Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Polonez trakcie jazdy przy 90km/h przy obrotach 3000 gasnie

ruburak 21 Dec 2007 23:09 2309 17
    ruburak
    Level 10  
    Witam mam problem z starym polonezem 80r W trakcie jazdy przy 90km /h przy obrotach 3000 zaczyna mi szarpać i gaśnie i nie mogę przekroczyć tych parametrów bo mi stanie na luzie silnik ładnie pracuje tylko w jeździe odprawia mi cyrki – wymieniłem pomne paliwowa , popychacz , platynki do układu zapłonowego i nie wiem co robic ?????
    Dido230
    Level 22  
    Może pomóc wyczyszczenie Filtra paliwa w gażniku, wyczyszczenie całego gaźnika z dyszami i komorą pływakową. Mogą zacinać się przepustnice, ogranicznik obrotów.
    ruburak
    Level 10  
    filtr paliwa jest ok
    Pawel wawa
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Przy wyższej prędkości obrotowej wypala dostępne paliwo, skoro zrobiłeś pompę, paliwo jest podawane PEłNYM STRUMIENIEM do gaźnika zatem tam należy szukać przyczyny- filtr, zawór iglicowy, pływak, dysza główna. Warto zrobić test ze ssaniem! Następnym razem jak zgaśnie zobacz czy jest paliwo w gaźniku, sprawdź po prostu czy pompka przyspieszenia poda dodatkową porcję przy szybkim otwarciu przepustnicy.
    ruburak
    Level 10  
    ok jutro to sprawdze gaznik-mam pytanie czy gazniku jest reguracja wysokich obrotów i gdzie sie znajduje obrotów, bo małych jest o tym wiem
    Pawel wawa
    Nie ma takiej regulacji, regulujesz skład mieszanki, wolne obroty, poziom paliwa w komorze pływakowej.
    marcys20
    Level 18  
    jesli regulacja gaznika nic nie pomoze to sprawdz stan przewodow elektrycznych idacych od cewki do aparatu zaplonowego i innych podzespolow - nienapisales czy zaplon masz na przerywacz czy juz elektroniczny... byc moze tu tkwi problem i przy ok.3kobr na skutek wibracji i uszkodzonego kabla silnik traci iskre?
    Hucul
    Level 39  
    Luzy w aparacie zapłonowym , słaba masa w module elektronicznym od zapłonu . W moim polonezie miałem takie usterki .
    marcys20
    Level 18  
    a jesli masz zaplon elektroniczny to do aparatu zaplonowego idzie taki zielony kabel z 2 stalowymi zylami..i czesto wlasnie w nim zyly sa przerwane i wtedy rozne rzeczy sie z zaplonem dzieja..kup nowy kabel (ok.10zl) i sprawdz.
    tarzan107
    Level 20  
    Ludzie, czytajcie!
    Napisał w pierwszym poście, że wymienił platynki.
    Słynny zielony kabelek też dawał podobne objawy, ale nie w tym układzie zapłonowym.
    viper555
    Level 39  
    Stary haszpel więc tylko brak paliwa a skoro pompa i popychacz wymienione pozostała tylko wytarta krzywka na wale korbowym.P
    robokop
    viper555 wrote:
    Stary haszpel więc tylko brak paliwa a skoro pompa i popychacz wymienione pozostała tylko wytarta krzywka na wale korbowym.P

Na wałku rozrządu chyba ?. Dość częste w polonezach i dużych Fiatach, szczególnie z przebiegiem ponad 100 tys. km.
    ruburak
    Level 10  
    silnik był po remoncie bo właściciel pierwszy był maniakiem na jego punkcie przez cały rok mnie molestował jak mnie spotkał gdzieś to mi sprawdzał poziom oleju i różne rzeczy w samochodzie
    Megawe
    Level 34  
    Zmień przewod gumowy między pompką paliwową a rurką ze zbiornika,lubi na zgięciu pęknąć i zaciąga fałszywe powietrze.Żeby zwiększyć wydatek pompki paliwowej należy ją dosunąć do bloku.Uszczelki pod pompkę są rożnej grubości,założ najciensze lub przeszlifuj plastikową kostkę co się znajduje pomiędzy pompką a blokiem.Zatankuj więcej paliwa.
    ruburak
    Level 10  
    BĘDE SZUKAŁ AWARI JAK NAPISAŁ MI Pawel wawa" szukać przyczyny-, zawór iglicowy, pływak, dysza główna" POPKA PALIWOWA DOBRZE POPUJE,PRZY JEJ WYMIANIE ODRAZU WYMIENIŁEM przewody gumowe- TANKOWAŁEM 95, 98 I NIC TO NIE DAJE
    mactronic
    Level 20  
    Kiedyś słyszałem o urwanej przegrodzie w zbiorniku paliwa i też dawała podobne objawy bo przytykała smok (przypadkiem też to byl Polonez :-) ) . Pzdr
    goldwinger
    Ogólnie postów napisane od groma a dalej nic nie wiadomo, nawet z jakiej przyczyny gaśnie (a mogą być tylko dwie brak paliwa lub brak iskry).
    Zamykam.