logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy Soltek SL75KAV-X obsłuży 512MB SDRAM Dimm?

Czajgor 24 Gru 2007 22:10 1614 6
REKLAMA
  • #1 4621214
    Czajgor
    Poziom 11  
    Witam, mam problem. Chcę kupić kość 512 SDRAM Dimm, ale nie wiem czy ta płyta to obsłuży. Wiem, że mam starocia, którego powinienem wyrzucić, ale nie o takie porady mi chodzi. Goglowałem długo, ale w jednym miejscu znalazłem, że obsługuje moduły 8, 16, 32, 64,128, 256, a gdzie indziej ktoś miał problem z kartą graficzną, ale opisywał swój sprzęt i jak byk miał napisane, że ma taką płytę jak ja i 512+256. Nie wiem komu wierzyć. Czy jest ktoś, kto pamięta zamierzchłe czasy solteka i jest w stanie mi pomóc? :)
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 4621275
    Czajgor
    Poziom 11  
    dziękuję za link, a tę kość (pc100) można uruchomic jako pc133 czy to jest niemożliwe?
  • REKLAMA
  • #4 4621467
    iron64
    Poziom 41  
    Ocena: 312
    Nie, pc100 odpada i tak naprawdę to szanse na uruchomienie 512mb w jednej kości są w okolicach 70% jeśli dysponujesz najnowszym biosem.
  • #5 4621980
    Czajgor
    Poziom 11  
    Aha, więc potrzebuję najnowszego biosu :) Strona producenta (soltek.com.tw)padła, z soltek.de nic nie mogę ściągnąć, znalazłem jedynie q12, może na forum jest ktoś, kto dysponuje q13 (podobno najnowszy)?
  • REKLAMA
  • #6 4621991
    iron64
    Poziom 41  
    Ocena: 312
    Cały Soltek padł, nie tylko strona. Dlatego z biosem możesz mieć kłopot.
  • #7 4622007
    Czajgor
    Poziom 11  
    Dlatego jestem ciekaw, czy może ktoś jeszcze mógłby odgrzebać jakiś nośnik z tym biosem jeśli go posiada. Na tym forum znalazłem q12, więc wierzę w cuda, że poza padniętą stroną solteka jest jeszcze możliwość downloadu. A co do kości 512, to facet na allegro wysłał mi linka, wg którego moja płyta powinna spokojnie obsłużyć kość 512 i podobno można w nią wpakować max 1,5gb.( i przy okazji powiedział, że na drugiej aukcji sprzedaje pc133) http://www.memoryx.net/soslme77.html Jeśli to prawda, to prawie na 100% potrzebuję najnowszego biosu i powinno wszystko grać. Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy kompatybilności płyty głównej Soltek SL75KAV-X z modułem pamięci SDRAM DIMM o pojemności 512 MB. Użytkownik poszukuje potwierdzenia, czy płyta obsłuży taką kość, gdyż dostępne informacje są sprzeczne. Zalecane jest użycie markowej kości SDRAM PC100, np. Hynix 512 MB, która powinna pasować. Jednak uruchomienie jej jako PC133 jest niemożliwe. Szanse na poprawne działanie 512 MB w jednej kości wynoszą około 70%, pod warunkiem posiadania najnowszego BIOS-u. Niestety oficjalne strony producenta Soltek są niedostępne, co utrudnia pobranie aktualizacji BIOS-u. Wskazano wersję BIOS-u Q12, ale poszukiwany jest nowszy Q13, który może zapewnić lepszą kompatybilność. Według niektórych źródeł płyta powinna obsłużyć do 1,5 GB pamięci, co wymaga jednak najnowszego BIOS-u. Wskazano również linki do aukcji i stron z informacjami o kompatybilności pamięci z tą płytą.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA