Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Problem z Ariston FAST 11 CF E

29 Gru 2007 22:27 21013 21
  • Poziom 10  
    Witam, prosze o porade.
    W dniu 11.10.2007 zakupilem podgrzewacz gazowy z zaplonem elektrycznym FAST 11 CF E. Po zakupie odrazu zostal przerobiony na gaz GZ 41,5 (przez fachowca). Rowniez przez tego fachowca zostal zamontowany i sprawdzony czy dziala. Przez okolo miesiac czasu "junkers" dzialal bardzo dobrze ale pozniej zaczely sie z nim dziac rzeczy ktore nie powinny. Chodzi o to ze po odkreceniu wody cieplej odrazu junkers sie "odpala" i powinien non stop grzac wode, a on po chwili przestaje grzac mimo ze ciepla woda jest non stop odkrecona ale po chwili odpala sie drugi raz i dalej juz dziala ok. Ale od okolo tygodnia wogole juz nie grzeje wody jak powinien, tzn wczesniej po odkreceniu wody tylko raz sie "przygasal" a teraz non stop, odpala sie i gasi za chwilke i tak w kolko i wogole nie grzeje wody. Raz leci zimna a raz ciepla.
    Odrazy zaznaczam ze ma dobry odbior spalin. Probowalem juz roznej regulacji, a to podkrecenia mu mocy czy nawet cisnienia wody jaka ma grzac.
    Dziwi mnie to ze on co chwile sam sie przygasza czyli wylacza mimo ze woda non stop leci.
    Dlatego mam wielka prosbe o porade i pomoc, poniewaz umnie w miescie jest bardzo malo serwisantow a wrecz nie ma wogole (mieszkam w Zielonej Górze). Niby liscie sa podane adresy serwisantow ale jak do nich sie dodzwoni to mowia ze juz tym sie nie zajmuja.

    Pozdrawiam
    Darmowe szkolenie: Ethernet w przemyśle dziś i jutro. Zarejestruj się za darmo.
  • Poziom 20  
    Czołem! .Sprawdz ciąg kominowy
    pozdrawiam
  • Poziom 33  
    Wyczyść elektrody nad palnikiem, wszystkie.
  • Poziom 10  
    DonRomano napisał:
    Wyczyść elektrody nad palnikiem, wszystkie.


    Mozna troszke jasniej ? gdzie mniej wiecej sie one znajduja i czym to wyczyscic.

    Pozdrawiam
  • Poziom 39  
    robkozak napisał:
    gdzie mniej wiecej sie one znajduja i czym to wyczyscic.


    Nad palnikiem, zobacz gdzie przeskakuje iskra w trakcie odpalania i to są te elektrody i jedna jeszcze obok. Sprawdź ciąg kominowy jak kolega pisze wyżej lub uchyl okno i zobacz czy też gaśnie.

    Pozdrawiam
    Adam

    PS elektrody oskrob nożykiem lub papierem ściernym.
  • Poziom 10  
    Ok zaraz pojde to zrobie, ale chyba to nie jest wina tych elektrod, poniewaz junkers dobrze sie odpala za pierwszym razem czyli iskra dobrze funkcjonuje. Ale po chwili sam gasnie i ponownie dobrze iskra odpala.
  • Poziom 33  
    Wyczyść, i pisz co sie dzieje.
  • Poziom 39  
    Podałem Ci jak masz je zlokalizować, konkretnie chodzi o tą najdłuższą tzw. jonizacyjną. Jeżeli nie będzie ona w płomieniu lub też będzie bardzo zabrudzona, efekt będziesz miał właśnie taki jaki masz teraz.

    Pozdrawiam
    Adam
  • Poziom 10  
    Witam, mam również problem z podgrzewaczem Ariston Fast, w moim przypadku nie chce się zapalać płomyk, czy przyczyną może być bateria słabej jakości (podgrzewacz jest zainstalowany w nieogrzewanej piwnicy gdzie temperatura oscyluje w okolicach 10 stopni)?
  • Poziom 33  
    grzessol napisał:
    Witam, mam również problem z podgrzewaczem Ariston Fast, w moim przypadku nie chce się zapalać płomyk, czy przyczyną może być bateria słabej jakości (podgrzewacz jest zainstalowany w nieogrzewanej piwnicy gdzie temperatura oscyluje w okolicach 10 stopni)?


    Oczywiście, od tego należy zacząć.
  • Poziom 10  
    A czy można zamontować jakiś zasilacz w taki sposób aby nie utracić gwarancji?
  • Poziom 10  
    Do robkozak, czy zrobiłeś zgodnie z poradami oraz czy podgrzewacz działa poprawnie?
  • Poziom 15  
    Oprócz elektrod ostatnio się spotkałem z podobnymi objawami. Winę ponosił przewód minusowy elektroniki. Jest on przykręcony w dolnej części puszki zwykłym blachowkrętem do tylnej ścianki podgrzewacza. Blachowkręt był lekko luźny, a może zaśniedziały. Dokręciłem go i skończyło się jeżdźenie do zaczarowanego piecyka. Nadmienię że wcześniej byłem przy tym wynalazku codziennie chyba przez tydzień.
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 11  
    dzikamysz napisał:
    Oprócz elektrod ostatnio się spotkałem z podobnymi objawami. Winę ponosił przewód minusowy elektroniki. Jest on przykręcony w dolnej części puszki zwykłym blachowkrętem do tylnej ścianki podgrzewacza. Blachowkręt był lekko luźny, a może zaśniedziały. Dokręciłem go i skończyło się jeżdźenie do zaczarowanego piecyka. Nadmienię że wcześniej byłem przy tym wynalazku codziennie chyba przez tydzień.


    Hej dzikamysz. Mam prośbę - wskaż proszę który to przewód sprawiał problemy. Poniżej zdjęcie piecyka znalezione w sieci.

    Problem z Ariston FAST 11 CF E
  • Poziom 1  
    Problem z Ariston FAST 11 CF E


    Witam
    Mój problem z piecykiem wygląda w ten sposób ,że zaczęło sie z niego lać woda a dokładnie z miejsca zaznaczonego na zdjęciu.Nie mam pojęcia jak sie to nazywa i co z tym dalej zrobić jeżeli ktos ma jakies pomysły i rady chętnie wszystkiego spróbuję bo lecą mi metry wody strasznie.
    Z góry dziękuję za odpowiedz
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 1  
    inka3115 napisał:
    Problem z Ariston FAST 11 CF E


    Witam
    Mój problem z piecykiem wygląda w ten sposób ,że zaczęło sie z niego lać woda a dokładnie z miejsca zaznaczonego na zdjęciu.Nie mam pojęcia jak sie to nazywa i co z tym dalej zrobić jeżeli ktos ma jakies pomysły i rady chętnie wszystkiego spróbuję bo lecą mi metry wody strasznie.
    Z góry dziękuję za odpowiedz

    Podpinam się do pytania.
    Ten sam piecyk, to samo miejsce, te same objawy.
    Z góry dziękuję za pomoc
  • Poziom 19  
    No dobrze Panowie.
    W zespole wodnym znajduje się powyżej pokretła ustawienia przepływu wody mosięzna śruba regulacyjna. Najczęściej niestety w tym modelu z niej kapie. Mam podobny objaw i próbuje go na wszelkie sposoby uszczelnic. Nie pomaga ani teflon, ani nawet "guma" lateksowa. Czy ktos ma jakiś patent na to ustrojstwo? Bo przecież z takiego powodu nie bede kupował nowego zespołu. To by było chore. Problem z Ariston FAST 11 CF E

    Dodano po 21 [minuty]:

    A do wszystkich majacych problem z odpalaniem tego piecyka - zapłon/gasnie zapłon/gaśnie. Częsta przyczyna takiego zachowania jest niewystrczające cisnienie/ przepływ wody.
    Aby sie o tym przekonac należy zdjac przednia pokrywe (3 wkrety - 2 pod spodem i trzeci pod pokretłem ust przepływu wody.) Z lewej strony (patrz pow zdjecie)zespołu wodnego widac wystający plastikowy jezyczek ktory przesuwa sie po blaszce wyłacznika. Należy odkrecic zawór ciepłej wody w kranie i patrzec jak on sie bedzie zachowywal po odpaleniu plomienia. Jesli bedzie wypychany a nastepnie bedzie sie cofal rozlaczajac styki to kwestia cisnienia i przepływu.
    Przyczyny tego stanu rzeczy moga byc 3.
    1. Niskie cisnienie w sieci
    2. Zapchany filtr wodny (fabryczny w zespole wodnym, ewent przed piecykiem jesli ktos zamontował)
    3. Sruba regulacyjna o ktorej mowa powyzej i z ktorej lubi cieknąć - tylko w ostecznosci nia regulowac - bo na 90% ze zacznie cieknąc.
    Pozdrawiam
  • Poziom 10  
    Wyczyściłem swój podgrzewacz z kurzu (pędzelkiem) i przeczyściłem styki z obudową. P o m o g ł o! Teraz chodzi jak ta lala.
  • Poziom 6  
    Panowie ten sam piecyk troszkę inna usterka .Sprawa jest taka ,kapie po za kręceniu ciepłej wody jakieś kilkanaście kropel potem już nie dodam że podczas zakręconej wody nic nie kapie tylko po czasie kiedy zakręcę ciepłą wodę ,zlokalizowałem miejsce lecz nic nie widać zrobiłem foto czarne okrągłe ,proszę o pomoc co można z tym poradzić .dziękuję.Problem z Ariston FAST 11 CF EProblem z Ariston FAST 11 CF E
  • Poziom 10  
    Podbijam temat. Czy da się to jakoś uszczelnić czy trzeba zregenerować ?