Święta za pasem a więc pora na różnego rodzaju świecidełka

Jest to tablica świetlna wykonana z 288 żarówek o mocy 10W każda i napięciu zasilania 60V ( co niektórym tego typu żarówki od razu nasuną skojarzenia ze starymi centralami telefonicznymi - i będzie to szczera prawda).
Z góry dziękuję za odpowiedzi w stylu "a nie lepiej było zastosować diody led" - może i lepiej ale to nie to samo. Ten układ powstał głównie dla tego aby spożytkować stertę żaróweczek, ale gazetki świetlne wykonane z żarówek mają w sobie to coś tak jak wzmacniacze lampowe i płyty winylowe

Układ posiada następujące funkcje:
-wyświetlanie daty i czasu w formacie DD MM hh:mm;
-wyświetla temperaturę na panującą na zewnątrz i wewnątrz budynku;
-po zbliżeniu ręki do płytki - czujnika wyświetla zaprogramowany komunikat informacyjny;
-posiada system alarmowy zabezpieczający przed nie powołaną ingerencją;
-posiada możliwość sterowania pilotem.
Poza wyświetlaczem z żarówek zastosowałem również wyświetlacz lcd
który ułatwia poruszanie się po menu złożonym z:
-ustawień czasu i daty;
-zarządzania adresami czujników na magistrali 1W;
-prosty edytor tekstów (max 128 znaków);
-regulacji prędkości przesuwu;
-zmiany czasu trwania alarmu.
Trzeba tu zaznaczyć że układ nie jest typową reklamą świetlną - to jest raczej reklama "elektroniki" mająca na celu zachęcanie młodzieży do uczęszczania na kółko elektroniczne w ZSEL na ul Wojciechowskiej w Lublinie.
Układ będzie w najbliższym czasie rozbudowywany o odbiornik dcf77
Serce układu stanowi mikro kontroler atmega8 taktowana kwarcem 12Mhz
oraz komunikujący się z nią po przez uart at90s2313 jako sterownik lcd i dekoder rc5. Układ jest zasilany z 5 zmodyfikowanych zasilaczy AT , modyfikacja była konieczna aby uzyskać napięcie 15V na zasilacz i zapewnić stabilizację tego napięcia. Jako rtc pracuje pcf8573 a rolę czujników pełnią 2 układy ds18b20 z których 1 umieściłem na dachu
Generator znaków umieściłem pamięci 24c04 tak żę pierwsze 256 bajtów to tablica zamieniająca kod asci na adres a drugie 256 bajtów to definicje czcionek
Jest to o tyle wygodne rozwiązanie że pozwala edytować czcionki bez konieczności programowania procesora.
Dodatkowo pamięć ta jest zabezpieczona przed zapisem co uniemożliwia uszkodzenie jej zawartości.

Schemat blokowy matrycy

Postaram się umieścić filmik z działania i zdjęcia czujnika na dachu
Cool? Ranking DIY