logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować multiwibrator astabilny 1-5kHz z regulacją wypełnienia?

karol405 29 Gru 2007 15:48 3599 3
REKLAMA
  • #1 4636444
    karol405
    Poziom 11  
    Witam.Mam zbudować multiwibrator astabilny o częstotliwości od 1k do 5kHz na wzmacniaczu operacyjnym z regulacją wypełnienia oraz dwoma wyjściami (sygnał prostokątny i trójkątny). Byłbym wdzięczny za jakiekolwiek informacje na ten temat.Z góry dziękuje.
  • REKLAMA
  • #2 4636470
    jony
    Specjalista elektronik
    Ocena: 881
    Zobacz tu masz typowy schemat Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • REKLAMA
  • #3 8773241
    michalius
    Poziom 1  
    witam,

Na wstępie przepraszam za odkopanie, ale temat chyba niepotrzebnie, aby się powtarzał.

proszę o pomoc w podaniu parametrów na poszczególnych elementach w następującym schemacie (multiwibrator na wzmacniaczu operacyjnym):

Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

Mam do zrobienia symulację w programie PSpice i niestety nie wiem z jakiej strony to ugryźć ... gdzie zrobić pomiary itp. Nawet nie wiem czy wystarczający jest w tym przypadku wzmacniacz operatorowy OPAMP dostępny w PSpice, czy powinien to być jakiś konkretny(wygooglowałem wcześniej m741, ale nie bardzo potrafiłem go znaleźć dla pspice więc użyłem ten jaki był gotowy w pspice). Zamieszczam screen mojego układu z PSpice:

Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

To chyba na wstępie prosiłbym o weryfikację czy chociaż to dobrze zrobiłem.

A później na podstawie symulacji mam zawrzeć w wynikach badań symulacyjnych prądy, napięcia, moce i energię w układzie.

Liczę na wyrozumiałość i szybką pomoc
  • #4 8773499
    Mirek Z.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 531
    Regulamin - p.14 i p.16.Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
REKLAMA