Witam ! Przepraszam za archeologie , jednak natrafiłem na ten temat szukając książki o C#.
Co do programowanie - pisze w c++ i znam obiect pascala , jednak stwierdzam ze nie ma czegoś takiego jak dobry język na początek . Jesli mówimy o naprawde pierwszym spotkaniu z programowaniem typu - co to polecenie , a co to kompiloator, debugger czy linker , to jeszcze parę lat temu polecił bym logo , jednak to jest juz zabytek , tak więc sensowene na początek (nie starszyzno , nie pchać się w pascala czy obiect pascala - to głupota jaką zrobiłem ;p) a zająć się Small Basiciem . Jest to język ćwiczebny stworzony przez Microsoft do uczenia się , jedna linia to jedna instrukcja więc nie ma czegoś typu średniki co może denerwować początkujących przy pierwszych kompilacjach , interface ogranicza sie ja wiem do chyba 5 buttonów , jest system podpowiedzi znany z VS , a wszystko wspiera .NET 3.5 i bardzo łatwo z tego języka przeniesć się do Visual Basica czy C# . Small Basic pozwala poznać o co chodzi w programowaniu a jak ktoś własnie to wie to bez różnicy czy pisze w c++ czy C# liczy się umiejętność , bo języki i liby to jedynie narzędzia , liczy się "programistyczne myslenie"
Co do wypowiedzi ze nie da się zrobić systemu w C# to jest to błąd. Początkowo ludzie myśleli że .NET to zabawka , taki mały framework dla zapaleńców , gdzie napiszą sobie klienta bazy , czy interface komunikatora , jednak to potężna , największa na świecie biblioteka , żadna inna nie daje takich możliwości .Widziałem napisane ww programy w c# jak i gry 2d a nawet 3d MMORPG , a MS tworzy aktualnie system który ma ineczej zorganizowaną architekturę - jądro jest oddzielone od sterowników co powoduje ze zawieszenie sterownika nie powoduje zawieszenia systemu , wtedy można go zabić i na nowo uruchomić , bez straty responsywności systemu . ten system to Windows Cloud i jest własnie pisany w C# , puki co można go włączyć i poprostu działa ;d
Pozdrawiam , przepraszam za archeologię , jednak chciałem się wypowiedzieć w tym temacie .