Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Sterowanie odkurzacza elektronarzędziemi

stach2005 22 Dec 2007 12:35 4731 7
    stach2005
    Level 12  
    W czasie pracy używam przy odsysaniu wiórów odkurzacza Karcher NT 602 i za każdym razem gdy uruchamiam jakieś elektronarzędzie muszę włączać odkurzacz.
    Obecnie pojawiło się dużo odkurzaczy które same się włączają w momencie włączenia elektronarzędzia i tu moje pytanie jak to jest zrobione od strony elektrycznej i czy mój odkurzacz można tak przerobic.
    monjan5
    Level 21  
    Podajesz jednocześnie napięcie na maszynę i odkurzacz. proste. pozdrawiam.wesołych świąt.mon
    stach2005
    Level 12  
    Ale to się odbywa tak że łączam np. piłę włącznikiem na pile a uruchamia się jednocześnie odkurzacz więc chyba trochę inaczej .
    neo_dc
    Level 32  
    Może to być wykrywane na podstawie spadku napiecia na boczniku wpietym w obwod elektronarzędzia i włączanie odkurzacza przez triak czy tam co ktoś wymyślił...

Nie wiem jak to wygląda w praktyce, ale czy te odkurzacze o których mówisz mają w sobie gniazdo do elektronarzędzia czy jak ?

Jaśli nie, to może być to jakoś zrobione na zasadzie fotoelementu - jak zaczną się sypać wióry to odkurzacz się włączy.

Innej prostej metody nie znam.
    stach2005
    Level 12  
    No właśnie na odkurzaczach jest gniazdko do podłączenia elektronarzędzi.
    Może jakiś schemat jak to zrobić??

PS.W niektórych odkurzaczach jest jeszcze zwłoka w wyłączeniu odkurzacza około 15 sekund dłużej pracuje niż elektronarzędzie.
    neo_dc
    Level 32  
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic595392.html

tutaj masz temat, może być przydatny, osobiscie nie podam Ci zadnego schematu bo nic sprawdzonego na kompie nie mam a to jednak 230V... :)

Mozesz spróbować zastosować kontaktron i kilkadziesiąt zwojów drutu emaliowanego, to taki chyba najmniej kosztowny sposób.

Bardziej doświadczeni koledzy na pewno coś tutaj doradzą.

--EDIT--

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic480667.html

tutaj więcej konkretów
    stach2005
    Level 12  
    Znalazłem jeszcze taki opis do tych odkurzaczy

"Podłączenie elektronarzędzi pozwala na wprawienie odkurzacza w stan stand by - sterowanie odkurzaczem poprzez włączenie/wyłączenie elektronarzędzia. Zwłoczne wyłączenie odkurzacza zapewnia zassanie wszystkich pyłów z systemu ssącego."
    stach2005
    Level 12  
    cytat

"Mozesz spróbować zastosować kontaktron i kilkadziesiąt zwojów drutu emaliowanego, to taki chyba najmniej kosztowny sposób."

Tak bardziej obrazowo jak to miało by wyglądać .
    Oglądałem odkurzacze z tym gniazdkiem dla elektronarzędzi i powinien to być jakiś prosty sposób bo nawet najtańszę chińskie odkurzacze mają tą możliwość włączania.