Kolorofon nie ma oznaczeń - firma, model? Użyj "Zmień" w pierwszym poście i uzupełnij tytuł (regulamin p.11).
Zostaje kwestia przyczyny upalenia ścieżki - nie było przeciążenia lub zwarcia?
Dolutowałem kabelek z punktu do punktu ale nie oczyściłem miejsca spalonej ścieżki. Po włączeniu do kontaktu spaliła mi się następna ścieżka;( Co mam teraz zrobić? Kolorofon jest Ruski stary model ale fajnie
Załączniki:
dfbg.JPG(94.11 KB)
Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
✨ W przypadku spalonej ścieżki w kolorofonie po zwarciu możliwa jest naprawa poprzez oczyszczenie brzegów uszkodzonej ścieżki i dolutowanie przewodu łączącego punkty. Należy jednak zwrócić uwagę na przyczynę zwarcia, ponieważ może to wskazywać na dalsze uszkodzenia elementów elektronicznych w układzie. Warto sprawdzić, czy nie występuje nadal zwarcie, które powoduje kolejne uszkodzenia ścieżek. W przypadku starszych rosyjskich modeli kolorofonów często brak jest zabezpieczeń takich jak bezpieczniki, co zwiększa ryzyko powtarzających się uszkodzeń. Zaleca się dokładne oczyszczenie miejsca naprawy oraz weryfikację całego układu pod kątem przeciążeń i zwarć przed ponownym uruchomieniem urządzenia. Wygenerowane przez model językowy.