę godzin.

Pozdrowienia.

Dodano po 5 [minuty]:

Dałem jeszcze gorszy BUK454.
    LeDy
    Level 43  
    Sprawdź, wymień elementy gasikowe w Drenie BUZ- R,D,C.
    marekkaz31
    Level 13  
    Wyczytałem w katalogach że 2Sk2750 jest tranzystorem " high speed" czyli dużej szybkości i parametr jest podany (Yfs)=3.0S , a przy buz91 czy IRFBC40 nie mają tego parametru. Może ktoś się podzieli wiedzą na ten temat.
    LeDy
    Level 43  
    2SK 2605 , 2SK 2545 i ten 2SK2750 i BUZ mają podobne parametry. Tu możesz porównać parametry tranzystorów http://www.elenota.pl/ Chodzi o nS - nano sekundy- szybkość tranzystora. A co z elementami w Drenie?
    marekkaz31
    Level 13  
    W drenie wszystko wymieniłem i jest to samo.

Dodano po 8 [minuty]:

Czy dławik L 802 ma jakieś znaczenie , bo też był rozerwany. Ja wstawiłem jakiś wylut ale nie SMD.
    LeDy
    Level 43  
    Nie wiem gdzie ten dławik jest ale na pewno ma znaczenie.
    LeDy
    Level 43  
    Więc bardzo ważny. Pobaw się z innymi dławikami. Wiesz jaka indukcyjność?
    marekkaz31
    Level 13  
    Gdybym wiedział jaki to bym nie pytal
    LeDy
    Level 43  
    Scalak jest MC 44608. Daj z bramki do masy 4k7 rezystor.Rezystor w drenie wymieniłeś-R 809 22k/5W.
    marekkaz31
    Level 13  
    W moim Watsonie ten opór jest 33k a bramke do masy blokowałem bez rezultatu
    LeDy
    Level 43  
    Albo postaraj się o inny tranzystor albo zostaw na próbę. Może ten co wstawiasz jest wadliwy. Dławik ma wpływ na kształt impulsu na Bramce więc może i on być winny.
    mały serwis
    Level 11  
    Ten dławik ma n.katalogowy 30001971 nazwa FERRITE BEAT BLM21A601S
    Taki sam masz w zasilaniu STV2248 na nodze 45,sam kiedyś przekładałem. a sprawdziłem w SM.
    Cały czas zakładam tranzstory fet 7NC60 i nie ma problemu.
    marekkaz31
    Level 13  
    Jutro jest poniedziałek i będę coś robił przy tym WATSONIE. Myślę że coś uda mi się zrobić to się podzielę nowymi doświadczeniami
    marekkaz31
    Level 13  
    TV oddaje klientowi nie zrobiony. Bo pograł 5 minut i spalił się tranzystor. Temat zamykam ponieważ sugestie i podpowiedzi nie były trafne. To pierwsza moja porażka 20 letniej praktyce.
    Bogdan58
    Level 32  
    Szkoda, że rezygnujesz tak szybko, ja dopiero po piątym tranzystorze wymiękam. No cóż, ja wywalam je (...) przez 30 lat i przyznam się, że czasem dokładam do tego biznesu.

Pozdrowienia.