Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Sterownik do lampek choinkowych

Lukasz12510 25 Dec 2007 16:43 3198 3
Relpol
    Lukasz12510
    Level 11  
    Witam mam pytanie odnośne sterownika do lampek choinkowych.
    Nie znam sie za bardzo na tym ale wpadłem na pomysł, żeby przerobić rowerową tylną lampkę na sterownik. Mam 5 choineczek tyle ile diód w lampce. Chciałbym podłączyś prąd zmienny a zamiast diody dać komplet żarówek. Jęśli to jest zły pomysł to prosze, żeby ktoś mi podsunoł prosty schemat na sterownik. Dziękuje! Wesołych Świąt!
  • Relpol
    KenWood
    Level 14  
    Myślę, że dało by się to zrobić, jednak może ten "sterownik" być za słaby, ponieważ kiedy będziesz pobierał z niego większy prąd, będzie sie grzał i może się spalić. A do zasilenia lampek choinkowych jest potrzebny duużo wiekszy prąd niż do 1 małej diodki w lampce rowerowej, więc będziesz musiał zastosować więcej baterii. A w ogóle GOOGLE nie boli:

http://www.google.pl/search?hl=pl&sa=X&oi=spe...prostszy+sterownik+lampek+choinkowych&spell=1

P.S. najlepiej kup sobie oryginalne lampki :)
  • Relpol
    joozwa
    Level 31  
    Racja, z tym, że sygnały z lampki rowerowej, które normalnie sterowały diodami LED, można śmiało wykorzystać do wysterowania jakiś większych elementów wykonawczych (triak, optotriak+triak, transoptor+triak, tranzystor+przekaźnik, itp.) i dopiero te elementy będą załączały lampki pod 230VAC. Pozdrawiam
    Lukasz12510
    Level 11  
    Dziękuje za odpowiedzi.