logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Naprawa spalonej ścieżki w kolorofonie po zwarciu - jak to zrobić?

michal2428 17 Gru 2007 22:04 957 6
REKLAMA
  • #1 4598814
    michal2428
    Poziom 11  
    Witam mam kolorofon i zrobilem zwarcie i spalila mi sie sciezka czy da sie to naprawic??
  • REKLAMA
  • #2 4598861
    zweinstein
    Poziom 17  
    Ocena: 29
    oczyść brzegi spalonej ścieżki i dolutuj przewód

Na Forum obowiązują zasady pisowni - regulamin p.15. Kolega jeszcze tego nie zauważył?
    [Mirek Z.]
  • REKLAMA
  • #3 4599080
    Mirek Z.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 531
    Kolorofon nie ma oznaczeń - firma, model? Użyj "Zmień" w pierwszym poście i uzupełnij tytuł (regulamin p.11).
    Zostaje kwestia przyczyny upalenia ścieżki - nie było przeciążenia lub zwarcia?
  • #4 4599130
    CHACA
    Poziom 43  
    Ocena: 457
    Naprawić się da. Skoro zrobiłeś zwarcie to niestety musisz szukać czy nie uszkodziłeś w ten sposób któregoś elementu bądź elementów.
  • REKLAMA
  • #5 4600666
    michal2428
    Poziom 11  
    Dolutowałem kabelek z punktu do punktu ale nie oczyściłem miejsca spalonej ścieżki. Po włączeniu do kontaktu spaliła mi się następna ścieżka;( Co mam teraz zrobić? Kolorofon jest Ruski stary model ale fajnie
    Załączniki:
    • Naprawa spalonej ścieżki w kolorofonie po zwarciu - jak to zrobić? dfbg.JPG (94.11 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #6 4600672
    michal2428
    Poziom 11  
    ale fajnie świecił te czerwone linie na zdjęciu to ścieżki spalone
  • #7 4602530
    movzx
    Poziom 40  
    Ocena: 1267
    Może nadal masz zwarcie gdzieś w układzie, jeśli to jest ruski sprzęt to pewnie nie ma żadnych bezpieczników.

Podsumowanie tematu

✨ W przypadku spalonej ścieżki w kolorofonie po zwarciu możliwa jest naprawa poprzez oczyszczenie brzegów uszkodzonej ścieżki i dolutowanie przewodu łączącego punkty. Należy jednak zwrócić uwagę na przyczynę zwarcia, ponieważ może to wskazywać na dalsze uszkodzenia elementów elektronicznych w układzie. Warto sprawdzić, czy nie występuje nadal zwarcie, które powoduje kolejne uszkodzenia ścieżek. W przypadku starszych rosyjskich modeli kolorofonów często brak jest zabezpieczeń takich jak bezpieczniki, co zwiększa ryzyko powtarzających się uszkodzeń. Zaleca się dokładne oczyszczenie miejsca naprawy oraz weryfikację całego układu pod kątem przeciążeń i zwarć przed ponownym uruchomieniem urządzenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA