Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

PW9010- 1 kanał nie działa

mardar 28 Gru 2007 23:59 975 6
  • #1 28 Gru 2007 23:59
    mardar
    Poziom 21  

    Witam.
    Trafił mi się wzmacniacz PW9010 w którym jeden kanał czasem działał czasem nie. Po mojej interwencji na chwile obecną jest taka sytuacja:
    -jeden kanał działa natomiast drugi jedynie cicho buczy
    W tym kanale co "buczy" wymieniane były tranzystory T113, T114 (BDP396->BD244 BDP395->BDP243), oporniki R155, R156(na schemacie są 56Ω były wsadzone jakieś inne ja wstawiłem 56Ω)
    -napięcie w puncie 3 wynosi około 36V a powinno około 17V natomiast w 3' napięcie to wynosi około 30V a też powinno około 17V ale kanał ten działą dobrze.
    -po dotknięciu palcem punktu 1 lub 2 końcówka reaguje (słychać wzmocnione buczenie)
    -Układ opóźnionego załączania głośników coś nie działa a jak zadziała to po chwili się wyłącza
    -Napięcia na obu końcach oporników R145 i R245 są prawidłowe ale oporniki te strasznie się grzeją

    Tak więc prosze o nakierowanie co może być nie tak bo bawię się już tym kilka dni i włosy mi już wypdają z nerwów. Dobrze by było żeby na sylwka wzmacniacz ten zrobiony...

    0 6
  • #2 29 Gru 2007 00:48
    Kuczus
    Poziom 19  

    A po wymianie tranzystorów mocy tj. T113,114 wyregulowałeś prąd spoczynkowy?

    0
  • #3 29 Gru 2007 10:46
    mardar
    Poziom 21  

    Nie wyregulowałem:/ a ile on powinien wynosić w tym wzmacniaczu?

    Dodano po 1 [godziny] 44 [minuty]:

    okazało się że kolektory tranzystorów mocy były połączone ze sobą, teraz jestem w trakcie ich odizolowywania od siebie...

    Dodano po 46 [minuty]:

    omg teraz już wogóle coś się porobiło i żaden kanał nie działa do tego napięcia z zasilacza wynoszą +41V i -35V podejrzewam podwójny kondensator C5 ze starości oszalał...

    0
  • #4 29 Gru 2007 11:19
    Kuczus
    Poziom 19  

    Tak, teraz zacznij od zasilacza pomierz napięcia (muszą być symetryczne)
    Prąd spoczynkowy to ok 20-40mA nie więcej!

    0
  • #5 29 Gru 2007 17:40
    mardar
    Poziom 21  

    Na chwile obecną jest taki motyw: Po odpięciu lewego i prawego kanału napięcia są prawidłowe ~38V i zaskakuje "opuźniacz" załączania głośników, natomiast gdy podepne któryś kanał to to już"opuźniaćz" nie zaskakuje. Prąd wynosi ~35mA.
    Po pdpięciu którego kolwiwk kanału nappięcia stają sie niesymetryczne z rużnicą ~2V.
    W punktach: 3,3' napięcie wynosi ~36V

    0
  • #6 26 Sty 2008 11:06
    Kuczus
    Poziom 19  

    Napięcia po dolutowaniu końcówek się stają się nie symetryczne z różnicą 2V :O ? a jeszcze jakieś "bloki"wzmacniacza są do tego zasilacza podłączone, czy napięcie idzie tylko na końcówkę mocy ?

    0
  • #7 26 Sty 2008 13:36
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra

    "Opóźniacz" nie zaskoczy bo masz stałe na wyjściu.

    0