Mam problem z silnikiem jednofazowym, który za każdym włączeniem zmienia kierunek obrotów. Cewka została wymieniona na nową. Co należy uczynić aby silnik działał poprawnie?
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamPit91 napisał:Bo coś to da. Rozebrałem dzisiaj silnik a tam tak to poplątane, że nie wiadomo gdzie co jest podłączone... Zwoja mają takie same grubości. Więc nie wiem co można jeszcze zdziałać. Próby innego podłączenia nie powiodły się. Jest jeszcze inny sposób na ten silnik??
Pit91 napisał:
Cytat:Kol. Dioda52-widać że na temat TEGO silnika twoja wiedza jest znikoma.Różnica między nami jest taka że Ty wiesz że są różne silniki i pewnie znasz ich konstrukcje z książek,ja natomiast patrząc na silnik znam jego budowę bo go rozbierałem,naprawiałem lub przewijałem.Dlatego byłem pewien że ten konkretny silnik nie posiada wył.odśrodkowego.Nie zarzucaj mi niewiedzy bo ja tobie nie zarzucam.Sa rozne wykonania silnikow z wylacznikiem i bez tak za nie masz racji jak bedziesz mial wiecej widzy to sie nauczysz o konsrukcjach silnikow .
Pit91 napisał:sprawdziłem te przewody omomierzem i pokazuje że mają przejście pokazuje ok 20,8Ω(pierwsze przewody) - 21,3Ω(drugie przewody). Między kablami a obudową nie ma przejścia, a silnik dalej działa jak mu się chce.