Do domex32 miałem taki przypadek w leonie 1.9TDI 150KM na pompowtryskach czasami lekko kopcił na biało płyn na wolnych obrotach nie ubywał po wolnej jeździe było dobrze, po szybszej zapalała się lampka braku płynu w układzie chłodzenia i trzeba było dolać około 1,5 litra okazał się że była to uszczelka pod głowicą.
Poszperałem troche i podaje odpowiedzi - w twoim przypadku obstawiam na usterke układu wtryskowego.
A teraz odpowiedzi z forum VW:
Pytanie:
Witam mam taki problemik ,moj passat zaczął dymić na biało ,moze ktoś podpowie co jest tego przyczyna. Z góry dziękuje
Odpowiedzi:
1. Siemka, prawdopodobnie padła uszczelka pod głowicą i płyn chłodniczy dostaje sie do komory spalania i stad ten biały dym
2. Drugim problemem mogą być zużyte oringi na pompowtryskiwaczach. Sam miałem taki przypadek, najpierw dymiło słabo i niezawsze tak samo (w zależności od temperatury silnika). I nadszedł taki dzień że jak zaczęło dymić to nic nie widziałem w lusterku wstecznym. Ludzie patrzyli na mnie jak na ufo. Dobrzy że policji nie było i jakoś dojechałem do warsztatu. Wymiana oringów rozwiązała problem. Dodam tylko że wcześniej miałem wymienianą uszczelkę pod głowicą z 2 powodów: 1)ubytek płynu chłodzącego po dłużej trasie, wkurzające bulgotanie, które było winą mikro pęknięcia uszczelki. Po wymianie dymienie pozostało, dopiero nowe oringi załatwiły problem.
Pozdrawiam.
PS. Każdą pracę warsztatu polegającą na wyciągnięciu i włożeniu pompowtryskiwaczy zleć komuś kto się na tym zna. Ja męczyłem się 2 miesiące w ASO a na konieć i tak dowiedziałem się od tunera który mi robił program po wszystkich operacjach, że pompki miałem założone krzywo.