Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

[Matlab] Obliczania transformaty Fouriera FFT.

16 Gru 2003 14:45 27291 9
  • Poziom 10  
    witam

    szukam programu lub ksiązki o programowaniu jak w temacie

    vryty


    Temat zamykam. - arnoldziq
  • Poziom 42  
    Matlab jest środowiskiem matematycznym dowolnego zastosowania. Producentem jest http://www.mathworks.com/ istnieje darmowy "klon" na licencji GNU o nazwie Octava.
  • Poziom 17  
    przykładowy programik z fft


    clear all
    close all
    clc
    tp=.001;
    t=0:tp:.112;
    f=50;
    y=sin(2*pi*f*t)+5*sin(2*pi*3*f*t+8); %próbki z sumy sinusoid
    p=fft(y); %szybka transformata furiera
    g=abs(p);
    figure
    plot(t,y) % tak wyglądają próbki
    N=length(t);
    figure
    stem((0:1:N-1)/tp/N,g/N*2) %tu mogłem coś spieprzyć
    xlabel('czestotliwosc')
    ylabel('amplituda')

    jeden pik na rysunku drugim powinien mieć amplitudę jeden przy częstotliwości 50 a drugi amplitudę 5 przy częstotliwości 150 .jednak tak nie jest (przesiąkanie widma zwane przeciekiem również)
    to co musisz znaleźć po książkach to : dyskretna transformata furiera ,szybka tr furiera, przeciek , okna czasowe o tych mądrościach jest w książkach do przetwarzania sygnałów
    natomiast do matlaba Zalewski, Cegiela - "Matlab"
    poza tym help jest dość rozbudowany
    przydatne polecenia
    help ,lookfor ,whos .potrzeba trochu czasu żeby się otrzaskać z matlabem
  • Poziom 10  
    dzieki bardzo przyda sie

    widze ze troche sie znasz - moze w takim razie slyszales o implementacji
    w matlabie transformaty Hartleya?
  • Poziom 17  
    nawet nie znam takiej transformaty.
    jak masz algorytm i poradziłbyś sobie np w C to w matlabie jest to dużo prostsze tylko ,ze najpierw trzeba trochę się pouczyć. matlab to takie dość przyjazne środowisko tyle ,że raczej powolne (interpreter) .
  • Poziom 10  
    dzieki za program
    sęk w tym, że potrzbuje cały program w matlabie do FFT czyli co fizycznie matlab oblicza tak ze mu wychodzi FFT

    pozdrawiam
  • Poziom 42  
    No to kolega się musi jeszcze zastanowić jaką metodą chciałby obliczać FFT i poszukać w sieci wzorów. FFT ma to do siebie że istnieje wiele metod przy czym im prostrza (mnie operacji) tym wiecej zakłóceń i błędów w widmie.
  • Poziom 17  
    MAm wersje do MAtlaba ktora chodzi CD jesli kogos interesuje ..to dajcie znac ..
    Co do program z FFt w matlabie ..to mam kilka zadan ze szkoły
  • Poziom 10  
    jakby co, to ja bym sobie przepisal. adres jw

    pozdrowienia