Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Monitor AOC 17" CRT typ FT720 - brak obrazu i trybu StB

Adam Skowron 01 Sty 2008 22:29 2440 3
  • #1 01 Sty 2008 22:29
    Adam Skowron
    Poziom 9  

    To mój pierwszy post na Elektrodzie. Witam wszystkich.
    Naprawą sprzętu zajmuję się sporadycznie, głównie dla rodziny i znajomych, więc brakuje mi praktyki. Utknąłem i stąd moja prośba o pomoc.

    Monitor AOC 17" CRT, typ FT720, oznaczenie na płycie CMPC-P773-1. Nie mam schematu. Procesor TPV 56A1125-530, synchro TDA4841PS.

    Objawy:
    Po załączeniu dioda świeci na zielono, po chwili słychać pojawienie się HV, brak obrazu. Monitor pracuje cały czas - pomimo braku sygnału z komputera nie przechodzi w tryb czuwania. Podłączenie komputera nic nie zmienia (sygnały synchronizacji, I2C i RGB oczywiście docierają).

    Podkręcenie Screen ujawnia raster równomiernie pomniejszony (ma około 80% normalnego rozmiaru). Pomiar na anodzie 27.7 kV (ile powinno być w monitorze 17"? 24kV?). Wymiana "w ciemno" kondensatora rezonansowego 5600/2kV nic nie zmienia. Radiator z HOTem i tranzystorami korekcji jest dosyć gorący.

    Po chwili pracy monitor zaczyna "skrzeczeć". Oprócz impulsu powrotu widać dodatkowy impuls o takim samym kształcie, tylko mniejszy. Sprawdzam sterowanie HOTa. Do wymiany jest kondensator blokujący zasilanie na pierwotnej stronie transformatorka sterującego HOTa. Poza tym zaniżone napięcie +5V zasilające procesor (do 2.5V). Napięcie to wytwarzane jest z +14V przez układ rezystor R904 (100Ω) - dioda zenera (6V) ZD904 do masy - dioda D131 szeregowo (1N4004). Dioda D131 miała spadek 4V w kierunku przewodzenia (a na mierniku była dobra!) - wymieniona. Układ pracuje stabilnie, nie skrzeczy. HV dalej za wysokie i brak obrazu.

    Napięcia na zasilaczu są zgodne z opisem na płytce (za wyjątkiem 6.5V - podwyższone do 6.7V). Katody się żarzą. Napięcie B+ wytwarzane jest przez podwyższenie napięcia 50V z zasilacza i przy braku sygnału z komputera wynosi 68V. Kondensatory blokujące B+ są dobre. Prąd w gałęzi B+ wynosi 0.25A i ma kształt piły narastającej od -0.6A do +1.1A z poszarpanym opadającym zboczem powrotu.

    Procesor zdaje się działać - kwarc pracuje stabilnie, naciskanie przycisków powoduje zmiany w sygnale katod, czyli procesor wystawia sygnał OSD.
    Układ synchro TDA ma zasilanie 11.5V i wystawia sygnały do przetwornicy U+, do odchylania, do korekcji. Wygląda na to, że działa i nie jest zablokowany przez X-ray protection.

    Przejście do czuwania powinno nastąpić po wyłączeniu transoptora załączającego przetwornicę zasilacza sieciowego, ale procesor ciągle go wysterowuje. Zwieranie LEDa w transoptorze powoduje przejście do czuwania, a podanie sygnału z komputera budzi układ (wyprostowany sygnał synchronizacji z komputera podawany jest na transoptor).

    Monitor jest od kumpla z pracy, który nie zamierza w niego specjalnie inwestować, tak więc nie wchodzą w grę kosztowne próby podmieniania czegoś, np. transformatora linii, no chyba, że będę wiedział na sto procent.

    Pozdrowienia w nowym roku,
    Adam

    0 3
  • #2 02 Sty 2008 09:09
    dzimi
    Moderator

    Fajnie to opisałeś -dokładnie i rzeczowo. Ale wracając do tematu przypuszczam że sprawdziłeś napięcia na wzmacniacze wizji oraz na katodach kinolka- jeśli poprawne to tak nasuwają mi się jeszcze takie uszkodzenia:
    -układ sterowania wzmacniaczami wizji-ten na PK
    - wsad pamięci "uleciał"
    -procesor

    0
  • #3 02 Sty 2008 17:58
    Adam Skowron
    Poziom 9  

    Bardziej niż brak obrazu martwi mnie poziom napięcia na anodzie (27.7kV) i brak przejścia do czuwania przy braku sygnału z komputera. Nie podejrzewam o to PK. Chociaż mogę się mylić. Układ sterujący na PK to TPV 56A336-505, wzmacniacz wizji LM2469TA. Napięcie na katodach mieści się w przedziale 60..80V (amplituda 20V). Napięcie na siatce G1 wynosi -58V z impulsami wygaszania pionowego do -170V. Napięcie na siatce G2 610V (obciążone miernikiem 205V).

    Bardziej prawdopodobne może być, że przy zakłóconym napięciu +5V doszło do przypadkowej zmiany zawartości pamięci. To by był poważny problem, bo monitor podobno jest mało popularny i trudno będzie zdobyć "wsad". Czy zawartość pamięci może wpływać na wysokość HV? Jeżeli tak, to czy wyświetlając sobie obraz OSD na oscyloskopie mogę tą wartość jakoś skorygować?

    Procesor "żyje". Przy podłączonym sygnale z komputera widać na napięciach katod nakładający się sygnał OSD przy naciskaniu przycisków. Również na komputerze pojawia się okno "Znaleziono nowy sprzęt".

    Co jeszcze powinienem sprawdzić?

    0
  • #4 03 Sty 2008 15:16
    dzimi
    Moderator

    Jeżeli chodzi o wsad to na elektrodzie w bazie wsadów znajdziesz do AOC -tylko popatrz bo nie ma do tego modelu ale procesorki mogą się zgadzać natomiast - pamiętaj że on jest "sprawny inaczej " wiięc napięcia też nie muszą być idealne.

    0