Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Tablica świetlna wykonana z 288 żarówek o mocy 10W każda

satanistik 22 Dec 2007 00:26 11222 32
Optex
  • Tablica świetlna wykonana z 288 żarówek o mocy 10W każda
    Święta za pasem a więc pora na różnego rodzaju świecidełka :D a to należy do tych największych które udało mi się popełnić.

Jest to tablica świetlna wykonana z 288 żarówek o mocy 10W każda i napięciu zasilania 60V ( co niektórym tego typu żarówki od razu nasuną skojarzenia ze starymi centralami telefonicznymi - i będzie to szczera prawda).
    Z góry dziękuję za odpowiedzi w stylu "a nie lepiej było zastosować diody led" - może i lepiej ale to nie to samo. Ten układ powstał głównie dla tego aby spożytkować stertę żaróweczek, ale gazetki świetlne wykonane z żarówek mają w sobie to coś tak jak wzmacniacze lampowe i płyty winylowe
    :D.

Układ posiada następujące funkcje:
    -wyświetlanie daty i czasu w formacie DD MM hh:mm;
    -wyświetla temperaturę na panującą na zewnątrz i wewnątrz budynku;
    -po zbliżeniu ręki do płytki - czujnika wyświetla zaprogramowany komunikat informacyjny;
    -posiada system alarmowy zabezpieczający przed nie powołaną ingerencją;
    -posiada możliwość sterowania pilotem.

Poza wyświetlaczem z żarówek zastosowałem również wyświetlacz lcd
    który ułatwia poruszanie się po menu złożonym z:
    -ustawień czasu i daty;
    -zarządzania adresami czujników na magistrali 1W;
    -prosty edytor tekstów (max 128 znaków);
    -regulacji prędkości przesuwu;
    -zmiany czasu trwania alarmu.
    Trzeba tu zaznaczyć że układ nie jest typową reklamą świetlną - to jest raczej reklama "elektroniki" mająca na celu zachęcanie młodzieży do uczęszczania na kółko elektroniczne w ZSEL na ul Wojciechowskiej w Lublinie.

Układ będzie w najbliższym czasie rozbudowywany o odbiornik dcf77

Serce układu stanowi mikro kontroler atmega8 taktowana kwarcem 12Mhz
    oraz komunikujący się z nią po przez uart at90s2313 jako sterownik lcd i dekoder rc5. Układ jest zasilany z 5 zmodyfikowanych zasilaczy AT , modyfikacja była konieczna aby uzyskać napięcie 15V na zasilacz i zapewnić stabilizację tego napięcia. Jako rtc pracuje pcf8573 a rolę czujników pełnią 2 układy ds18b20 z których 1 umieściłem na dachu
    Generator znaków umieściłem pamięci 24c04 tak żę pierwsze 256 bajtów to tablica zamieniająca kod asci na adres a drugie 256 bajtów to definicje czcionek
    Jest to o tyle wygodne rozwiązanie że pozwala edytować czcionki bez konieczności programowania procesora.
    Dodatkowo pamięć ta jest zabezpieczona przed zapisem co uniemożliwia uszkodzenie jej zawartości.
    Schemat blokowy matrycy

Postaram się umieścić filmik z działania i zdjęcia czujnika na dachu

Cool? Ranking DIY
    About Author
    satanistik
    Level 27  
    Has specialization in: realizacja nietypowych projektów z dziedziny elekt
    satanistik wrote 1830 posts with rating 658, helped 60 times. Live in city Lublin. Been with us since 2005 year.
  • Optex
    kablarz
    Level 12  
    Gratulacje fajny projekt i szkoła bardzo znajoma czy to nie korytarz warsztatów szkolnych na Wojciechowskiej??. nie wiem czy to jakość zdjęć ale chyba trzeba by popracować nad czytelnością.

Dodano po 54 [minuty]:

Przepraszam nie doczytałem z tą wojciechowską
    luki222
    Level 11  
    "Jest to tablica świetlna wykonana z 288 żarówek o mocy 10W każda"

nieźle to prądu musi brać ale w końcu to tablica informacyjna a jak mawiają informacje są bezcenne :P
    sledzik1984
    Level 14  
    Chyba nie zjada to aż tak dużo... weź pod uwagę, że w takich tablicach nigdy nie świecą się wszystkie żarówki na raz...
    riodoro1
    Level 22  
    Bravo za wykonanie podoba mi się pomysł z żarówkami, czekam na film :D
  • Optex
    Mc`sFrYcO
    Level 20  
    Witam! No w końcu Eryku udało ci się umieścić ten projekt na elektrodzie, przyznam że na żywo wygląda to dużo dużo lepiej niż na zdjęciach na prawdę
    wspaniały efekt (szczególnie jak w szkole zrobi się ciemno) ja od siebie daje 11/10 bo sam byłem świadkiem tego jak dużo czasu pochłoneło ci zrobienie tej gabloty ile nerwów i ile poświęceń
    Pozdrawiam! :D
    satanistik
    Level 27  
    Ze względu na multipleksowe sterowania w jednej chwili palą się tylko maksymalnie 24 żarówki.
    Początkowo układ zasilałem z jednego zasilacza AT, jednak nie był to trafiony pomysł, gdyż widoczne były zmiany jasności w zależności od ilości aktywnych punktów świetlnych. Uważam że układ jest dość widowiskowy jak na cenę 40zł (pozostałe elementy pochodzą z demontażu).
    Łukaszek157
    Level 19  
    No w końcu fajny projekt, coś w moim stylu zawsze chciałem takie coś zrobić, ile wyniosły cię koszty? Tych żarówek trochę jest. :D
    karol12b
    Level 16  
    Nie lepiej było to zrobić na diodach 10mm.

Dodano po 38 [sekundy]:

Sorki, diodach.
    szaleniec
    VIP Meritorious for electroda.pl
    karol12b wrote:
    Nie lepiej bylo to zrobic na diodac 10mm

Dodano po 38 [sekundy]:

sorki diodach

Widzę, że czytanie ze zrozumieniem nie jest Twoją mocną stroną. Autor projektu napisał:

Quote:
    Z góry dziękuję za odpowiedzi w stylu "a nie lepiej było zastosować diody led"
    marek_Łódź
    Level 36  
    Godne podziwu. Pogratulować pomysłu i realizacji, a uczniom tej szkoły tylko zazdroscić takiego koła.
    Rozumiem, ze podana cena nie obejmuje 288 żarówek/oprawek? Chciałbym też zapytać o co chodzi z tym licznikiem z ostatniego zdjęcia?
    satanistik
    Level 27  
    Jeżeli posiada się 8 kartonów żarówek po 300szt to warto pomyśleć żeby coś z nich zrobić a diod led 10mm nikt mi nie sprezentuje pod choinkę
    Corni
    Level 11  
    Ładny projekt, duzo pracy musiałeś włożyć.. Jak moge sie do czegoś przyczepić, to o ile dobrze widze, na zdjęciach kable są lutowane do żarówek.. One sie kiedyś wszystkie zużyją.. ;)
    satanistik
    Level 27  
    No niestety nie posiadam podstawek pod te żarówki - nie było w komplecie
    A co do wymiany - jest tam gniazdko serwisowe do napraw , więc można wpiąć lutownice i wymienić żarówkę
    bobo
    Level 29  
    Pomysł, praca i wykonanie na medal, ale jedna rzecz psuje urok tej prezentacji. Zdjęcia. Tu apel do autora i wszystkich innych osób publikujących swoje prace. Mysle że elektroda nie ucieknie a to czy prezentacja pojawi sie dzień puźniej nie zaszkodzi nikomu. Robiąc zdjęcia pierwsze i najważniejsze, to cierpliwość, drugie, opanować podniecenie a jak z tym jest problem , to stosować statyw. Stara prawda mówi, jak widzą waszą pracę taką mają o was opinie.
    Pozdrówka
    androot
    Ta tablica to naprawdę coś nowego. Sam zrobiłem w życiu 2, ale obie na matrycach LED. Ciekawi mnie jak wygląda sprawa multipleksowania, bo żarówki mają dużą bezwładność.

Jeśli chodzi o zdjęcia to są kiepskie (szkoda). Jak już musiałeś takie zamieścić to trudno, ale na przyszłość zapisuj z adekwatna kompresją do jakości zdjęcia. Mogłyby zajmować 20x mniej miejsca.
    satanistik
    Level 27  
    zdjęcia faktycznie fatalne - bo robione z ręki pożyczonym aparatem
    postaram się coś z tym zrobić ale dużo nie obiecuję . Co do kompresji to nie mam pojęcia jak to zrobić żeby nie utracić do reszty czytelności. Multipleksowanie jest rzeczywiści problematyczne - mi udało się maksymalnie z grupą 16 żarówek gdyż później zauważa się miganie i dużą utratę jasności -PWM
    chrzanek
    Level 12  
    Projekt oczywiście zrobiony wyśmienicie :wink:
    Oczywiście gratuluje pomysłu a ta tablica wygląda znajomo gdyż uczęszczam do tej szkoły:D
    satanistik
    Level 27  
    Niestety z tego co słyszałem odry odeszły w erze bumu na złącza a raczej na złoto - jeśli ktoś wie o co chodzi.
    gory
    Level 14  
    Gratuluję! Bardzo mi się podoba i to nie tylko dlatego że nie znam sie jeszcze na układach scalonych i nie byłbym w stanie czegoś takiego zrobić...

Ale przecież człowiek się uczy... Mam 15lat, całe życie przede mną :)

Jeszcze raz Gratuluję!

Pozdrawiam
    Bartek
    c4r0
    Level 36  
    Rewelacja! :D Widzę że użyłeś 5 zasilaczy AT, połączyłeś 5x12V szeregowo dla uzyskania 60V? Wyobrażam sobie ile było roboty z ułożeniem i podłączeniem tych żarówek, szacun :)
    satanistik wrote:
    Jeżeli posiada się 8 kartonów żarówek po 300szt to warto pomyśleć żeby coś z nich zrobić
    Masz może pomysł na wykorzystanie 55 nagrywarek dvd bez diod laserowych? Szkoda je wywalić a kończy się miejsce pod łóżkiem :P
    Uszol 1990
    Level 29  
    Witam :)
    Projekt fajny :D nigdy bym nie pomyślał że komuś się chce coś jeszcze na takich żarówkach robić hehe :D ale jak widać są ludzie którzy coś takiego jeszcze tworzą :)
    A takie pytanko... spaliła Ci się już jakaś żarówka ?
    Pozdrawiam :P
    Anonymous
    Anonymous  
    satanistik
    Level 27  
    Rzeczywiście użyłem 5 zasilaczy at ale każdy daje 15V co jest wskazane gdyż żarówki są sterowane multiplekserowo czyli dostają napięcie przez 1/16 czasu co wpływa na zmniejszenie jasności świecenia. Licznik czasu pracy ostatnio wskazywał 1000h i jest to faktyczny przepracowany czas a do tej pory żadna żarówka nie uległa spaleniu - w sumie są one przystosowane do migania bo były używane jako kontrolki no. Po prostu lubię elektronikę w stylu retro :D

Co do nagrywarek
    Jeżeli są tam silniki trójfazowe to polecam zbudować to :
    http://pl.youtube.com/watch?v=Csti6mHZNF4
    No właśnie ktoś mógł by wreszcie przetłumaczyć ten projekt na diy
    janusz27
    Level 30  
    No Eryk widzę, że nareszcie ukończyłeś swój projekt - po ilu to latach? Po 2 czy może więcej.
    Dobra a teraz do sedna respekt dla Ciebie za wytrwałość, przy lutowaniu tych żarówek. Estetyka na wysokim poziomie i co najważniejsze chyba jeden z nielicznych projektów wykonany od początku do końca, mający na dodatek obudowę :D Może na dniach wpadnę do starej budy i zobaczę jak to wygląda na żywo...
    Jeszcze raz gratulacje z mojej strony, za wytrwałość. A teraz zarzucaj elektronikę i bierz się za naukę do matury!
    satanistik
    Level 27  
    Układ przepracował już 1600h bez awaryjnie. Jedynym problemem który się pojawił jest brak funkcji wyłączania na noc.Jest też problem z zegarem rtc pcf8573 - i tu pytanie czy znacie jakiś sposób na ustawienie f kwarcu tym trymerkirm bo obecnie mam 10min tygodniowo przesunięcia.
    crazy_phisic
    Zamiast męczyć się z trymerem dodaj moduł DCF i procedurę synchronizacji.
    satanistik
    Level 27  
    mam przygotowany moduł DCF77 tylko jest jeden problem - bez układu wyłączania na noc odbiór dcf jest nie możliwy ze względu na zakłócenia związane z odświeżaniem takiej ilości żaróweczek. Wolał bym jednak aby zwiększyć dokładność zegara np odchyłka min na tydzień ale nie 10min.