Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Relpol przekaźniki
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Renault Trafic 1.9dci 2003r. gaśnie podczas jazdy

30 Gru 2007 13:23 25916 22
  • Poziom 16  
    Witam auto to Renault Trafic 1.9dci 100 2003r samochód gaśnie podczas jazdy po podłączeniu testera komputer wywala 5 ustrek:180F-sterownik -napięcie czujnika 1/2 za wysoki sygnał, 1809-czujnik ciśnienia magistrali CR-błąd sygnału wejściowego, 1806-przepływomierz powietrza masowy, 1804-czujnik ciśnienia doładowania-napięcie zasilania poza zakresem, 180A-czujnik pedału(czujnik 1) auta niedaje sie uruchomić i świeci się kontrolka od świec żarowych , wystarczy że samochód chwilke postoi i można go znowu odpalić i czasem jeżdzi cały dzień bez problemu, usterki dają się wykasować a jak zgaśnie to znowu wskakuje 5 tych usterek.Czujnik ciśnienia na magistrali CR jest drugi i też objaw jest taki sam , regulator ciśnienia sprawdzany 3.3 ohma i jak się włączy zapłon to go słychać wszystkie punkty gdzie są przykręcone masy były czyszczone podejżewam uszkodzenie kabli w wiązce ale może ktoś miał podobny przypadek i coś doradzi zanim zaczne rozbebeszać wiązki od silnika
  • Relpol przekaźniki
  • Poziom 17  
    kiedyś sie z takim czymś spotkałem tylko ze w oplu tam przyczyna tkwiła w tym ze cały układ dolotowy ale głownie kolektor zalane w środku smarem olejem prawdopodobnie z turbo i ten smar i olej zagłuszały prace czujników znajdujących sie w kolektorze może warto sprawdzić jak to wygląda...
  • Relpol przekaźniki
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 17  
    no np czujnik ciśnienia powietrza czy czujnik temperatury powietrza ja nie stawiam na to 100% pisze tylko ze widziałem kiedyś takie coś ze przez to silnik gasł podczas jazdy a po odczekaniu dało sie go uruchomić a sprawdzenie tego nie jest bardzo czasochłonne

    Dodano po 3 [minuty]:

    ale jeśli sie mylę to jako osoba mądrzejsza ode mnie podpowiedz coś koledze scenicdti może dzięki temu i ja sie douczę
  • Poziom 16  
    czujników w kolektorze niesprawdzałem , czujnik ciśnienia doładowania jest przykręcony do karoserii i połączony wężykiem z kolektorem z wartosci mierzonych w momoencie gdy auto nieodpala i kręce rozrusznikiem tylko cisnienie na magistrali CR wynosi 0 reszta wartosci jest ok a jak silnik odpali wszystko jest ok niedymi normalnie przyśpiesza a po jakimś czasie gaśnie tak jak by ktoś odciął zapłon i zapala sie lampka od świec na desce sygnalizująca usterke , a co do czujników w kolektorze to sprawdze je i wyczyszcze
  • Poziom 17  
    czy ten samochód nie ma czasem jakiś zabezpieczeń alarmów typu odcięcie paliwa jeśli tak to odłączyłbym go na jakiś czas sprawdził dokładnie gniazdo i wtyk komputera oraz jeśli masz możliwość mierzyć napięcia na przekaźnikach od świec żarowych i układu zasilania paliwem ewentualnie jeśli masz możliwość podmienić przekaźniki
  • Poziom 16  
    Odcięcia zapłonu niema napewno przekaźniki były podmieniane i jest cały czas to samo gaśnie podczas jazdy
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 16  
    Czujnik cisnienia magistrali CR jest nowy i dalej jest to samo
  • Poziom 26  
    Nie chodzi o usterke czujnika tylko o brak cisnienia. Moze regulator cisnienia paliwa jest uszkodzony albo nie jest zasilany.
  • Poziom 16  
    Regulator jest zasilany bo sprawdzałem rezystancje ma OK czy on może powodowac jak auto zgaśnie odrazu zapisanie w pamięci tych usterek co wymienilem wczesniej ? samego regulatora niepodmieniałem niemam niestety drugiego a czy czasem to nie jest jakas przerwa w przewodach ?
  • Poziom 26  
    Jesli jest przerwa w przewodzie zasilajacym to wtedy jest niezasilanych kilka czujnikow i gasnie auto i masz bledy z kilku czujnikow.
  • Poziom 16  
    Tylko że gaśnięcie jest sporadyczne czasem jeżdzi cały dzień bez problemu a czasem co kawałek gaśnie i za chwile odpala , czy jeśli padał by regulator ciśnienia to mogą pojawiać sie te usterki w komputerze i auto bedzie miało objaw gaśnięcia , jeśli sciągne wtyczke z regulatora ciśnienia na pracującym silniku to auto zgaśnie ale pojawia sie tylko jedna usterka właśnie od regulatora , wydaje mi się że tzreba bedzie wziaść schemat w ręke i kabelek po kabelku sprawdzać
  • Poziom 16  
    Magicy w serwisie walczyli dwa dni i sie poddali twierdzili ze sprawdzali instalacje elektryczna i niema przerw nigdzie regulator cisnienia tez zakladali nowy i taki sam objaw co dalej poradzicie koledzy?
  • Poziom 26  
    Ja bym obstawial przy zasilaniu tychze czujnikow, czyli usterka przewodow. Brak wyjscia zasilania z kompa odpada raczej bo by wywalilo defekt : napiecie zasilania czujnikow.
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    Witam, może na początku "pomęczyć" wiązki wyginając je na różne sposoby przy pracującym silniku.
    Warto także zobaczyć końcówki masy(czytałem,że są poczyszczone ale czy próbowałeś z wyczuciem ciągnąć za przewody przy tych końcówkach), dokładnie obejrzeć miejsca przypięcia wiązki do karoserii i silnika a także miejsca, w których wiązka sie załamuję, zagina pod znacznym kątem.
    Może w ten sposób zlokalizujesz usterkę. Moim zdaniem najbardziej prawdopodobny jest brak styku między przewodem a którąś z końcówek.
  • Poziom 16  
    Usterka usunięta problem tkwił w wiązce elektrycznej do silnika zostal tez wymieniony regulator cisnienia i dopiero auto zaczęło jeździć
  • Poziom 1  
    witam mam podobny problem z tarfickiem automatycznie swieca mi sie dwie kontrolki na czerwno stop i i taki sliniczek z namisem stoop takze na czerwono.

    Dodano po 2 [minuty]:

    objawia sie to tak ze gasnie podczas jazdy ?? nie zawsz czasem moge jezdzic aly czas i jest ok a czasem poprostu ganie bezprzerwy. wywala bledy wczujnika cisnienia paliwa badz magistrali. ale normalnie czasem jest ok.
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    Chwalisz się tylko czy skarżysz? Jakieś pomiary? Zastosowałeś się do powyższych wskazówek?
  • Poziom 1  
    wiychtam
    jakim przyżądem diagnostycznym czytane były defekty?
    obecność tych defektów może byc tłumaczone usterką wewnętrzna czujnika ciśnienia na rampie wtrysku, zwarciem w instalacji na przewodzie zasilania tych czujników 5V.czy czujnik na rampie wtrysku był wymieniony na fabrycznie nowy?
  • Poziom 11  
    witam

    i rozwiązał ktoś ten problem bo mam taki sam Trafic 1.9dci 100KM gaśnie gdy obrotomerz dochodzi do 3tyś pbrotów ponizej tych obrotów auuto jedzie normalnie ma siłe nie kopci :-(

    pokazuje się błąd czujnik cisnienie w listwie CR ale były 3 podmieniane i nic to nie dało
  • Specjalista grupy V.A.G.
    Krystianek28 napisał:
    witam

    i rozwiązał ktoś ten problem bo mam taki sam Trafic 1.9dci 100KM gaśnie gdy obrotomerz dochodzi do 3tyś pbrotów ponizej tych obrotów auuto jedzie normalnie ma siłe nie kopci :-(

    pokazuje się błąd czujnik cisnienie w listwie CR ale były 3 podmieniane i nic to nie dało

    To zmień mechaników.
    Błąd czujnika ciśnienia niekoniecznie mówi o uszkodzeniu jego właśnie.
    Jeżeli sygnał wychodzi poza zakres, to też będzie błąd czujnika a problem leży zupełnie gdzie indziej.
  • Poziom 2  
    Witam mam identyczny problem Renault Laguna 1,9dci.Czy mógłby mi autor tego forum powiedzieć coś więcej o tej wiązce elektrycznej.Gdzie ją szukać i ile kosztuje taka wiązka elektryczna i czy najpierw wymienić regulator czy tą wiązke z góry dziękuje i pozdrawiam.