Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Piszcząca przetwornica węża świetlnego

Tajoka 16 Gru 2007 20:06 1192 1
  • #1 16 Gru 2007 20:06
    Tajoka
    Poziom 20  

    Witam. Wczoraj zostałem poproszony o naprawienie przetwornicy węża świetlnego. Po podłączeniu strasznie piszczała. Wiem, że podobnych problemów na forum jest dużo jednak większość dotyczy TV itp. . Miałem już doczynienia z nią, poprawiłem luty, wymieniłem podejrzany kondensator. Dźwięk był już praktycznie nie słyszalny. Więc oddałem aby znajomy mógł to zainstalować spowrotem (wąż jest na stałe podczepiony pod sufitem). Przed chwilą sie dowiedziałem, że po podłączeniu węża znów niemiłosiernie piszczy. Przetwornica nie jest za bardzo skomplikowana (taka powiększona jak w katodach do kompa + pare elementów więcej). Podejżewam, że na dniach dostanę ją znów i nei wiem jak się za nią zabrać. Trafo jest solidne, dobrze usztywnione i dość duże ( jak w tanich zasilaczach 300W komputerowych), tranzystory w obudowach jak BD139. Czy mam od razu próbowac wymieniać wszytskie elektrolity i zalewać czymś trafo?
    Staram się ustalić czy to piszczenie było od początku. Proszę o wszelkie porady. Nie dysponuje zbyt dużą ilością wolnego czasu, więc nie chcę spędzić nad tym całego dnia. Pozdrawiam![/url]

  • #2 26 Gru 2007 12:17
    Tajoka
    Poziom 20  

    Przepraszam, że piszę post pod postem ale potrzebuję pilnie jakiejś porady. Mam z powrotem tą przetwornicę. Tranzystory kluczujące to dwa mje13002. Nie wiem czy tak można ale po zmierzeniu napięcia przez miernik (zwykły multimetr mierzący przy 50Hz) wychodzi tylko 150V a wąż i tak się świeci. Wiem, że pomiar tego napięcia nie jest dokładny bo przetwornica pracuje pewnie koło 18kHz. Nie mam niestety sondy z dzielnikiem napięcia do oscyloskopu. Tak jak pisałem wcześniej przy pracy bez obciążenia pisk jest bardzo cichy i nie wszyscy go słyszą. Po podłączeniu opornika 2.2k napięcie spada na 50V i już piszczy może lepiej brzęczy :) . Rdzeń trafa jest bardzo sztywny. Proszę poradźcie coś. Pozdrawiam!

 Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME