Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Instalacj w garażu (zabezpieczenia/kolejność)

Popak 28 Gru 2007 00:30 1457 12
  • #1 28 Gru 2007 00:30
    Popak
    Moderator na urlopie...

    Witam

    Mam garaż z pociągniętą jedną fazą ale to trochę za mało ;-) a mam możliwość podłączenia 3 faz dla tego chcę zamienić przyłącze.
    Może opisze stare przyłącze:
    Z puszki na zewnątrz jestem podłączony kablem 3x2.5mm i idzie do rozdzieli. W rozdzielni idzie do bezpiecznika B25A(wszystkie to automaty) następnie do licznika, od licznika do B20A a następnie do RDC 25A/30mA i do bezpiecznika B16A (gniazda) oraz B10A oświetlenie.
    Jak byście teraz wszystko podłączyli i dobrali zabezpieczenia do nowego przyłącza?
    Czy RDC 40A/001mA może być przed licznikiem, a po liczniku RDC 25A/30mA na gniazda jedno fazowe i oświetlenie?

    Pozdrawiam

    0 12
  • #2 28 Gru 2007 01:36
    Robert Kaminski
    Poziom 25  

    Przewody i zabezpieczenia nad miarowe są dobierane na podstawie obciążenia.Musi byś przy okazji zachowana zasada szybkiego wyłączania zasilania w przypadku awarii( pętla zwarcia.)Zabezpieczenia różnicowo prądowe mogą być dwa tyle ze musi być zachowana selektywność wyłączania.To co jest przed licznikiem niewiele w sumie Cie obchodzi.Na pierwszy rzut oka przewody są za małe.

    Dodano po 3 [minuty]:

    W przypadku zmiany przyłącza ZE sam napisze Ci jak to ma wyglądać,Ty musisz się jedynie dostosować do tego.

    Dodano po 45 [sekundy]:

    W przypadku zmiany przyłącza ZE sam napisze Ci jak to ma wyglądać,Ty musisz się jedynie dostosować do tego.

    0
  • #3 28 Gru 2007 12:18
    Popak
    Moderator na urlopie...

    Witam

    To co kolega napisał to ja wiem że musi być selektywność. Co do ZE Tu nie ma nic do gadania bo koleś co tym zarządza powiedział że mam to wszystko zrobić sam i nie muszę zawiadamiać ZE.

    Robert Kaminski napisał:
    To co jest przed licznikiem niewiele w sumie Cie obchodzi.

    Zabezpieczenie przed licznikiem musi być to jest warunek przyłącza.
    Proszę na piszczcie konkretnie w jakiej kolejności i jakie zabezpieczania założyć.

    Pozdrawiam

    0
  • #4 28 Gru 2007 12:34
    filip.s
    Poziom 23  

    Połozyć przewod 16mm² puźniej rozłącznik bezpiecznikowy, dalej licznik, jezeli wkładki bedą 25A to od biedy odejście od licznika dać 2,5mm², dalej to juz rozdzielnica Twoja, czyli RCD 25A, Zab. gniazda 3f. 16A zab. gniaz 1f. 16A zab. oświetlenia 10A. Przed licznikiem zadnych bezpieczników typu S301/303 !

    Jak czlowiek chce to sam robić to moze nie jest to licznik ZE tylko podlicznik?

    Pozdrawiam!
    Filip

    0
  • #5 28 Gru 2007 13:02
    Robert Kaminski
    Poziom 25  

    Konkretnie ocenić może jedynie na podstawie dobrej praktyki technicznej,oględzin,pomiarów pomiarowiec.A gadanie tu jest tylko spekulacją i tak należy to traktować.Ale w takim gronie nie musze tego mówić

    Dodano po 2 [minuty]:

    Jeśli jest to podlicznik to ok,ale pytający nie określił tego precyzyjnie

    Dodano po 5 [minuty]:

    Selektywność różnicówki nie jest zachowana 001mA,ale może to błąd.Zawsze należy zabezpieczyć zwykłym topikowym bo S wszędzie jest przesadą nie mającą nic wspólnego z bezpieczeństwem

    0
  • #6 28 Gru 2007 13:06
    Popak
    Moderator na urlopie...

    Witam

    W garażu nie będę rzeźbił non ostom i to nie będzie jakiś zakład ale garaż dla samochodu, czasami podłącze spawarkę aby coś naprawić.
    - Yyyy :| 16mm? Jako główny kabel doprowadzający jest 4x3może 4mm.
    - Tak jest to pod licznik.
    - A co sądzicie o takim rozwiązaniu:
    RDC 25A=>licznik=>C20A/3f=>C16A/3f i od 20 dodatkowo B16A/1f i B10A/1f

    Pozdrawiam

    0
  • #7 28 Gru 2007 13:07
    Robert Kaminski
    Poziom 25  

    Mieszanie NTSC z NTC jest błędem.Na siłowe tez różnicówka.

    0
  • #8 28 Gru 2007 13:13
    Popak
    Moderator na urlopie...

    Witam

    RDC będzie 3f nie napisałem tego ;)
    I co takie rozwiązanie może być co podałem?

    Pozdrawiam

    0
  • Pomocny post
    #9 28 Gru 2007 13:27
    Robert Kaminski
    Poziom 25  

    Gg25 licznik RCD25 30mA,dalej mogą być S.16mm jest przesadą ale 4 może być za malo.

    Dodano po 2 [minuty]:

    Gdzieś tam w obwodzie powinny być topiki bo automaty mogą być zawodne

    Dodano po 1 [minuty]:

    3mm czegoś takiego nie ma ale może być 2,5 co jest błędem

    0
  • #10 28 Gru 2007 13:30
    Popak
    Moderator na urlopie...

    Gg25 to mam rozumieć że to topiki? ;)
    Jak nie ma 3mm to na 100% jest 4mm bo to ciut grubsze od 2.5mm

    Pozdrawiam

    0
  • Pomocny post
    #11 28 Gru 2007 14:05
    filip.s
    Poziom 23  

    Tak, to topikówki :) nie rozumiem co ma na celu stosowanie RCD przed licznikiem? Mowiąc o 16mm² myslałem o tym ze jest to licznik ZE, jeśli nie to smiało wystarczy 4mm². duzo rejonów wymaga minimalnego WLZ 16mm² a pozatym zawsze do ZK powinno sie kłaść min 16mm².

    Pozdrawiam!
    Filip

    0
  • #12 28 Gru 2007 15:15
    Popak
    Moderator na urlopie...

    Dzięki wszystkim za odpowiedzi :)
    Może a na pewno do głównej rozdzielni na moich garażach idzie gruby przewód bo garaży jest sporo i 4 pomieszczenia (rozdzielnie). Na zewnątrz każdej rozdzielni jest wyłącznik główny jak ktoś ma awarię czy podłańcza zasilanie każdy może wyłączyć zasilanie na swojej linii zasilania, a na jednej linii jest ok 10-15 garaży.
    Jeszcze raz dzięki.

    Pozdrawiam

    0
  • #13 28 Gru 2007 17:32
    Robert Kaminski
    Poziom 25  

    Przed licznikiem jest już RCD tyle że chyba 100mA,Za licznikiem 30mA i wszystko gra

    0
  Szukaj w 5mln produktów