Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Skaner Mustek 2448TA Plus nie świeci w nim lampa?

kosta2000 31 Dec 2007 16:44 2189 6
    kosta2000
    Level 13  
    Witam. Mam taki problem z tym skanerem, że nie świeci w nim lampa. Poza tym wykonuje wszystkie inne funkcje.
    Nie zgłasza żadnych komunikatów o błędach.
    Co może być przyczyną tej usterki.
    Przeinstalowywałem już sterowniki na inne i sprawdzałem na dwóch komputerach.
    Dziękuję za zainteresowanie tematem.
    movzx
    Level 40  
    Jedna możliwość jest taka że ma ustawiony typ materiału na "transparent" i oczekuje zewnętrznej przystawki do slajdów.
    Druga możliwość to uszkodzona lampa - jak stary to skaner?
    kosta2000
    Level 13  
    Skaner nie jest stary. Ma kilka miesięcy. Jeśli daję skan zapala się lampa, która jest w pokrywie do materiałów przezroczystych i jest oczekiwanie na nagrzanie (Please wait Warming up, ok 45sekund) po czym lampa ta gaśnie i następuje skanowanie, ale lampa pod szybą nadal nie świeci.
    Dziękuje za odpowiedz.
    movzx
    Level 40  
    Jeśli ma kilka miesięcy, a Ty przeczytałeś instrukcję i wiesz że dobrze ustawiasz program do skanowania (nie do przezroczystych właśnie), to dawaj na gwarancję, prawdopodobnie padła lampa.
    kosta2000
    Level 13  
    Dzięki za odpowiedź.
    Problem w tym, że sprzęt ten jest przywieziony z Niemiec i nie mam na niego gwarancji. Czy jest gdzieś możliwość zakupienia takiej lampy?
    movzx
    Level 40  
    Najpierw trzeba by się upewnić że to lampa, a nie na przykład zimny lut. Jeśli lampa to chyba taniej będzie kupić nowy skaner, z gwarancją.
    W kwestii diagnostyki lampy powinien wypowiedzieć się ktoś bardziej znający temat.
    kosta2000
    Level 13  
    A jak wlasnie sprawdzić taką lampę?