Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Diora Amator - pourywane przewody

15 Gru 2007 15:57 1839 7
  • Poziom 12  
    Witam!!
    Przyniosłem od znajomego radio diora amator! Kolega mówił mi że jedna kolumna charczy. Otworzyłem te radio i widzę że kilka kabelków jest urwanych i nie mogę wykombinować skąd one są :/

    Diora Amator - pourywane przewody

    na 1 fotce tam gdzie jest zaznaczone na niebiesko powinien znajdować się jakiś kabelek, a tam gdzie jest zaznaczone na czerwono idzie taki krótki drutek bez izolacji i nie wiem gdzie ma być:/ to jest korektor, i jest to przy potencjometrze do regulacji balansu głośników

    Diora Amator - pourywane przewody

    Na 2 fotce jest płytka zasilacza. Czerwony kabel idzie od tego dużego kondensatora(2200µF) i jest on od minusowej nóżki, i nie wiem gdzie go przycynować. Niebieski przewód idzie od kondensatora 220µF obok bezpieczników (C606 według schematu) i też od minusowej nóżki. Proszę o pomoc z tymi kabelkami :/

    Post był raportowany.
    (POMOCY!!) – ozdobnik? -->REGULAMIN pkt 11.
    Nie używaj dużych liter w tytule -->REGULAMIN pkt 10.9. [hefid]
  • Spec od sprzętu Unitra
    Z tego co czytałem to masz schemat więc w czym problem?
  • Poziom 12  
    no schemat oglądałem ,ale nie wiem właśnie gdzie mają iść te przewody z zasilacza :/ z schematu wyczytałem że do masy, ale czy to obojętnie gdzie, do masy?? Z tego co widziałem w radiu, to te przewody chyba idą do płytki gdzie jest wzmacniacz, ale gdyby szły one oba to wtedy powinny być połączone, a to są 2 oddzielne przewody:/ Możesz mi trochę przy tym pomóc??
  • Spec od sprzętu Unitra
    Jedna masa ma iść do płyty głównej(obojętnie do której masy) a druga masa zasilacza ma iść na metalową osłonę płytki z potencjometrami.
  • Poziom 12  
    Aha ok dzięki, przycynuję to i zobaczę jeszcze na schemacie tą resztę kabelków z korektora i później dam znać co i jak :)

    Dodano po 1 [minuty]:

    Podłączyłem kabelki według schematu, włączyłem radio i nie gra :/ wszystko świeci, ale w głośniku głucho :/ wziąłem miernik i pomierzyłem napięcia na UL1405 i prawy UL pokazywał trochę niższe napięcia :/ Podłączyłem sygnał z komputera i też nic, czasami gdy ustawiam fale radiowe to w głośniku słychać jakieś charczenie :/ Luty na kablach są masakryczne, wystarczy lekko zahaczyć o kabelek i juz odpada :/ jak myślicie, co może być przyczyną??
  • Poziom 12  
    Co myślicie na ten temat??
  • Spec od sprzętu Unitra
    Podaj wartość tych napięć.
  • Poziom 12  
    Jutro wieczorem napiszę te wartości, bo dzisiaj już nie mam czasu!