Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

VW Vent 1.8 90km problem z benzyną

tomek_vento 13 Dec 2007 20:03 1456 19
  • #1
    tomek_vento
    Level 9  
    Witam mam w/w autko mój problem polega na tym iż autko nie chce chodzic na benzynie sprawdzałem przekaźnik i wtyczkę na pompce benzyny oraz przewody pod samochodem pompka czasem się włącza i autko chodzi na benzynie bywa też że autko jedzie na benzynie i szarpie jakby się paliwo kończyło na dodatek przy zimnym silniku jak już autko chodzi na benzynie to nie pracuje równo silnik chodzi jak w starze spalanie jest co drugi cykl pracy jak jest ciepły jest ok z góry dzięki za pomoc
  • #2
    piotrmarczak
    Level 13  
    jak sam zauwazyles problem tkwi w ukladzie paliwowym sprawdz napiecie na pompce i cisnienie w ukladzie paliwowym bedziesz wszystko jasne
  • #3
    pepe33
    Level 19  
    a coś takiego banalnego jak filtr paliwa
  • #4
    tomek_vento
    Level 9  
    tak sprawdzałem najdziwniejsze jest to ze pompka raz działa raz nie zastanawiałem sie czy nie zrobić jej oddzielnego zasilania i czy mogę podłączyć normalny prąd z akumulatora bez żadnych przekaźników bo z tego co wiem to przekaźnik wyłącza pompkę gdy ta nabije odpowiednie ciśnienie a czy przy silniku krokowym jest jakiś czujnik odpowiadający za prace pompki paliwa
  • #5
    goldwinger
    VIP Meritorious for electroda.pl
    możesz podłączyć bezpośrednio
  • #6
    powidz
    Level 20  
    Oj mylisz się, pompka działa cały czas od chwili kręcenia rozrucznikiem.
    Masz zamontowaną może instalacje gazową?
  • #7
    tomek_vento
    Level 9  
    tak kolego mam gaz auto już kopiłem z gazem i na początku było całkiem nie źle tylko czasem sie wyłączała a teraz wiecej nie działa niż działa
  • #8
    iras24
    Level 17  
    lepiej bedzie jak pociągniesz sobie dwa przewodziki od zasilania popki do kabiny tak zebyś widział np za pomoca dioby led lub żarówki co sie dzieje z napieciem
  • #9
    tomek_vento
    Level 9  
    ok spróbuje z tą diodą i jak tylko bede wiedział to dam znać
  • #10
    wojtus50
    Level 13  
    czasem instalatorzy dokladaja przekaznik odcinajacy zasilanie pompki kiedy auto pracuje na gazie,jesli takowy jest (a byl kiepskiej jakosci) moze robic problemy.warto to sprawdzic.
  • #11
    tomek_vento
    Level 9  
    nie wiesz gdzie mogę szukać tego przekaźnika czy jest o w skrzynce z bespiekami
  • #12
    powidz
    Level 20  
    Zobacz po przewodach elektrozaworu gazu przekażnik
    będzie podłączony równolegle.
    Jeżeli bedzie odłączenie pompki to na stykach przekażnika 30 i 87a.
    A masz emulator sondy lambda? lpg na silniczku krokowym?
  • #13
    tomek_vento
    Level 9  
    na tym to ja sie do końca nie znam na silniczku krokowym mam chyba trzy wtyczki sonda oczywiście jest ale na kolektorze wydechowym
  • #14
    lindonerl
    Level 18  
    A może poprostu wymiana pompy. Sprawdź w prosty sposub jak stanie(dobry słuch albo manometr no i ta dioda na zaciskach pompy żebyśmy się sami w h....ja nie zrobili) no to jak stanie to kołkiem w zbiornik coś tak jak ze stukaniem w rozrusznik i będzie wiadomo: dioda świeci pompa stoii (manometr)= odpowiedź.
  • #15
    powidz
    Level 20  
    Zdejmij klemmę minusową na kilka minut.
    Po podłączeniu odpal auto i zobacz różnice.
    Jeżeli nie masz emulatora sondy auto kilka godzin będzie chodziło poprawnie.
  • #16
    lindonerl
    Level 18  
    Sterownik zblokowany brakiem emulacji nie odłącza pompy tylko kombinuje czasem wtrysku. A tu ktoś pisze że mu się pompa wyłącza.
  • #17
    tomek_vento
    Level 9  
    słyszę po przekręceniu zapłonu że pompa chodzi i po chwili sie wyłącza
  • #18
    lindonerl
    Level 18  
    No i tak ma być. Teraz ta dioda kontrolna na zaciski pompy i startuj. Pisz czy świeci?
  • #19
    tomek_vento
    Level 9  
    ok już dzisiaj nie sprawdzę serdeczne dzięki jutro na pewno sie odezwe
  • #20
    tomek_vento
    Level 9  
    Dziękuje Bardzo za pomoc szczegolnie dla Lindonerl nie mogłem odpisać wcześniej ponieważ miałem problem z netem. Przyczyną mojego problemu był przetarty przewód zasilania. Serdecznie dzięki for all.