Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Kabel USB na LPT "Y-120" UNITEK brak sterowników

liseklisek6666 24 Dec 2007 15:44 12364 7
Wago
    liseklisek6666
    Level 14  
    Mam kabel taki jak w tytule no i staram się podłączyć go do drukarki, ale nijak mi się nie udaje.
    Kabel wykrywa się z wykrzyknikiem i szuka sterowników, ale na płycie nic nie znajduje.
    Jednym słowem nie mogę go zainstalować przez co nie mogę zainstalować drukarki.
    Proszę o jakąkolwiek pomoc

Na kablu nie jest nic napisane tylko to co widać na zdjęciu

System WinXP
    Kabel USB na LPT "Y-120" UNITEK brak sterowników
    Moderated By TONI_2003:

Proszę przeczytać i stosować...
    Ogłoszenie: Wklejanie zdjęć.

• Wago
    iron64
    Level 41  
    Wykrzyknik oznacza propblem z przerwaniami, nie sterami.
  • Wago
    movzx
    Level 39  
    Absolutnie nie. Wykrzyknik oznacza tylko że jest "jakiś" problem z tym urządzeniem. Może to być brak sterownika, zły sterownik, brak wolnego przerwania, i wiele innych rzeczy.
    Szukałeś tutaj? :
    http://www.ftdichip.com/FTDrivers.htm
    liseklisek6666
    Level 14  
    To na pewno nie jest problem z przerwaniami bo problem z tym to by mógł być tylko i wyłącznie jakby już sterownik był zainstalowany a tu chodzi o sterownika brak raczej.
    Szukałem na tej stronie i na driversguide.
    Napisałem do ziomka z allegro co sprzedaje taki sam model żeby mi stery wysłał.
    Zobaczę czy coś sie da zrobić. jak coś to mi zostanie adapter portu LPT na USB do kupienia no i podpięcie kabla do tegoż adaptera.
    Próbowałem też jakoś LPT puścić przez port szeregowy i niestety nic nie dało się zrobić aczkolwiek podłączyłem się kablami od drukarki, aż do komputera i było tak że RS232 miał na końcu LPT.
    I dalej w tej chwili na szeregowym ciągnę, ale zanim stronę do drukarki wyśle z prędkością 9600 czy ile tam no to masakra i długo bardzo idzie zanim zacznie drukować.

Szukałem na innym forum i jakiś ktoś pisze że też ma problem i że "ozłoci" za informacje :D
    jakby ktoś miał jakiś pomysł jak to podłączyć to pisać i się nie czaić.
    Poprawiłem post TONI_2003
    liseklisek6666
    Level 14  
    No, poczytałem, poszukałem i chyba sam sobie odpowiem że raczej ciężko będzie.
    Ale teraz zrodziło się pytanie czy jak kupie przejściówkę z usb na lpt i podłączę wtedy pod tą przejściówkę kabel lpt to co będzie się działo. czy może lepiej kupić sprzętową kartę lpt na PCI?

Proszę o jakąkolwiek pomoc w tej sprawie
    movzx
    Level 39  
    Karta na LPT kosztuje w areście 67 złotych, i chyba będzie to najlepsze rozwiązanie - przejściówki na USB cieszą się złą sławą (nie obsługują wielu funkcji).
    Jedyne co można jeszcze zrobić z tą przejściówką to rozebrać i sprawdzić jaki układ tam siedzi, i wtedy szukać sterowników.
    liseklisek6666
    Level 14  
    Jarema próbowałem już tych sterowników. chyba jednak kupię kartę na PCI z portem LPT. na Allegro za 30 są ale zobaczę w komisie jeszcze.

Jednym słowem przejściówki takie są niewarte wydawania pieniędzy i chyba temat można by było uznać za zamknięty

Dodano po 3 [godziny] 45 [minuty]:

Ostatecznie temat uważam za zamknięty.

Przemyślałem sprawę i kupuję kontroler na karcie. Te wszystkie przejściówki na usb to są nic nie warte.