Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Iluminofonia 2 X 5.... Jakie napięcia musiała by mieć?

DD13BB 26 Dec 2007 15:20 4630 33
Altium Designer Computer Controls
    DD13BB
    Level 16  
    Witam. Chciałbym wykonać iluminofonię, którą można podpiąć do wzmacniacza, ewentualnie zastosować w niej mikrofon. Iluminofonia musiała by być wykonana jako dwa pudła po 5 żarówek w każdym, co razem daje 10 żarówek. Posiadała by przez to 5 pasm sterowanych np. poprzez kondensatory (jako najprostsze filtry przepustowe). Ewentualnie można by zamontować potencjometry, którymi to można by ustalać zakres od ilu Hz żaróweczka by świeciła. Planowałbym ją podpiąć bez transformatora - bezpośrednio do gniazdka lub z transformatorem, lecz nie wiem jakie napięcia musiała by mieć owa iluminofonia. Wszelkie komentarze/podpowiedzi/sugestie etc. bardzo mile widziane.

Jeśli jest jeszcze coś nie jasne - pisać....
  • Altium Designer Computer Controls
  • Altium Designer Computer Controls
    DD13BB
    Level 16  
    Witam. Zasoby przeszukałem już wcześniej i niestety nie znalazłem żadnego projektu, który byłby idealny jako w/w konstrukcja. Potrzebuje osób (użytkowników, którzy zbiorową pracą pomogą od podstaw zaprojektować sprzęt, który na końcu złożę w całość a wyniki (film, zdjęcia itp.) załączę na forum ). Więc drodzy użytkownicy - jeśli się nudzicie a chcecie pomóc - piszcie a punkty me rozdam między was, bo tylko tyle mogę....
    Dar.El
    Level 40  
    Witam
    Pomóc, nie ma sprawy. Niestety punkty mi nie są potrzebne a wykonanie projektu będzie Cię kosztować (ja nie chcę za pomoc ani grosza). Mogę zaprojektować układ i PCB ale płytki już trzeba zamówić w profesjonalnej firmie, jeśli chcesz to robić ręcznie, to jest problem z podzieleniem się z innymi użytkownikami. Aby iluminofonia wyszła tanio, potrzeba dużo chętnych i kupić elementy w hurtowni, i ktoś by musiał się tym zająć. Jak na razie nie udało mi się tu na forum znaleźć chętnych do współpracy.
    seta1
    Level 27  
    Idealny to może trudno znaleźć, ale jakiś podchodzący, trochę przeróbek i będzie zadawalający, na elektrodzie są dobre projekty kolorofonów trzykanałowych bądź nawet cztero, mała przeróbka i będzie pięciokanałowy.
    Na razie masz założenie:
    1) pięciokanałowy(filtrowy) z regulacją czułości kanałów
    2) żarówki zasilane z gniazdka (pewnie 220V)
    3) podłączenie do źródła sygnału sterujacego przez- może mikrofon?
    4) 2x5 żarówek, to chodzi o stereo

Co więcej do projektu założyłeś i co już masz? Napisz i zaczynamy
    DD13BB
    Level 16  
    W przypadku, gdyby iluminofonia miała być stereofoniczna rozumiem, że trzeba by było robić jakiś dekoder stereofoniczny? Jeśli nie, to co?
    Raczej chodzi mi o to, aby iluminofonia była zapakowana w 2 paczki po 5 żarówek i by grała równo - tzn. była monofoniczna, lecz by dodatkowo zrobić centralną paczkę z całą elektroniką a tylko wyprowadzenia kabli itp. z niej na owe 2 paczki. Jest to możliwe do zrobienia?

Jeśli chodzi o projekt płytek umieszczajcie je tutaj, nie na prv. może kogoś to zainteresuje i zamiast iść plątać się po ulicach lub szukać dragów zrobi sobie taką iluminofonię. Gdy już płytki będą zaprojektowane, prosiłbym wpierw o spis elementów do kupienia ( dużo elementów już mam; nawet jeśli będzie to przydatne do zrobienia tej iluminofonii mam korektor stereofoniczny na płytce FS032 - samodzielnej produkcji pewnego gościa - 2 X 4 potencjometry, kto wie, może się przyda, raczej - jeśli to jest możliwe chciałbym go użyć do tego projektu). Jeśli chodzi o zasilanie to chciałbym go bezpośrednio podłączyć do sieci. Wyprowadzenia byłyby z centralnej paczki. Jeśli natomiast chodzi o to, skąd będzie łapał sygnał, chciałbym go podłączyć do wzmacniacza, pominąłbym użycie mikrofonu.
    Rąk do roboty mam tutaj sporo, także chodzi mi tylko o kompletny schemat/spis elementów....

Jeśli jeszcze coś nie jest wiadome - pisać....

I dziękuję za zainteresowanie....
    Dar.El
    Level 40  
    Witam
    Kable się łamią, chyba że chcesz na stałe zamontować iluminofonie i nie przenosić jej. Inna sprawa to bezpieczeństwo, lepiej robić na mikrofon i nie podłączać się do niczego a przy okazji w przerwach utworów mogą być śmieszne efekty z rozmów. Następna sprawa to obsługa sprzętu, czy będziesz stał przy iluminofonii i kręcił potencjometrami do każdego utworu, czy może ma to być automat ale trochę bardziej skomplikowany w budowie.
    DD13BB
    Level 16  
    Jeśli bym nie chciał montować mikrofonu, to co musiałbym zrobić? Wtedy na jakiej zasadzie podłączał bym to do wzmacniacza? Jako głośnik czy jako jedno z wejść?

Będą kable - takie było moje założenie od początku, a jeśli się "złamią" to po prostu je wymienię.
    Będzie to jednak automat, ale co jeśli chciałbym wykorzystać ten korektor o którym tutaj pisałem? Kanał dla niskich albo wysokich tonów został by bez regulacji, pozostałe kanały natomiast byłyby regulowane....
    DD13BB
    Level 16  
    Odświeżam temat, gdyż zależy mi na szybkim rozpoczęciu prac....
    seta1
    Level 27  
    Jeśli bez mikrofonu, to podłącza się do wyjścia, tam gdzie głośnik. Do stereo żadnego dekodera nie trzeba robić tylko wykonać podwójny układ, twoje rozwiązanie jest prostsze wymaga sterowania żarówkami większej mocy i przy tym zostańmy. Korektor zostaw, układ jest na tyle prosty, że kombinowanie nie jest potrzebne. Elementy jakie posiadasz może i się przydadzą lecz licz się z zakupami nowych.

Wyszukaj na elektrodzie i w sieci schematy iluminofoni tych które Ci odpowiadają do przeróbki, umieść tu linki, to będzie można zdecydować o wyborze schematu.

ps Jeśli jeszcze jesteś niezdecydowany to pomyśl nad takim rozwiązaniem: http://rezystorek.za.pl/8bittriak.htm
    http://rezystorek.za.pl/discolitez.htm
    DD13BB
    Level 16  
    Chciałbym jednak nie naśladować innych konstrukcji, lecz zrobić własną i oryginalną iluminofonię. Jeśli jesteście zdecydowani mi pomóc to będę wdzięczny. Podsumowując: 2 paczki po 5 żarówek, moc żarówek na pewno dopasujecie, jak już będą jakieś postępy. Z tych dwóch paczek wyprowadzenia do jednej centralnej, gdzie będzie umieszczona cała elektronika. W owej skrzynce 5 potencjometrów do regulacji czułości każdej z 5 par żarówek. Z centralnej paczki wyprowadzenie do sieci i do wzmacniacza. Taka jest koncepcja; o kwestię zaprojektowania płytek, spis elementów proszę was i czekam na dalszą dyskusję i pomoc....
    seta1
    Level 27  
    trochę pracy jeszcze wymaga ale może będzie odpowiednia Iluminofonia 2 X 5.... Jakie napięcia musiała by mieć?
    DD13BB
    Level 16  
    Skoro uważasz, że będzie odpowiednia dla tego projektu, to można zacząć działać z dopasowywaniem pod ową konstrukcję, z uwzględnieniem powyższej koncepcji działania. Myślę, że wspólnymi siłami uda się nam o zrobić....

A tak nawiasem: http://www.arczer.neostrada.pl/rr035.htm
    Pisze tam, że: "Dodatkową zaletą urządzenia jest to, że nie wymaga ono połączenia przewodowego ze źródłem dźwięku. Sygnał akustyczny pobierany jest przez mikrofon, co czyni iluminofonię bardziej bezpieczną w przypadku zasilania żarówek bezpośrednio z sieci elektrycznej". Nie wiem jakiego typu jest to zagrożenie....

Czy jednak można by uwzględnić w projekcie ów korektor o którym wspominałem? Opór każdej z 5 par potencjometrów wynosi po 100 $$k\Omega$$ każdy.

Jeśli będzie trzeba, zamieszczę zdjęcia tego korektora....
    Dar.El
    Level 40  
    Witam
    Ta iluminofonia jest prosta i zarazem kiepska, będzie miała małą dynamikę błysków, albo świeci, albo nie. Dobra iluminofonia powinna być na sterownikach fazowych, takich jak w ściemniaczach światła. Aby uczulić układ na małe sygnały, potrzebny by był prostownik liniowy. Dobra iluminofonia jest dość złożonym układem.
    DD13BB
    Level 16  
    Zrobimy bardzo dobrą iluminofonię. Wszystko już napisałem, reszta zależy od was (dar.el, może dasz radę zrobić schemat/spis elementów, wstępny kosztorys)....
    seta1
    Level 27  
    Dar.EI- masz na myśli sterowanie mocą na diac-u i triac-u?
    W uproszczeniu coś takiego: Iluminofonia 2 X 5.... Jakie napięcia musiała by mieć?
    Dar.El
    Level 40  
    Witam
    W uproszczeniu ale dużym. Żarówki powinny lekko żarzyć się i w miarę zwiększania sygnału, zwiększać jasność.
    DD13BB
    Level 16  
    Rozumiem, że wtedy poprzez regulację każdej z 5 par kanałów mógłbym ustalić sobie, żeby nawet gdy sygnał będzie najmniejszy, żarówka mocno się zaświeci?....
    Dar.El
    Level 40  
    Jak robiłem iluminofonie 4-kanałową, to jedna żarówka świeciła gdy nie było sygnału i gasła gdy robiło się głośniej. Bez tej czwartej o odwróconym działaniu, chwilami robiło się całkiem ciemno i od tych skoków jasności bolała głowa.
    DD13BB
    Level 16  
    Najlepiej będzie, jeśli te 5 par żarówek rozdzielimy na 5 pasm częstotliwości, bez modyfikacji....

Możesz zrobić , jeśli masz chęci , osobny schemat dla tego efektu.
    Ciekawy efekt, może się przydać w przyszłości, ale to tak poza nawiasem.... ;-)
    Dar.El
    Level 40  
    Szukałem na forum jakiejś porządnej iluminofonii, niestety panujący tu trend spowodował że wszędzie jest ten sam prosty schemat i jego wariacje :cry: . Nie chce mi się projektować tylko na wzmacniaczach operacyjnych, byłoby tego za dużo. Potrzebny jest mikroprocesor do sterowania fazowego. Ale jak wolisz błyskającą iluminofonie, to rób to co jest na forum.
    DD13BB
    Level 16  
    Pozostawiam ci wolną rękę w zaprojektowaniu. Jeśli uważasz, że dobra będzie na sterownikach fazowych, prostownikach liniowych itd. to nie widzę problemu. I znów podsumowując: chcę aby miała ona dobrą czułość oraz regulację każdej z 5 par żarówek. To wszystko....
    seta1
    Level 27  
    Kiedyś Fonika robiła dość rozbudowany układ sterownika świateł "Luxomat", to było coś, szukałem schematu lecz bez efektu, po nowym roku pojadę do kolegi- powinien mieć owy schemat.
    Dar.El
    Level 40  
    Jest uproszczona aż do bólu :!: . To jest właśnie ten trend na tym forum, jak zrobić coś mając kawałek drutu i rezystor. Jakby takie konstrukcje były dobre to nikt by nie produkował nic bardziej skomplikowanego, bo po co? Proste układy są na ogół nie powtarzalne w produkcji i trzeba dużo czasu tracić na ich uruchomienie i uzyskanie dobrych efektów ale mogą być też niestabilne w czasie.
    djpeterek
    Level 23  
    Ja od 3 lat szukam ciekawej iluminofonii i generalnie ciężko o dobre rozwiązanie :( zawsze jest lipa a nikomu się nie chce zaprojektować z tych co się znają profesjonalnie na rzeczy choćby schemat był za opłatą np sms to i tak by się to opłacało. Bo wiele osób na elce potrafi bardzo profesjonalne cuda zaprojektować tylko pomijam brak czasu ale jakaś monotonia się wytworzyła :(.
    Dar.El
    Level 40  
    Witam
    Znalazłem częściowo dobrą iluminofonię. Kompresor dynamiki, filtry i prostowniki liniowe są OK, niestety reszta bez sensu.
    http://www.cyfronika.com.pl/kityAVT/avt2157pdf.pdf

--------------------------------------
    14:56
    Szukałem i nic nie znalazłem. Albo efekty z komputera PC, albo bardzo prosta iluminofonia. Jeśli ktoś umie zrobić DFT na AVRach to ja mogę zaprojektować resztę, w 21 wieku nie wypada robić iluminofonii bez mikroprocesora. Z pomocą uP uprości się schemat i można by było sterować efektami ze zwykłego pilota na podczerwień.
    DD13BB
    Level 16  
    Witam. Nie warto iść na łatwiznę. Jeśli wspólnymi siłami zmontujemy jakąś porządną iluminofonię , to będzie to pierwsza kompletna konstrukcja na tym forum, żeby nie powiedzieć w internecie. Ja ze swej strony mogę tylko oddać wszystkie punkty jakie posiadam. A jeśli już ją skonstruujemy, to przecież każdy wtedy będzie ją mógł sobie złożyć. Pomagajmy sobie i bierzmy się do dzieła; wiem, że to nie jest trudne, wystarczy tylko troszeczkę chęci....
    Dar.El
    Level 40  
    Witam
    Nie wiem czy będziesz chciał robić porządną iluminofonie :!: . Narysowałem schemat i nie wyszło to zbyt prosto, filtry trochę rozbudowane, do tego prostowniki liniowe. Niestety, filtry muszą mieć strome zbocza aby kanały nie wpływały na siebie a czułość można uzyskać tylko stosując prostowniki liniowe. Można by było na każdy kanał zastosować jeden uP, wtedy program wyrobiłby się z obróbką sygnału, czyli 5 ATMega8 na 5 kanałów plus jeszcze jeden do synchronizacji całości. Taka iluminofonia na 6 uP byłaby dużo prostsza w budowie ale potrzebny jest programista do napisania DFT lub IIR, ja nie mam pojęcia jak to się robi.
    W załączniku schemat, jeszcze niekompletny, można w nim jeszcze coś dodać.
    Ptolek
    Level 36  
    Tu jest projekt, z którego można trochę "zerżnąć":
    http://sound.westhost.com/project62c.htm
    W szczególności schemat dotyczący synchronizacji z siecią i wyzwalania triaka. Jak widać da się bez uP. Opis jest niestety po angielsku, ale zasade działania widać już z obrazków :).
    Robiłem koledze kolorofon bez regulacji fazowej i nie działa to tak źle, ale też nie popieram klepania w kółko tego samego, bo to jest delikatnie mówiąc "mało twórcze".