Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[AT9100] czy warto wymienic tranzystory w drugim kanale?

Janusz U. 30 Dec 2007 20:39 1774 2
Tespol
  • #1
    Janusz U.
    Level 11  
    witam.

    Moze komus pomoze moja przygoda, a przy okazji dowiem sie dlaczego...

    Mialem z at9100 nastepujacy problem:
    Prawy kanal trzeszczal a niewiele pozniej przestal grac. Kolumna podpieta do tego kanalu ma przypieczony glosnik niskotonowy (gra ciszej i trzeszczy).

    Dzis w nocy rozebralem wzmacniacz i posiedzialem nad nim chyba lacznie do 5 rano:). Okazalo sie, ze R215 (68Ohm) niemal odparowal. Wymienilem wiec (niestety na rownolegle polaczone 100R i 220R - jak sie nie ma co sie lubi...). Wymienilem tez bezpiecznik B201 (asekuracyjnie na 1.6A zamiast 2.5A). Ponowne podlaczenie kolumny okazalo sie moim bledem - podczas wkladania wtyczki niezle zaiskrzylo. Zupelnie zapomnialem zmierzyc napiecie spoczynkowe. Okazalo sie, ze odlaczony od przedwzmacniacza kanal wariuje. Napiecie skakalo jak chcialo. Rezystor R223 dosc szybko sie nagrzewal z tego powodu. Napiecie miedzy kolektorem i emiterem T204 bylo w porzadku (ok. 2.4V). Jednak jak wspomnialem potencjaly ogolnie plywaly.

    Pierwsze podejrzenie: stopien koncowy. Wymienilem zatem BDP285(NPN)/286(PNP) (T209/210) na BD911(NPN)/912(PNP) (akurat mialem). Skoki napiecia statycznego zmniejszyly sie (z +/-30V na +/-20V), ale nadal byly silne.

    Podejrzewalem kondensatory (elektrolity C202,106,105), ale proste pomiary woltomierzem i porownanie z drugim kanalem wskazywaly na ich poprawne dzialanie. Oscyloskopu nie chcialo mi sie odkopywac... Na C106 bylo ok. -32V (poprawnie), na C102 napiecie niemal stale, na C105 cuda. Zauwalem, ze na jednym ze schematow C103/203 ma 82p, a u mnie jest jak na innych 68p (padla mysl podejrzenia o wzbudzanie sie, ale wydalo mi sie to jednak malo prawdopodobne - skoki napiecia byly zbyt wolnozmienne).

    Punkt kolejny to sprawdzenie tranzystorow. Szybki test diodowy skazywal jednak, ze wszystko jest poprawnie. Pomiar rezystorow tez dawal pozytywne wyniki. Napiecie jednak nadal skakalo. Zmierzylem napiecie na bazie T201 i ku mojemu zdziwieniu nie bylo to 0 ale skaczace napiecie ujemne, nawet rzedu 8V! Dioda D201 stabilizowala poprawnie.

    W koncu wymienilem T201 na BC158B (30V, takie ktos juz powstawial w drugim kanale, ktory dzialal). Pomoglo, na wyjsciu byly stabilne miliwolty. Zatem dla kompletu wymienilem T202 (BC307B) na BC158A. I nagle kicha. Tym razem napiecie na wyjsciu bylo twardo -30V. Zmienilem wiec oba tranzystory na BC558 (30V, niestety nie mialem pod reka BC557 na 50V). Pomoglo, znow mialem zero. Gorzej z regulacja pradu spoczynkowego. Napiecia na E i C T204 nie byly symetryczne wzgledem masy (ale nie przejalem sie, bo na drugim kanale tez tak bylo). Zadbalem zeby z jednej strony bylo 1.25V a z drugiej 1.13V (z dokladnoscia do znaku). Napiecie spoczynkowe niestety pozostalo bardzo male. Napiecie na rezystorach R219 i R220 pozostalo rzedu 12mV (na drugim kanale pozostalo tez niewiele 16mV, choc mozna bylo podciagnac do 26mV a w tym nie - nie zmienilem jednak na wiecej aby zachowac napiecia na T104). Czyzby te tranzystory na koncowkach mialy mniejszy prad Ice0?

    Zadowolony podlaczylem na wyjscie kanalu rezystor mocy 180R i tym razem juz sie nie grzal - mozna probowac z kolumnami.
    Podlaczylem kolumny i szok. Naprawiony kanal duuuzo lepiej przenosi niskie tony. Drugi kanal ma przy nim dzwiek plaski, plastikowy - dopiero po podkreceniu basu na ok. polowe skali + daje efekt jak w naprawionym kanale. Pytanie brzmi co to spowodowalo? Czy to rzeczywiscie te tranzystory BD911/912?

    W nienaprawianym kanale (poza drobna korekta pradu spoczynkowego) tranzystory to:
    T101,T102: BC158 i BC157
    T104(nie na 100% bo z radiatora nie wyjmowalem),T103,T107,T108: oryginalne
    T109,T110: BD285/286

    W naprawionym kanale:
    T201,T202: BC558
    T204(nie na 100%),T207,T208: oryginalne
    T203:BC457 (juz taki tam byl, oj chyba BD, napewno mocy)
    T209,T210: BD911/912

    1. Moze mi ktos podpowiedziec czy wymiana T101,102,109,110 na takie jak w naprawionym da tez taki efekt podbicia niskich tonow i wyrazistosci?

    2. Ta sama kolumna podpieta do naprawionego kanalu gra nieco glosniej, ze wspomnianym basem i przepieknymi tonami wysokimi. Jednak nie ma rozy bez kolcow, przy wiekszym wzmocnieniu kolumna chyba nie wytrzymuje tonow srednich (kolumna jest dwudrozna, zwrotnica to tylko L dla niskich 40W/8Ohm i C dla wysokich 30W/8Ohm) - potrafia pojawic sie niewielkie trzaski tonow srednich (np. glos, ciecie wysokich/niskich nic nie daje). Trudno mi zgadnac czy to napewno kolumna, ale brzmi na glosniki. Moze to tez kwestia testowania na mp3, ktore jak wiadomo czyste nie sa - niektore odtwarzaja sie cudnie, a inne jakby cos mialy w tych srednich...

    pozdrawiam
    Janusz U.

    kopia/oryginal znajduje sie pod:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic857424.html
    [28-30.06.2022, targi] PowerUP EXPO 2022 - zasilanie w elektronice. Zarejestruj się za darmo
  • Tespol
  • #2
    dexter_86
    Level 26  
    Jak wiemy wzmacniacze tranzystorowe projektowane są na podstawie parametrów zastosowanych tranzystorów oraz dla założonej mocy. Wymiana tranzystorów na zamienniki o parametrach niewiele różniących się od tych oryginalnych tranzystorów spowodowała te właśnie zmiany. To właśnie spowodowało trudności w ustawieniu prądu spoczynkowego. Nie jestem w 100% pewien, ale taka wymiana mogła spowodować zmianę punktu pracy wzmacniacza.
  • #3
    Janusz U.
    Level 11  
    Male sprostowanie: ten bas a raczej dynamika daja o sobie znac przy duzym wzmocnieniu (wczesniej napisalem, ze ogolnie, ale to dlatego, ze testowalem wygrzewajac wzmacniacz...). Przy malym i srednim wzmocnieniu kanaly graja mi dzis w uszach niemal identycznie.
    Inna osoba potwierdzila moje wrazenie wzrostu dynamiki przy wiekszej mocy i porownywalnosc kanalow przy innym wzmocnieniu. Dzwieki z radia brzmia identycznie w obu (pasmo z radia nie zaczyna sie dosc nisko, aby poczuc roznice chyba).
    Wyglada zatem, ze to te tranzystory w koncowce - w koncu sa podobno "mocniejsze". Jednak nadal sie waham czy wymieniac w drugim.

    Dzis zauwazylem tez, ze kanal nienaprawiany wpada po wlaczeniu wzmacniacza w jakies oscylacje - pojawiaja sie przez jakies 5s trzaski.

    P.S. Czy ktos nie zna charakterografu software'owego? Oczywicie wiele zalezy od przetwornikow karty dzwiekowej, ale mozna by to wyeliminowac robiac petle dla samej karty - wtedy uzyskalo by sie charakterystyke kalibracyjna. Pomyslalem, ze sygnal moglbym zadac w wyjscia karty dzwiekowej, a do wyjscia wzmacniacza podlaczyc np. kolumne lub rezystor mocy i zbierac z dzielnika rezystancyjnego sygnal (dla bezpieczenstwa z ogranicznikiem diodowym...).
    W watku https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic272756.html tego nie znalazlem.

    pozdrawiam
    Janusz U.