Witam,
Mam pytanie odnośnie pamięci eeprom jak to jest z tą ilością cykli zapisu ?
Czy jeżeli:
- częstotliwość próbkowania = 200Hz
- każda próbka = 8 bitów
- całkowity czas akwizycji danych = 10 sek
- pamięci o pojemności 16k
to ile razy mogę przeprowadzić pomiar trwający 10sek zakładając gwarantowany przez producenta 1 milion cykli zapisu ?
Inaczej czy cykl zapisu odnosi się do całej pamięci eeprom niezależnie od tego czy na raz zapiszę w niej 8, 200, czy 16 000 bitów na próbkę, czy też ten 1 milion cykli to ilość przypadająca na każdą komórkę pamięci ?
W przypadku pierwszym więc mógłbym wykonać 62 pomiary po czym wyrzucić/wymienić pamięć bo już nie dałoby się nic na niej zapisać (przekroczono ilość cykli zapisu), a w przypadku drugim mógłbym na tej pamięci dokonać milion pomiarów po 10 sek
Który wariant jest poprawny ?
Z góry dziękuję za odpowiedzi
Pozdrawiam
Szymon
Mam pytanie odnośnie pamięci eeprom jak to jest z tą ilością cykli zapisu ?
Czy jeżeli:
- częstotliwość próbkowania = 200Hz
- każda próbka = 8 bitów
- całkowity czas akwizycji danych = 10 sek
- pamięci o pojemności 16k
to ile razy mogę przeprowadzić pomiar trwający 10sek zakładając gwarantowany przez producenta 1 milion cykli zapisu ?
Inaczej czy cykl zapisu odnosi się do całej pamięci eeprom niezależnie od tego czy na raz zapiszę w niej 8, 200, czy 16 000 bitów na próbkę, czy też ten 1 milion cykli to ilość przypadająca na każdą komórkę pamięci ?
W przypadku pierwszym więc mógłbym wykonać 62 pomiary po czym wyrzucić/wymienić pamięć bo już nie dałoby się nic na niej zapisać (przekroczono ilość cykli zapisu), a w przypadku drugim mógłbym na tej pamięci dokonać milion pomiarów po 10 sek
Który wariant jest poprawny ?
Z góry dziękuję za odpowiedzi
Pozdrawiam
Szymon