Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Problem z konfiguracja internetu na dwóch komputerach

zlotnik 29 Gru 2007 22:29 3196 13
  • #1 29 Gru 2007 22:29
    zlotnik
    Poziom 16  

    Witam.

    Posiadam komputer stacjonarny z dostępem do internetu przez kartę WIFI(D link DWL 520) i chcę udostępnić internet do laptopa (Acer Extensa 5220) sieć Lan działa prawidłowo odpowiadają oby dwa komputery na pingi pliki można przesyłać nawet gry chodzą. Ale nie stety internet nie działa na laptopie próbowałem już wszystkie i nic , proszę was o pomoc co zrobić? jaki DNS ustawić ?

    z góry dziękuje za pomoc

    0 13
  • #2 29 Gru 2007 22:40
    Marcin_1972
    Poziom 18  

    Jak włączyłeś udostępnianie internetu na stacjonarnym - to możesz laptopa dać na adresowanie automatyczne i po problemie.
    Jak się upierasz na adresowanie laptopa ręczne to dns-em jest karta sieciowa stacjonarnego (LAN - nie WIFI).

    0
  • #3 29 Gru 2007 22:52
    zlotnik
    Poziom 16  

    Adresowanie automatycznie nie che mi działać, nie chce pobrać IP albo coś zle zrobiłem. Na stacjonarnym mam ip 192.168.1.1 DNS 192.168.1.2, na lapku IP 192.168.1.2 DNS takie sam jak na stacjonarnym, mam włączone "zezwalaj innym użytkownikom sieci na łączenie się poprzez połączenie internetowe tego komputera i również tą drugą obcję mama włączoną "... kontrolowanie lub wyłączenie...." i nie chce działać nie wiem co robić, zainstalowałem wszystkie protokoły usług, wyłączyłem firewalle i dalej nic..

    0
  • #4 29 Gru 2007 23:04
    Marcin_1972
    Poziom 18  

    Jaki system na stacjonarnym?

    0
  • #5 29 Gru 2007 23:06
    zlotnik
    Poziom 16  

    na obu komputerach xp SP 2

    0
  • #6 29 Gru 2007 23:15
    Marcin_1972
    Poziom 18  

    Masz aby na pewno włączone udostępnianie w trzeciej zakładce w właściwościach połączenia WIFI? Poniżej napisu "Zapora systemu Windows" - takie ptaszki - trzeba zaznaczyć dwa górne ten od kontrolowania nie zaznaczaj.

    0
  • #7 29 Gru 2007 23:21
    zlotnik
    Poziom 16  

    Nie napisałem że mam dostęp do internetu za pośrednictwem wifi, a komputer stacjonarny komunikuje się z laptopem za pośrednictwem kabla krosowanego

    Ps w wifi wcale nie mam tych ustawień, te ustawienia są tylko na połączeniu z laptopem i mam jej zaznaczone odznaczyłem tą jedną co kazałeś i dalej nic

    ps2 nie wiem czy to ważne ale napisze moja karta wifi ma przypisane IP pod maca więc nie muszę wpisywać ip sam pobiera od administratora

    0
  • #8 29 Gru 2007 23:24
    Marcin_1972
    Poziom 18  

    Cytat:
    Posiadam komputer stacjonarny z dostępem do internetu przez kartę WIFI(D link DWL 520)

    0
  • #9 29 Gru 2007 23:38
    rzuczek
    Poziom 17  

    Cześć

    Wypróbuj jeszcze jeden Sposób:

    Masz:

    Internet <-> PC Karta LAN PC WiFi <-> Laptop WiFi

    jak dobrze zrozumiałem

    Spróbuj na PC-cie pod "Network Connections" zaznaczyć oba porty Ethernet i WiFi
    kliknąć prawym przyciskiem i wybrać opcje Bridge

    Pozdrowienia

    P.S. Daj znak czy OK

    0
  • Pomocny post
    #10 29 Gru 2007 23:39
    Marcin_1972
    Poziom 18  

    Musisz włączyć udostępnianie dla karty WIFI, a dla kablowej wyłączyć.

    0
  • #11 30 Gru 2007 00:16
    zlotnik
    Poziom 16  

    Mostek totalnie pomieszał IP całkowicie net padł. Marcin_1972 to co piszesz jest logiczne tylko w połączeniu wifi w zakłatce zaawansowane jest tylko ustawienie firewalla nic wiecęj

    0
  • Pomocny post
    #12 30 Gru 2007 00:32
    Marcin_1972
    Poziom 18  

    Wyłącz dla kablowej najpierw te ptaszki wszystkie.
    Potem sprawdź czy masz w WIFI te ptaszki - jak nie to zrestartuj.
    Sprawdź znowu - powinno już być.

    0
  • #13 30 Gru 2007 00:38
    zlotnik
    Poziom 16  

    musiałem na nowo tworzyć całe połączenie dla wifi i się pojawiły ptaszki ustawiłem na lapku brame DNS i działa <jupi> bardzo Ci dziękuje za pomoc


    pozdrawiam i życzę szczęśliwego nowego roku :D

    0