Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Problem po zmianie procesora z Celerona D na P4HT

30 Gru 2007 20:12 1269 5
  • Poziom 10  
    Witam!!
    Jako że jest to mój pierwszy post na początek coś o sobie:
    Mam na imię Paweł mieszkam pod Warszawą w Kobyłce. Pracuje w serwisie Mercedesa. To tak pokrótce a mój problem poniżej.

    Mam następujący problem. Zmieniałem procesor z Celerona D na pentium 4HT3Ghz. Chciałem na nowym procesorze zainstalować na nowo system. Podczas instalacji ekran nagle robił się czarny i dalej nic się nie działo. Po włożeniu Celerona instalacja przebiegła bez żadnych problemów. Po zainstalowaniu systemu zamieniłem procesory. System ładnie stratuje i niby wszystko działa poprawnie. Jednak po jakimś czasie (raz 10minut raz po kliku godzinach) lub podczas próby uruchomienia jakiejś aplikacji (nie wszystkich a np: ctdmi.exe) ekran robi się czarny i znika dźwięk. Kiedy ekran jest czarny dyski normalnie się kręcą, wentylator na procesorze i karcie graficznej też cały czas pracują. Po resecie komputer bez problemu staruje. Sytuacja ta ma tylko miejsce kiedy włożony jest P4 , kiedy włożę Celerona wszystko działa jak trzeba. Koledzy co to może być?? Próbując samemu zaradzić zmieniłem wersje Biosu na najnowszą, zmieniłem zasilacz z "no name" na Chiefteca i to tyle co no razie zrobiłem.

    Moja konfiguracja:
    Płyta główna: Epox 4PLAI
    procesor P4: SL7PM (przy nim mam ten problem)
    Procesor Celeron D: SL7C4
    pamięci : Kingston 512x2
    zasilacz: Chieftec GPS-550AB A
    grafika: ATI9600pro
    dźwięk: SB audigy


    jeśli jakieś informacje są jeszcze potrzebne to je oczywiście podam.

    Pozdrawiam
    Paweł
  • Poziom 13  
    Procesory P4HT wymagają BARDZO dobrego chłodzenia. Masz problem z przegrzewaniem się procesora. Orginalny radiador nie daje rady. Polecam pentagrama freezone nxc-100cu.
  • Poziom 17  
    Jakie kolega ma pamięci DDR 400 czy DDR 333 ?
    Jeżeli DDR 333 to problem może być z ustawionym dzielnikiem FSB/DDR.
    Ponieważ CeleronD działa na FSB 133 (533) MHz a Pentium4 HT działa na FSB 200 (800) MHz to przy ustawionym dzielniku dla Celerona po przejściu na P4 pamięci DDR 333 mogą nie wyrabiać. W tym przypadku dzielnik trzeba zmniejszyć ręcznie.
  • Poziom 13  
    na początek włącz jakiś program pokazujący temperaturę procesora i sprawdź jaką temperaturę ma procesor przy obciażeniu
  • Poziom 10  
    Część!!
    Problem istnieje nadal. Temperatury i napięcia sprawdzone i one są oki. Dziwna rzecz ale po odłączeniu dysków które są na magistrali ATA i zostawieniu tylko dysku z zainstalowanym systemem na S-ATA wszystko jest dobrze. Jak tylko podłączę jakikolwiek dysk pod ATA znowu są problemy. Podobny problem znalazłem tu: http://forum.idg.pl/index.php?showtopic=14801
    Pisałem do autora wątku ale że temat dość stary to raczej nie spodziewam się odpowiedź.