Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Wzmacniacz ONKYO A-8250 - pali końcówę po podaniu sygnału

14 Gru 2003 19:57 4041 11
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 17  
    Napisz chociaż jakie jest napięcie zasilania i typy tranzystorów sterujących i w końcówce.
    Być może mają zbyt małe napięcie Uce max i po wysterowaniu padają.

    Pozdrawiam

    Artur G.

    Ps. To dotyczy też postu o wzm. Technics
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 28  
    a spala sie w stanie jałowym bez dziwku czy dopiero po załaczeniu dwieku ? mozliwe ze cios z przez wzmacniaczem za duzy sygła to tez nie dobrze chwila moment i pojdzie tak mi poszły (tzn ropadły sie wybuchły!) BDV :( wiec moze to to
  • Poziom 17  
    Misiek P. masz rację tranzystory są dostosowane do napięcia zasilania, a moim zdaniem również beta tego 2sc1815 jest w tym miejscu bez znaczenia.
    Czyli wszystko dobrze, tylko nie działa.

    Jedyne co mi przychodzi na myśl to konieczność zasilenia tej końcówki przez rezystory np. 100R i wówczas wysterować to na maksa, może będzie widać jakieś wzbudzenia, albo niestabilność obwodu regulacji prądu spoczynkowego.

    Jedno jest pewne, że w tym przypadku nie spalisz końcówki od pierwszego "kopa".



    Pozdrawiam

    Artur G.

    Ps. Czekam na opis kolejnych doświadczeń.
  • Poziom 9  
    Odkopie stary temat ponieważ mam podobny problem z tym wzmacniaczem.
    Problem jest taki: jak go kupiłem to podłączyłem do niego kolumny tonsil, wzmacniacz pograł z 40min i awaria,dałem do naprawy coś z końcówka mocy, przyjechał z naprawy postał z 2tyg nieużywany znowu go podłączam i to samo, druga naprawa. Wzmacniacz znowu stał nieużywany rok i ostatnio podłączyłem do niego kolumny DIY i gra sobie i błysk znowu i nie działa.
    Rozkręciłem wzmacniacz i zauważyłem jedną upalona rzecz oto fotki:
    Wzmacniacz ONKYO A-8250 - pali końcówę po podaniu sygnału
    Wzmacniacz ONKYO A-8250 - pali końcówę po podaniu sygnału

    Rozważam dwie opcje:
    1. dać sobie spokój z tym wzmacniaczem bo kosztował mnie już 200zł zakup, 115zł pierwsza naprawa i 85zł druga. Może jakiś wadliwy egzemplarz i tak się dzieje
    2. Próba samodzielnej naprawy

    Fotki źle wstawione - niewygodnie dla większości. Proszę umieszczać na serwerze forum.

    Mod. Krzysiek L.
  • Poziom 14  
    Wygląda na to, że wzmacniacz był nieudolnie naprawiany i tyle. Od razu po takiej naprawie powinieneś odnieść z powrotem do serwisu i albo zwrot pieniędzy albo powtórna naprawa.
    Pieniądze jakie włożyłeś we wzmacniacz na pewno Ci się nie zwrócą.
  • Poziom 34  
    Dokładnie, jak najbardziej nieudolnie naprawiany sprzęt.

    Jeżeli obciążenie (zestawy głośnikowe) są podłączane prawidłowo i o niezaniżonej impedancji, to przede wszystkim wzmacniacz nie został przebadany pod kątem oscylacji pasożytnicznych i ponadakustycznych.
  • Poziom 9  
    Tak im mówiłem że coś musieli źle naprawić albo coś dalej nie tak to powiedzieli że teraz była inna przyczyna i takie tam, i na naprawę czekałem ponad miesiąc bo czekali na części a teraz po roku jak do nich bym pewnie poszedł to i tak bym nic nie wskórał. Więc chyba muszę się zacząć rozglądać za nowym wzmacniaczem bo sam raczej nie podołam naprawie. Kolejne wydatki :/
  • Poziom 12  
    zmieniki Q612/Q614 zastosuj 2SA1943/2SC5200
    napięcia na tranzystorach jeżeli wszystko jest ok:
    Q612: B -0,56V; C -56V; E 11mV
    Q614: B 0,56V; C 58V; E 11mV

    Do sprawdzenia tranzystory: Q602, Q604, Q606, Q608, Q612, Q614 , Q512, Q514, Q516, Q617, Q518 oraz diody i rezystory w okolicy tych elementów
    Do wymiany: D516, R602,R604