Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Agregat / generator/ prądotwórczy

euro2L 28 Dec 2007 09:15 3628 3
  • Helpful post
    Robert Kaminski
    Level 25  
    Jak dotąd nie spotkałem się z tym aby uziemienie wpływało na pracę(może się mylę,tematem nie zajmowałem się ).
    Zasady uziemienia są dokładnie omówione z punktu widzenia bezpieczeństwa szeroko rozumianego.Ważna jest moc samego urządzenia.
    Jeżeli agregat będzie pracował w TN to wystarczy samo uziemienie dobrej jakości rozdzielni .Jeżeli w TT to koniecznie uziemić trzeba wszystkie części przewodzące dostępne osobnym uziemieniem.Zakładam że agregat jest małej mocy a przyłącze do rozdzielni krótkie i grube:D,tak aby nastąpiła szybkie wyłączenie w przypadku awarii.
    Ważne jest uziemienie i oczywiście dobra automatyka ,która odcina pracujący agregat od sieci .

Dodano po 53 [minuty]:

Jeszcze dodam.
    Jeżeli analizuje się pracę agregatu w warunkach zakłucenia czyli zwarcia itp. to uziemienie i inne rzeczy jak zabezpieczenia nadmiarowe nie są tylko BHP ale wpływają zasadniczo na prace urządzenia.
  • Helpful post
    elektromechanik
    Level 27  
    jezak wrote:
    Poruszłem juz temat
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic904228.html
    Jeszcze jedno pytanie
    Czy uziemienie agregatu wpływa na prace Agregatu czy tylko na bezpieczeństwo

Na pracę absolutnie nie. Natomiast dla bezpieczeństwa uziemij OBOWIĄZKOWO <żebyś później nie płakał>.